avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi mostenitori

Bunicii mei au avut o casa care a ramas, la moartea lor, celor trei fiice, una din fiice fiind mama mea. Mama si cu una dintre surori locuiesc in aceasta casa. Aceasta sora nu este casatorita si nu are copii si doreste ca partea ei din mostenire sa-mi ramana mie. Cealalta sora- este casatorita insa nu are copii. As vrea sa stiu daca in cazul in care sora care este casatorita ar muri, sotul ei ar mosteni parte ei din casa- si ulterior - fratele acestuia sau nepotul lui ar deveni mostenitorii partii aferente din casa, la moartea sotului. Noi am dori ca aceasta casa nu nu aiba ca proprietari niste straini ( ma refer la eventualii mostenitori ai sotului matusii mele - nu la sotul ei) care au vazut aceasta casa de maxim doua ori in viata lor - ei fiind din alt oras. Cum se poate evita acest lucru?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:04, 2 Septembrie 2011
Sora casatorita a mamei Dv.in eventualitatea unui deces ar fi mostenita atit de sotul ei cit si de rudele ei colaterale privilegiate, respectiv de fratii ei ( mama Dv. si sora ei necasatorita), intrucit nu are copii. In aceasta ipoteza sotul ei ar culege o parte destul de neisemnata din mostenire.Pe de alta parte, daca aceasta sora casatorita, la dezbaterea mostenirii dupa bunica Dv. ar renunta la mostenire ( eventuaal i-ati plati o suma de bani pentru cota ei) atunci este exclus ca vreun strain sa ajunga sa aibe drepturi, chiar infime asupra casei parintesti.
Va multumesc pentru raspuns.
Recitind acum acest raspuns, ma intreb care ar fi cota care ar ramane sotului matusii?
Cele 3 surori au fiecare 1/3 din casa.

Treimea surorii casatorite si fara copii (in eventualitatea in care ar muri inaintea sotului ei) va fi culeasa astfel:

jumatate sotul supravietitor (1/2 din 1/3)
jumatate colateralii privilegiati = surorile in viata ale decedatei (1/2 din 1/3).

Daca mama dvs. n-ar mai fi in viata la data mortii surorii ei, atunci dvs., in calitate de descendent din sora (nepoata de sora a decedatei) veti culege (singura sau impreuna cu fratii si surorile dvs, daca aveti) partea care s-ar fi cuvenit mamei dvs. (prin intermediul reprezentarii sucesorale).
Ultima modificare: Vineri, 2 Septembrie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt doua surori majore, cu mame diferite dar acelasi ... elena cailean elena cailean Buna ziua, Sunt doua surori majore, cu mame diferite dar acelasi tata. Tatal este decedat de mult. moare si una din surori, necasatorita si fara copii, are ... (vezi toată discuția)
Succesiune unchi fara copii. de ce nu i-a revenit unchiului nimic din cota parte la care au renuntat cele 2 surori ale matusi? Epuree Epuree Succesiune unchi fara copii. Nu am inteles clar ce a spus unchiul, dar cam presupun ca asa a fost: matusa mea a murit si nu au lasat testament sau alt act, ... (vezi toată discuția)
Moștenirea in cazul recăsătoriei Maria20211 Maria20211 Daca un bărbat cu doi copii a rămas văduv, s-a recăsătorit și cu a doua soție a mai avut un copil , cum se împarte averea la nepoții lui ? Copii ... (vezi toată discuția)