Bunicii mei au avut o casa care a ramas, la moartea lor, celor trei fiice, una din fiice fiind mama mea. Mama si cu una dintre surori locuiesc in aceasta casa. Aceasta sora nu este casatorita si nu are copii si doreste ca partea ei din mostenire sa-mi ramana mie. Cealalta sora- este casatorita insa nu are copii. As vrea sa stiu daca in cazul in care sora care este casatorita ar muri, sotul ei ar mosteni parte ei din casa- si ulterior - fratele acestuia sau nepotul lui ar deveni mostenitorii partii aferente din casa, la moartea sotului. Noi am dori ca aceasta casa nu nu aiba ca proprietari niste straini ( ma refer la eventualii mostenitori ai sotului matusii mele - nu la sotul ei) care au vazut aceasta casa de maxim doua ori in viata lor - ei fiind din alt oras. Cum se poate evita acest lucru?
Va multumesc anticipat.
Sora casatorita a mamei Dv.in eventualitatea unui deces ar fi mostenita atit de sotul ei cit si de rudele ei colaterale privilegiate, respectiv de fratii ei ( mama Dv. si sora ei necasatorita), intrucit nu are copii. In aceasta ipoteza sotul ei ar culege o parte destul de neisemnata din mostenire.Pe de alta parte, daca aceasta sora casatorita, la dezbaterea mostenirii dupa bunica Dv. ar renunta la mostenire ( eventuaal i-ati plati o suma de bani pentru cota ei) atunci este exclus ca vreun strain sa ajunga sa aibe drepturi, chiar infime asupra casei parintesti.
Treimea surorii casatorite si fara copii (in eventualitatea in care ar muri inaintea sotului ei) va fi culeasa astfel:
jumatate sotul supravietitor (1/2 din 1/3)
jumatate colateralii privilegiati = surorile in viata ale decedatei (1/2 din 1/3).
Daca mama dvs. n-ar mai fi in viata la data mortii surorii ei, atunci dvs., in calitate de descendent din sora (nepoata de sora a decedatei) veti culege (singura sau impreuna cu fratii si surorile dvs, daca aveti) partea care s-ar fi cuvenit mamei dvs. (prin intermediul reprezentarii sucesorale).