avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizare pentru achitarea intretinerii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizare pentru achitarea intretinerii

- Nu am platit intretinerea la apartament 4 luni. In acest timp s-au strans 190 lei de achitat catre asociatia de proprietari. Am fost penalizat dupa 51 de zile cu 0,2% pe zi pentru neplata datoriilor. Am fondul de rulment de 200 lei platit catre asociatia de proprietari. Fondul de rulment a ajuns la aceasta valoare in urma cu 3-4 ani.
- In urma cu 2,5 ani au infiitat un fond de investitii pentru reparatii dar nu s-au facut nimic pentru ca nu au documente legale si din aceasta cauza in urma cu un an am ratat vanzarea apartamentului prin prima casa deoarece imi trebuia adeverinta de la asociatie ca sunt cu taxele la zi, ceea ce nu am primit acea adeverinta pana nu achit integral F.I.. In prezent fondul de investitii a ajuns la suma de aproximativ 500 lei pe apartament.
Va rog, vreau sa stiu daca:
1) este corect sa fiu penalizat atata timp cat fondul de rulment acopera datoria catre asociatie si daca fondul de rulment este purtator de dobanda si trebuie deschis cont bancar separat pentru fiecare persoana.
2) trebuie sa platesc acel fond de investitii daca eu nu stau acolo sau sa nu primesc o adeverinta?
Va multumesc pentru ajutor
In cazul in care am dreptate vreau sa stiu care sunt legile, pentru a le demonstra ca nu au dreptate.
Cel mai recent răspuns: elenazan , utilizator 09:13, 20 Februarie 2013
Fondul de rulment are menirea sa plateasca facturile care vin la asociatie pana cand aceste cheltuieli se pun pe liste si incep sa fie incasate de la locatari.
Asadar fondul de rulment :se ruleaza: la plata facturilor curente.
Pentru sumele restante sunteti penalizat asa cum s-a intamplat in cazul dv.

Fondul de investitii trebuie platit, asa cum fac si ceilalti vecini ai dv., pentru ca acesta se refera la intretinerea, reparatiei proprietatii comune unde si dv. aveti o cota-parte indiviza, indiferent daca imobilul este sau nu locuit. Pentru achitarea oricarei sume de bani se da chitanta, nu adeverinta.
Imi pare rau ; nu pot impartasi intru totul raspunsul dat de moderator. Daca penalitatile sint legal stabilite , destinatia fondului de rulment este cu totul alta . Acesta este la dispozitia asociatiei de proprietari dar se utilizeaza pentru plata facturilor curente in cazuri deosebite si acest lucru nu duce la diminuarea fondului de rulment , care in mod normal se consemneaza in cont bancar si este purtator de dobinda . Fondul de rulment se restituie proprietarului cind acesta instraineaza apartamentul in limita sumei constituite , diminuate eventual cu cheltuielile de intretinere ramase neachitate .
In HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 se scrie:
Art. 24. - (1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. [...]

Dupa ce se platesc facturile din fondul de rulment, acesta se reintregeste lunar prin incasarile de la locatari pe listele afisate (curente).
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
elga50, moderator
Va multumesc de raspuns.
Stiu ca se emite chitanta la achitarea unei valori banesti, eu am spus ca nu am primit adeverinta ca nu am restanta la intretinere, pentru complectarea dosarului in vederea vanzari.
Ce plati curente sa mai acopere F.R., cand nu mai avem decat liftul si curentul pe scara, celelalte utilitati sunt pe consum individual. Lunar contributia catre asociatie este de aproximativ 38-42 lei din care 19 lei numai pentru salariile lor, ceea ce este prea mult.

Cum pot sa chem controlul peste ei, din anul 2000 nu au fost controlati, adica niciodata pentru ca atunci a fost finalizat blocul.

Am citit legea 230/2007 actualizata:
- nu s-a prezentat proiectul bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul in curs;
- toata conducerea blocului cunoaste despre construirea ilegala de anexe in podul blocului, ba mai mult dupa terminarea acoperisului nu s-a indepartat rumegusul rezultat care poate face autoaprindere cu ajutorul curentilor de aer. Mentionez ca blocul are 12 nivele.
Nu s-a incheiat contract cu o firma pentru ignifugare materialului lemnos din pod.
- cenzorii nu intocmesc la finele anului un raport de activitate al asociatiei de proprietari.

Se poate desfiinta asociatia daca la comun mai platim decat liftul si curentul pe scara?
Multumesc
Daca sunt neregulile pe care le prezentati (lipsa buget de venituri si cheltuieli, construirea de anexe ilegal, cenzorii nu fac...) este vina celor care conduc asociatia si in egala masura a proprietarilor, a dumneavoastra care cunosteti aceste nereguli de peste 12 ani, asa cum spuneti si nu luati masuri. Aveti drepturi dar si obligatii conform legii 230/2007.

Alte discuții în legătură

Datorii intretinere fost proprieter olivia27 olivia27 am cumparat apartamentul prin prima casa in contractul de vanzare cumparare am dovada de la asociatia de proprietari ca a platit datoriile la zi si a fost ... (vezi toată discuția)
Penalitati papit papit buna seara, am un apartament de 2 camere care este nelocuit. detin un fond de rulment de 280 ron. nu am platit intretinerea si am de dat 287 ron cu ... (vezi toată discuția)
Penalizari ContSters122354 ContSters122354 administratorul poate aplica penalizari dupa data scadenta de pata a intrtinerii pe motivul ca nu exista fond de rulment (vezi toată discuția)