Buna ziua,sunt un PFA si am achizitionat o masina in leasing financiar, contractul fiind incheiat la data de 24.06.2010, iar avansul a fost platit la 26.06.2010 cu tva 19%.Dupa parerea mea, masina ar fi trebuit cumparata de catre firma de leasing pana la 01.07.2010! Ratele de leasing le platesc cu tva 24%,dar nu inteleg de ce acum dupa 3 luni si jumatate, firma de leasing imi spune ca-mi va modifica contractul (care este facut cu specificatia de tva=19%) si ca trebuie sa platesc diferenta de TVA -5% la avans??? Mentionez ca eu nu sunt platitor de TVA iar la firma de leasing TVA plătită pentru achiziţie e deductibilă, la ce vinde este TVA colectată, iar diferenţa o dă la buget. Pentru firma de leasing TVA e neutră, nu-l influenţează.Deci, de ce sa platesc 24% TVA la avansul ptr. o marfa pe care am cumparat-o in iunie?E corect ce-mi cer ei?Multumesc foarte mult!
ART. 134^1
Faptul generator pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii
(1) Faptul generator intervine la data livrării bunurilor sau la data prestării serviciilor, cu excepţiile prevăzute în prezentul capitol.
(9) În cazul operaţiunilor de închiriere, leasing, concesionare şi arendare de bunuri, serviciul se consideră efectuat la fiecare dată specificată în contract pentru efectuarea plăţii.
Atat timp cat avansul a fost facturat inainte de schimbarea cotei nu gasesc niciun motiv pentru care acum sa se aplice cota de 24%.
Ratele vor fi facturate cu cota in vigoare la momentul facturarii , respectiv 24%.