Buna ziua. Numele meu este Darius Mihai si va rog sa ma lamuriti cu privire la cateva probleme legale/fiscale la care nu am reusit sa gasesc inca un raspuns.
In urma cu putin timp am inceput dezvoltarea catorva programe informatice comandate de o societate comerciala impreuna cu un prieten. Nu ne-am gandit foarte mult la inceput la aspectele legale/fiscale, ci ne-am concentrat mai mult pe dezvoltarea aplicatiilor. Acum unul dintre produse este finalizat, si intervine problema vanzarii lui catre compania care l-a comandat. Cum putem sa facem acest lucru din punct de vedere legal, si ce taxe trebuie sa platim statului in urma tranzactiei.
Trebuie sa va mai spun ca nu intentionam sa incetam aceasta activitate, ci dimpotriva, dorim sa continuam, dar totodata sa intram sj in legalitate cu "afacerea" asta, daca putem sa-i spunem asa.
Cateva detalii:
1. Eu sunt absolvent al unei facultati de Cibernetica Economica, lucru benefic, din cate am citit in ultima vreme
2. Programele software sunt create de la "0", adica nu am folosit nimic predefinit, iar "uneltele" (adica IDE - Integrated Development Environment, compilatoare, si alte programe necesare) intra sub incidenta unor licente de tip GPL sau APACHE, adica sunt gratuite. Pentru unele a fost nevoie de o inregistrare (de asemenea gratuita si lipsita de obligatii) inainte de a le putea folosi pentru dezvoltare.
Mai pe scurt, avem drepturi de folosire pentru acestea, dar ne-au fost acordate gratuit. - adica deocamdata nu avem cheltuieli materiale efective, in afara de carburantul necesar pentru deplasari la/de la sedinte (societatea este situata in alta localitate)
3. Pe viitor exista posibilitatea achizitionarii altor IDE, compilatoare, programe mai avansate, dar contra cost - se vor deduce aceste cheltuieli?
4. Programele software pe care le-am creat / urmeaza sa le cream sunt de mai multe tipuri: Aplicatii, Baze de Date, WebSite, Prezentari Grafice, Animatii, Module ce pot fi folosite de altii in aplicatiile pe care le creaza (un fel de modele de Butoane, Grafice, Tabele etc cu un anumit aspect si o anumita functionalitate)
5. Am inceput deja si dezvoltarea unor programe ce pot fi folosite in mai multe tipuri de activitati (adica nu sunt facute la comanda), deci nu putem avea CAEN corespunzator crearii de software la comanda.
6. Programele care nu sunt facute la comanda - sut programele pe care le cream o singura data, iar apoi vindem copii ale acestora in schimbul unei sume de bani prestabilite, si identice pentru fiecare persoana care achizitioneaza acest software.
7. Costul unei asemenea Licente de utilizare a programului poate fi platita "Pe viata", Anual, sau, putin probabil, lunar
Avand aceste aspecte in minte, as dori sa stiu cum voi plati taxele catre stat, ce taxe trebuie sa platesc, si cum se procedeaza cu TVA
Din punct de vedere legal, care ar fi cea mai buna optiune pentru 2 asociati? SNC sau SRL? Banuiesc ca Intreprinderea Individuala iese din discutie, desi nu am reusit sa-mi dau seama daca Intreprinderea Individuala poate avea ca asociat o persoana fizica fara titlu de PFA sau II. Daca ar fi posibila acesta asociere, cred ca ar fi o optiune buna, iar in acest caz as dori sa stiu cum se procedeaza cu plata catre aceasta persoana fizica asociata.
Stiu ca II poate avea angajati, dar optiunea aceasta iese si ea din discutie din motivul taxelor mari pe care ar trebui sa le suporte Intreprinderea Individuala pentru a avea un angajat.
Pe scurt:
Ce sa alegem? PFA, SNC, SRL sau Intreprindere Individuala ?
Ce taxe va trebui sa platim si sub ce forma?
Cum se procedeaza cu TVA? il punem la fiecare copie vanduta ?
Va Multumesc
Cel mai recent răspuns:
Alexandru Suteu , Consultant fiscal
23:34, 12 Noiembrie 2010