avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pe ce criterii se fac dispozitiile de repartizare?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pe ce criterii se fac dispozitiile de repartizare?

Buna ziua,
spuneti-mi,va rog,cum sa interpretez gestul sau "bunavointa" unui angajat de la AJOFM?Poblema este aceasta:o anumita persoana,are trecute in cartea de munca,bineinteles(pe parcursul a 20 ani),mai multe functii/specializari/meserii.In ultimii ani,posturile ocupate erau diferite(functii,ca director vanzari,director zonal),adica s-a acumulat o experienta profesionala.Intr-adevar,persoana,acum aproximativ 15-16 ani,a ocupat meseria de vanzator(o perioada scurta).In momentul de azi,la stampilarea celei de a 8-a luna de somaj,d-l,foarte frugal,s-a uitat prin calculator la pozitia persoanei si a emis rapid,fara mediere sau consultanta,o dispozitie de repartizare,pe post de "vanzator".problema este ,ca in evidenta celor de la AJOFM,.persoana figureaza ca"manipulant marfuri"(in cartea de munca nu figureaza ca ocupand vreodata aceasta meserie).Nu spun ca este o meserie denigranta,dar dupa ce de-a lungul anilor,ai acumulat o experienta profesionala,as dori sa stiu,pe ce criterii se fac aceste dispozitii de repartizare,daca este stipulat in lege,adica daca persoana este obligata sa accepte,sa se prezinte la societatea respectiva pentru angajare,sau acel angajat a facut un abuz,sau cum s-o numi si ce e de facut in continuare(in ce situatie poate renunta).
In speranta ca nu v-am retinut mult cu problema mea,va multumesc pentru atentia acordata.
O seara placuta tuturor.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:45, 20 Octombrie 2010
1. Din Legea 76/2002:
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
...
d) la data refuzului nejustificat de a se încadra conform pregătirii sau nivelului studiilor într-un loc de muncă situat la o distanţă de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu;
...
2. Din Norma de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 25. - Prin refuz nejustificat, prevazut la art. 44 lit. d) si e) din lege, se intelege situatia in care beneficiarul indemnizatiei de somaj nu accepta solutiile legate de incadrarea in munca sau, dupa caz, calificarea ori recalificarea sa, oferite pe baza consilierii sau medierii.
3. Asadar puteti refuza locul de munca in cazul in care nu sunteti multumita de salariu, de conditiile de munca sau de postul oferit care nu este compatibil cu profesia, calificarea dvs.
Buna ziua,d-le Tudor Valeriu,
am citit ce preved Legea 76?2002,dar as dori sa stiu,daca se numeste"refuz nejustificat",in cazul in care persoana a fost incadrata de AJOFM,la o meserie cu mult sub pregatirea si experienta profesionala(niciodata nu a fost incadrata pe postul de "manipulant marfuri",mai ales fiind si femeie).Nu incape in vorba,ca nu s-a procedat la mediere si consiliere.
Art.1,din Cap.I-Dispozitii Generale,prevede:In Romania fiecarei persoane ii sunt garantate dreptul de a-si alege liber profesia si locul de munca,precum dreptul la asigurari de somaj.
La pct.3,din ceea ce-mi spuneti,as dori sa stiu daca persoana in cauza,ar putea fi "sanctionata"in vreun fel,adica este dreptul dansei sa refuze?Sper ca am inteles bine.
Va multumesc pentru raspuns si va doresc o zi minunata.
Cu stima.
1. Exact: puteti refuza postul de manipulant (adica necalificat) deoarece nu corespunde cu pregatirea dvs. profesionala dovedita prin actele depuse la dosarul pentru somaj.
2. Nu aveti pentru ce sa fiti "sanctionata".
Va multumesc inca odata pentru raspunsul d-voastra.Adica,daca nu se prezinta cu decizia de repartizare la acea societate pentru a obtine semnatura ,stampila si motivul angajarii/neangajarii si daca nu se prezinta nici la AJOFM la data stabilita pentru a prezenta acel act,nu i se imputa nimic.nu exista posibilitatea sa i se"taie"somajul?Care ar fi procedura corecta,in acest caz,fata de AJOFM?
O zi deosebita.
Cu stima.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2010
ContSters168909, utilizator
1. Salariatul respectiv poate refuza din start dispozitia de repartizare data de AJOFM daca aceasta are inscrise in ea date care nu corespund cu realitatea (adica o alta ocupatie decat cea cuprinsa in actele de studii si calificare aflate la dosarul de somaj).
2. Salariatul se poate duce la angajator si daca nu-i convine conditiile de munca sau salariul vine la AJOFM si declara acestea si ca refuza postul respectiv.
3. De asemenea angajatorul are o rubrica pe dispozitia de repartizare unde scrie motivul neangajarii. Aici el poate scrie "somerul refuza postul de... ".
4. Daca salariatul ia dispozitia de repartizare si uita sa mai vina la AJOFM cu raspunsul, indiferent care, i se va inceta plata indemnizatiei de somaj.

Alte discuții în legătură

Sunt obligat sa accept absolut orice loc de munca? liviu f liviu f Buna ziua. As vrea sa stiu daca, din situatia mea de somer, pot sa refuz absolut orice oferta de munca pe care poate sa mi-o ofere AJOFM, raminind somer pina ... (vezi toată discuția)
Refuzul unui loc de munca oferit de cei de la somaj Iuli_ana Iuli_ana Buna ziua, Fiind in somaj am fost trimis de catre AJOFM Cluj (eu fiind din Cluj Napoca) la o companie anume, la care am aflat ca vor sa ma trimita la un sat ... (vezi toată discuția)
La angajare antonio123 antonio123 AM avut anul trecut depus un dosar ptr angajare la un angajator,am fost la acesta si ma trimis la A.J.O.F.M sa imi de repartitie la el sa ma angajeze ... (vezi toată discuția)