avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul penalizari intretinere.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul penalizari intretinere.

Buna ziua,
Am si eu trei intrebari:
1. Se pot percepe penalizari la intarzierea platii intretinerii daca blocul nu are facturi restante?
2. Dar la fondul de reparatii neachitat se pot pune penalizari? La noi, acum fondul de reparatii se strange pentru a reface peste un timp terasa blocului si s-a pus problema sa strangem banii din timp, deci nu este o suma care trebuia platita imediat, acum, si nu inteleg de ce s-au pus penalizari la ceva ce nu s-a cheltuit.
3. Oricum, din suma cu care figurez ca restanta de plata nu trebuia sa se scada valoarea contributiei mele la fondul de rulment si sa se calculeze, eventual penalizari doar pentru suma care depaseste valoarea fondului?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 17:16, 24 Mai 2016
1.Da, este legal sa se perceapa penalizari, conform legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, chiar daca asociatia nu are facturi restante cu conditia sa se fi votat in vreo AG infiintarea sistemului de penalizare sau sa fie cuprins in statutul asociatiei (una din cele doua variante):
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

2. Da, daca sumele au fost trecute pe liste, asa cum am subliniat in citatul de la punctul 1.
3. Fondul de rulment este destinat platii in avans a facturilor asociatiei pana cand ele sunt puse pe liste si achitate de locatari, restabilindu-se soldul fondului de rulment.
Daca dv. aveti o restanta, fondul dv. de rulment a fost consumat la prima restanta si se cheama ca in continuare nu are ce sa va mai scada.
In plus de asta in lege nu se pomeneste la calculul penalizarilor de fondul de rulment.
Adunarea generala poate hotara ca fondul de reparatii si fondul de rulment sa nu fie penalizate. Dar trebuie sa existe o astfel de hotarare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)
Penalitati la intretinere luminita ursu luminita ursu am ramas restantiera la intretinere este legal ca sa fie penalitatile mai mari decat restanta asta in conditia care eu mi-am luat angajamentul de-a a plati ... (vezi toată discuția)
Penalitati furnizori laurab82 laurab82 buna seara, va rog frumos daca se poate sa-mi spuneti daca este corect sa primesc acum in februarie penalitati de la ACET - furnizorul nostru de apa rece - ... (vezi toată discuția)