avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 349 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fond rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fond rulment

Buna seara!
Suntem o asociatie de locatari mica de doua scari. Am hotarit de mai mult de un an de comun acord sa dam o anumita suma lunar penrtu reparatii ,etc.Acum vrem sa reparam acoperisul, dar din pacate avem un vecin care nu a contribuit la fondul de rulment deloc.
Intrebarea mea este , ca eu ca administrator, am dreptul sa retin din banii dinsului de cheltuieli suma aferenta fondului rulm.?
Mentionez ca parte dinsului la schimbarea usii de intrare in bloc am luat din banii de consum a tuturor.
legea reglementeaza asta in vreun fel?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:19, 21 Octombrie 2010
Ca administrator de bloc, ar trebui sa aprofundati Legea 230/2007.
Art. 48. - (1) Stabilirea si repartizarea sumei care priveste proprietatea comuna ce revine fiecarui proprietar din cadrul condominiului se fac proportional cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna.
(2) Cheltuielile efectuate de asociatia de proprietari pentru plata unor servicii de utilitati publice sau de alta natura, legate de proprietatile individuale din condominiu si care nu se factureaza individual pe fiecare dintre acestea, se repartizeaza dupa acelasi criteriu care a stat la baza emiterii facturii, in conformitate cu prevederile contractului incheiat cu furnizorul respectivului serviciu.
@cukrasz_kata

Textul legii 230/2007 si al HG 1588/2007 se afla in primul topic al sectiunii noastre la Documentatie specifica asociatiilor de proprietari pe care e musai sa le invatati.

:offtopic:
Nu puteti administra un imobil daca nu aveti cunostintele de baza in aceasta meserie.



Ultima modificare: Marți, 19 Octombrie 2010
elga50, moderator
@cukrasz_kata,
Trebuie sa studiati legislatia, asa cum s-a scris mai sus. Aflati ca proprietarii sunt obligati prin lege sa constituie un "fond de reparatii" care se foloseste pentru reparatii.
"Fondul de rulment" se utilizeaza pentru plata consumurilor lunare, achitarea facturilor curente catre furnizorii de utilitati si efectuarea anticipata a cheltuielilor gospodareasti. Dumneavoastra intrebati:
Intrebarea mea este , ca eu ca administrator, am dreptul sa retin din banii dinsului de cheltuieli suma aferenta fondului rulm.?

Pai daca nu are fond de rulment achitat, de unde sa-i retineti? Are cumva alti bani, o suma platita la asociatie ? A platit cumva intretinerea in avans pe mai multe luni, ca sa aveti de unde sa-i retineti?
Multumesc pt. raspunsuri, dar ma asteptam la mai putin cinism.
cukrasz_kata a scris:

................. Intrebarea mea este , ca eu ca administrator, am dreptul sa retin din banii dinsului de cheltuieli suma aferenta fondului rulm.?
Mentionez ca parte dinsului la schimbarea usii de intrare in bloc am luat din banii de consum a tuturor.
legea reglementeaza asta in vreun fel?
multumesc.


Noi nu am fost cinici, ci v-am spus ca trebuie sa invatati legile dupa care se administreaza o asociatie.
Asa ceva, ca ceea ce v-am subliniat eu din mesajul dv. nu este admisibil la un administrator sa intrebe. Chiar daca blocul este mic, chiar daca ati fi rupti de lume, in joc sunt banii proprietarilor, stiti, bani care sunt lasati in mana dv. si pentru care dv. aveti o mare responsabilitate cum ii gospodariti. Dar asta o faceti daca stiti legile....si daca aveti si cunostinte minime minime de contabilitate primara.
Nu va suparati pe noi!

Alte discuții în legătură

Penalizare pentru achitarea intretinerii Jeremy Jeremy - Nu am platit intretinerea la apartament 4 luni. In acest timp s-au strans 190 lei de achitat catre asociatia de proprietari. Am fost penalizat dupa ... (vezi toată discuția)
Administratorul nu reface anual fondul de rulment, îl menține la valoarea cea mai mare din ultimii ani, și dorește să pună și penalizare. cum se poate rezolva acest caz? bomboana bomboana Din ianuarie 2013, administratorul blocului mentine fondul meu de rulment la 900 lei.Deoarece atunci am avut intretinerea cea mai mare. Conform Legii 230/2007, ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari intretinere. mihail123 mihail123 Buna ziua, Am si eu trei intrebari: 1. Se pot percepe penalizari la intarzierea platii intretinerii daca blocul nu are facturi restante? 2. Dar la fondul de ... (vezi toată discuția)