avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Ce se intampla cu procesul daca accept esalonarea?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Ce se intampla cu procesul daca accept esalonarea?

Buna ziua,



Daca am pe rol o actiune pe oug 119/2007 emitere ordonanta de plata, si termenul este peste 2 luni, am vorbit intre timp cu debitorul, care ar fi de acord sa plateasca in cateva transe, dar fara penalitati. Daca semnez cu el un proces verbal de re-esalonare, ce trebuie sa fac? Depun o precizare de actiune in care sa spun ca pana la data de....s-a achitat suma de.....Ce se va intampla la acel termen? Daca ei merg cu proc-vb. se suspenda judecata? Pentru ca eu nu vreau sa renunt la judecata, fiindca poate apoi nu mai platesc...si oricum, vreau sa obtin si penalitatile.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 13:31, 20 Octombrie 2010
Incheiati procees verbal insa mentionati ca va trebui sa va achite toata suma pana la primul termen de judecata sau maxim al doilea termen. In acest interval dvs. ii dati chitanta descarcatoare pt. suma iar el achita.La termenul stabilit in cazul in care a terminat de achitat toata suma renuntati la judecata cu mentiunea ca s-a achitat debitul datorat, iar in caz contrar micsorati catimea obiectului cererii cu valoarea achitata.
Pana la primul termen zice ca nu are cum sa achite (e adevarat ca suma e imensa).

O sa micsorez catimea, dar ma intereseaza, daca eu nu ma prezint, el poate merge cu procesul verbal sa ceara stiu eu, suspendare, sau ceva de genul...pe motiv ca ne-am "conciliat"?

Oare se va da un nou termen?
Eu pot sa micsorez suma din cererea initiala cu debit+penalitati, sau penalitatile aferente sumei respective ramane sa le primesc?
Debitorul poate merge cu procesul verbal in instanta, insa daca in curpinsul acestuia sunt prevazute anumite termene de respectat instanta nu poate dispune suspendarea cauzei, nefiind indeplinite conditiile de la art. 242 cod proc.civila (amandoua partile o cer sau nici una nu se infatiseaza la strigarea pricinii).
Micsorarea catimii obiectului cererii o veti face la utlimul termen de judecata, in functie de cat a platit debitorul. Micsorand debitul, probabil ca va micsora si penalitatile insa va trebui sa va sustineti cauza in sensul acordarii penalitatilor.
Un avocat v-ar ajuta mult mai mult, mai ales daca nu va puteti prezenta.
Mult succes.
Daca facem procesul verbal de reesalonare si stabilim 5-6 date la care se plateste...nu are nici o repercusiune asupra primului termen?

Ma intereseaza, ce pot solicita ei daca au acest proces verbal? care sa fie in defavoarea mea?
Daca nu o sa va prezentati (ambele parti) si n-ati cerut judecarea in lipsa se suspenda procesul.
Daca va prezentati si depuneti procesul verbal verbal, art.8 prevede "(2) Daca creditorul si debitorul ajung la o intelegere asupra platii, instanta ia act de aceasta, pronuntand o hotarare de expedient, potrivit art. 271 din Codul de procedura civila, care, prin exceptie de la art. 273 din acelasi cod, este irevocabila. "

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere mariusbm mariusbm Buna ziua, In urma cu cateva luni compania noastra a inchiriat un spatiu comercial pe care l-a renovat complet insa nu a fost desfasurata nicio activitate ... (vezi toată discuția)
Oug 119/2007 bluejazz bluejazz Buna Ziua.Am si eu o nelamurire pe care sper sa o rezolv aici. O hotarare data in baza OUG 119/2007 in favoarea creditorului, poate fi executata in situatia ... (vezi toată discuția)
Concilierea( ptr esalonare datorie) este mai presus de termenii contractului ? discover discover Buna ziua , debitorul meu face actiune in anulare (deoarece eu am deschis actiune impotriva lui pe OG119/2007 , si care mi-a fost admisa) si motiveaza astfel: ... (vezi toată discuția)