avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA 19 sau 24 la avans leasing ?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA 19 sau 24 la avans leasing ?

Buna ziua,sunt un PFA si am achizitionat o masina in leasing financiar, contractul fiind incheiat la data de 24.06.2010, iar avansul a fost platit la 26.06.2010 cu tva 19%.Dupa parerea mea, masina ar fi trebuit cumparata de catre firma de leasing pana la 01.07.2010! Ratele de leasing le platesc cu tva 24%,dar nu inteleg de ce acum dupa 3 luni si jumatate, firma de leasing imi spune ca-mi va modifica contractul (care este facut cu specificatia de tva=19%) si ca trebuie sa platesc diferenta de TVA -5% la avans??? Mentionez ca eu nu sunt platitor de TVA iar la firma de leasing TVA plătită pentru achiziţie e deductibilă, la ce vinde este TVA colectată, iar diferenţa o dă la buget. Pentru firma de leasing TVA e neutră, nu-l influenţează.Deci, de ce sa platesc 24% TVA la avansul ptr. o marfa pe care am cumparat-o in iunie?E corect ce-mi cer ei?Multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 19:51, 19 Octombrie 2010
pentru avans aveti factura emisa ? daca da, care e data acestei facturi ?
da,am factura emisa cu data de 24.06.2010...in baza ei am efectuat si plata.
ART. 134^1
Faptul generator pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii
(1) Faptul generator intervine la data livrării bunurilor sau la data prestării serviciilor, cu excepţiile prevăzute în prezentul capitol.
(9) În cazul operaţiunilor de închiriere, leasing, concesionare şi arendare de bunuri, serviciul se consideră efectuat la fiecare dată specificată în contract pentru efectuarea plăţii.

Atat timp cat avansul a fost facturat inainte de schimbarea cotei nu gasesc niciun motiv pentru care acum sa se aplice cota de 24%.
Ratele vor fi facturate cu cota in vigoare la momentul facturarii , respectiv 24%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La 5 luni dupa incheierea unui contract de leasing mi se imputa diferenta de tva monicagaciu monicagaciu Buna seara , pe data de 30.06.2010 mi-au fost emise de catre Porsche Leasing ultimele facturi dintr-un contract de leasing cu termen scadent 15 zile ... (vezi toată discuția)
Factura emisa in iunie, platita in iulie=> factura de regularizare? guerila guerila Pentru un contract de leasing a fost emisa factura la data 21.06.2010 si scadenta la data de 05.07.2010, factura platita in 02.07.2010. Din cate am inteles ... (vezi toată discuția)
Regularizare tva pentru factura emisa in iunie 2010 ioanaep ioanaep Avem un contract de leasing prin care este stipulat faptul ca ratele se factureaza cu o luna inainte. Exemplu: rata din iulie s-a facturat in iunie. Ulterior ... (vezi toată discuția)