avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj prin tribunal sau notariat?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj prin tribunal sau notariat?

Buna ziua,
Acum doua zile ceream un sfat cu privire la termenul in care poate judecatoria sa motiveze divortul. Am vazut si multumesc pentru raspuns, ca acest termen este de 30 de zile. Ieri m-a anuntat avocatul ca sentinta a fost emisa si ca in 2 zile o voi avea si legalizata si asta dupa trei luni de asteptare.
Noua mea intrebare se refera la modul de partajare a apartamentului. Acum 3 luni sotul imi propunea sa ne intelegem si sa impartim la jumatate valoarea apartamentului, dar dilema mea este ca nu stiu daca sa vindem prin notariat si sa specifice acesta ca "partile au primit partea de 50%-50%", sau sa intentez actiune de partaj.
Cat m-ar costa prin notariat sau prin tribunal si cat timp ar dura?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Raul Oprita , utilizator 18:09, 19 Septembrie 2009
Tranzactia este un contract care cuprinde intelegerea dvs./ modalitatea in care ati hotarat sa puneti capat starii de indiviziune.
Consfiintita de judecator, ea devine parte a hotararii judecatoresti (numita de expedient). Adica, mai pe romaneste, instanta va copia pur si simplu in hotararea sa clauzele din tranzactia dvs. (din pricina asta nu e bine sa fie scrisa "pe genunchi", pentru ca va fi gresit in ea nu prea se mai drege)
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2009
romascanu, moderator
...va multumesc tare mult pentru raspuns si as dori sa va mai rog, avand in vedere ca nu fac parte din mediul juridic si nu sunt familiarizat cu aceste proceduri, sa imi comunicati care ar fi cea mai buna solutie in redactarea tranzactiei si modul in care ar cam trebui redactata pentru a nu fi atacata mai tarziu! Deasemenea va rog sa imi comunicati daca taxa de timbru judiciar se plateste la intreaga valoare a imobilului sau doar la suma pe care una din parti o plateste celuilalt pentru scoaterea din indiviziune
Asa, pentru siguranta dvs....
Mergeti la un notar si intrebati cat costa partajul(acolo plati onorariul notarului) si apoi calculati si taxa de timbru plus onorariul avocatului....si vedeti unde va convine mai mult
tranzactia prin care partile se invoiesc cu privire la masa partajabila se semneaza de parti in fata instantei , la primul termen .
se plateste taxa de timbru in cuantum de 3% din valoarea partajabila .
aceasta taxa se restituie ulterior .
tranzactia trebuie sa fie redactata corespunzator, pt mai multa siguranta .
puteti apela la serviciile unui avocat pt a va redacta aceasta tranzactie .
se plateste taxa de timbru in cuantum de 3% din valoarea partajabila .
aceasta taxa se restituie ulterior .



Taxa de timbru se restituie ulterior???

Alte discuții în legătură

Taxa timbru partaj doru anghel doru anghel Cum poate cineva sa obtina partajul unui apartament daca nu are bani pt taxa de timbru? Sau hai sa zicem ca ma imprumut, dar sunt sigur ca nu mi se respinge ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune valpetcu valpetcu Buna, Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral? Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul ... (vezi toată discuția)
Partaj amiabil dupa divort iris65 iris65 Buna ziua, as dori un sfat in ceea ce priveste partajul amiabil al unui apartament dupa divortul definitiv. Am inteles ca se poate opta fie la o tranzactie ... (vezi toată discuția)