avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati furnizori
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati furnizori

buna seara, va rog frumos daca se poate sa-mi spuneti daca este corect sa primesc acum in februarie penalitati de la ACET - furnizorul nostru de apa rece - calculate retroactiv incepand din aprilie 2013,adica de cand am inceput noi functionarea ca si asociatie de proprietari ; sa va explic putin: de la infiintarea asociatiei ni s-a spus ca ACET inca nu percepe penalitati la facturile care nu se achita la termen, eu am preluat asociatia cu o restanta de 22 mii lei la ACET, suma care mi s-a spus ca o pot achita treptat in vreo 6 luni... ca ei nu pun penalizari... bine, eu am platit treptat cum incasam faceam platile la ei, in fiecare luna cateva mii de lei , am terminat in cateva luni cu restanta preluata...in momentul de fata sunt in urma tot cu 2 luni, adica am de plata acum suma de 13 mii lei, pentru a fi la zi, si azi ma trezesc cu o factura de penalitati, in valoare de 1082 lei , penalitati care au fost calculate cum am spus mai sus,din aprilie 2013... este normal sa-mi emita aceasta factura de penalitati acum,retroactiv cu atata timp in urma fara sa ne anunte ca o sa ni se perceapa penalitati sau ceva? cum sa pun eu acum in plata aceasta suma cu penalitati pentru atatea luni din urma? eu m-am gandit sa facem o adresa la furnizor in care sa nu acceptam plata acestor penalitati, dar va rog daca se poate sa i-mi dati cateva sfaturi.. va multumesc anticipat !
:( am vazut ca mai este un topic despre aceasta discutie dar nu stiu cum sa mut acum textul ! :(
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
laurab82, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:22, 12 Februarie 2014
Daca ati tot avut asigurari verbale, practic neavand nicio dovada ca ei v-au asigurat ca nu vi se vor percepe penalizari, mergeti tot la ei si discutati. Vedeti daca reusiti sa va scadeti aceste penalizari din cont.

In cazul in care nu vor fi de acord....si ramaneti cu aceste penalizari, le achitati din fondul de penalizari, daca aveti asa ceva, iar daca nu aveti, atunci le impartiti pe lista proportional cu sumele restante la momentul editarii urmatoarei liste de intretinere.
Cunoasteti proverbul latin "Verba volant, scripta manent "?
cum sa pun eu acum in plata aceasta suma cu penalitati pentru atatea luni din urma?


Introduceti suma in temeiul facturii emise de furnizorul de utilitati
Geaba discutii. Aici Contractul de furnizare „vorbeste”. Chestia cu „verba volant...” se aplica foarte bine aici si sa nu mai aveti incredere...
Lucrati intr-o foaie Excel, pentru perioada de cand ati preluat as. proprietari si aplicati regula de trei simpla artata la celalat topic de @thran (aceeasi metoda am propus-o si eu intr-o alta postare).
Trebuie sa va referiti doar la costurile cu apa-canalul, daca la ceilalti furnizori stati mai bine.
da,problema este ca pana acum furnizorul de apa nu a perceput penalitati la nici o asociatie din oras... acum s-au trezit toate asociatiile cu factura de penalitati calculate pentru tot anul 2013... daca nu mi se anuleaza aceste penalitati va rog sa ma ajutati cum pot repartiza aceasta suma din penalitati pe lista de plata... pentru ca am buni platnici care achita chelt. luna de luna si am care achita la jumate de an sau mai mult... mentionez ca nu este fond de penalizari separat si procentul de penalizare care il avem in asociatie este de 0,05%-bani care ii platim de-ocamdata tot la furnizori pentru facturi... nu sunt separat si furnizorul de apa ne-a calculat pen. cu 0.04% la zi...
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
laurab82, utilizator
Daca in urma discutiei cu furnizorul nu reusiti sa scapati de aceste penalizari (ceea ce este aproape sigur) va trebui sa platiti aceste sume facturate.
Discutati in comitet si apoi in adunarea generala obligatorie in primul trimestru al anului 2014 si adoptati un sistem propriu de penalizari, conform legii, cu un procent de 0,2%/zi si nu cu 0,05% /zi asa cum aveti acum. Asa o sa puteti face fata acum si pe viiitor in situatii asemanatoare.
Sumele incasate lunar din penalizari trebuie contabilizate in "fondul de penalizari". Adica din moment ce aveti restantieri, nu este posibil sa spuneti ca nu aveti fond de penalizari. Poate nu aveti suficienti bani in acest fond, dar fondul trebuie sa existe daca aveti proprietari cu restante penalizabile.
Din sumele incasate ca penalizari de la restantieri, asa cum le-ati calculat si afisat pe lista de plata lunara, o sa platiti penalizarile facturate de furnizori.

Alte discuții în legătură

Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment asociatie de proprietari ela30 ela30 Buna ziua, Pentru fondul de rulment sau fondul de reparatii se percep penalizari? In Hotararea Adunarii Generale se stabileste:0,2% penalitati/zi de ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)