avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... buna seara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

buna seara

va rog ma puteti sfatui si pe mine cum sa fac sa pot obtine un titlu de proprietate, mai exact cum sa fac ca primaria sa depuna documentatia necesara ptr obtinerea unui titlu de proprietate la prefectura?
Cel mai recent răspuns: Mihaela Luminita VATAVU , Avocat 11:13, 19 Octombrie 2010
Detaliati! In mod normal se depune cererea cu documentatiile necesare.
Obţinerea titlului de proprietate
• Cota indiviză este trecută distinct în contractul de vânzare-cumpărare iar eliberarea titlului de proprietate se face în urma unei cereri, făcute în baza Legii 18/1991-cea a fondului funciar.
• La cerere se anexează o copie xerox a actului de proprietate transcris la judecătorie sau intabulat în evi-denţele Cărţii Funciare (contract de vânzare-cumpărare, contract de construire, contract de schimb, contract de donaţie, sentinţă de partaj imobiliar sau certificat de moştenitor, după caz), o copie xerox a chitanţei de plată a impozitului sau certificatul fiscal eliberat de Serviciul Public pentru Finanţe Publice şi o copie după procesul-verbal de predare-primire a locuinţei.
• Tot la dosarul pentru obţinerea titlului de proprietate se mai anexează copie xerox după buletinul de inden-titate al titularului de contract şi decizia de atribuire a terenului afe-rent apartamentului, în cazul în care suprafaţa de teren în cotă indiviză nu este menţionată în metri pătraţi în actul de proprietate.
• În Bucureşti, o astfel de decizie se eliberează de către SC Romconfort SA. Dosarul cu toate actele se depune la Biroul Registratură, iar relaţii su-plimentare se pot obţine de la Direcţia Tehnică-Serviciu Cadastru-Date Urbane şi Fond Funciar din cadrul primăriei pe raza căreia se solicită titlul de proprietate.
Legea nr.18/1991 reglementează procedura reconstituirii dreptului de proprietate, care prevede o ordine de îndeplinire a actelor de reconstituire.
Astfel, procedura reconstituirii începe prin cererea depusă de cel care solicită restituirea terenurilor avute anterior. După depunerea acestor cereri, comisia locală analizează probele pe care le are la dispoziţie şi înaintează comisiei judeţene propunerea de validare sau invalidare a solicitantului.
Dacă prin hotărârea comisiei judeţene s-a dispus validarea solicitantului asupra unei suprafeţe de teren stabilite generic, comisia locală trebuie să se deplaseze la faţa locului pentru identificarea terenului, punerea în posesie a solicitantului şi eliberarea procesului verbal de punere în posesie.
Abia după punerea în posesie, comisia locală înaintează documentaţia necesară comisiei judeţene pentru eliberarea titlului de proprietate.
Dacă prin hotărârea comisie judeţene solicitantul nu a fost validat încetează orice obligaţie a comisiei locale.

Daca aveti validare si nu ati primit titlu de proprietate formulati actiune
in instanta.
am cumparat o proprietate cu antecontract de vanzare cumparare, prin acest antecontract ne-am obligat ca ne vom ocupa noi de toate demersurile ptr obtinerea titlului si realizarea cadastrului in termen de un an dupa care vom face actul de vanzare cumparare. acum 2 luni au venit de la primarie si au masurat i-am rugat sa imi dea si mie un nr de inregistrare la prefectura cand va depune documentatia. nu mi l-a dat nici acum imi spun ca nu stiu ce avize trebui sa ia de la cadastru si inca nu au nr. de inregistrare. ce pot face? am primit procesul verbal de punere in posesie in baza acestui proces verbal s-a realizat antecontractul de vanzare cumparare
Ultima modificare: Luni, 18 Octombrie 2010
popescu 07, utilizator
Buna ziua !

Cum sa va ocupati dvs. de obtinerea titlului ?! Poate, cel mult, printr-o procura speciala sa fi fost posibil... Si chiar asa, tot pe numele proprietarului-vanzator sau a autorului acestuia s-ar fi emis titlul. Nu aveti calitate de proprietar indreptatit la titlu daca ati semnat (doar) un antecontract. In afara de asta, orice instrainare de teren fara forma autentica este nula absolut. Iar antecontractul ar putea sta la baza unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act autentic... Cred ca sunt necesare mai multe detalii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de propietar aiurelu36 aiurelu36 In 1969 am construit o casa pe un teren de la parinti,de atunci platesc impozit pe teren si casa,din 1990 cei de la primarie au tot venit si au masurat terenul ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate apeiron2 apeiron2 Exista vreo lege sau metotologie de intocmirea titluilui de proprietate, pentru ca am o problema . Mi s-a inscris in titlu la suprafete intravilane, suprafete ... (vezi toată discuția)
Reconstituire drept de proprietate: procedura ContSters110543 ContSters110543 Va rog frumos sa ma lamuriti daca mai pot sa cer dreptul la o padure forestiera pe care recent am descoperit ca sunt mostenitorul unei persoane defuncte care a ... (vezi toată discuția)