avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Incepand cu data...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Incepand cu data...

In vederea iesirii la pensie pt.limita de varsta, incepand cu ce data se poate depune dosarul, daca persoana (feminin) este nascuta in data de 12.12.1951?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:39, 22 Octombrie 2010
1. Fiind nascuta pe 12.12.1951 poate beneficia de pensie de limita de varsta la 58 de ani si 11 luni adica in noiembrie 2010.

2. Legea 49/2010 a modificat si art.83 din Legea 19/2000, care acum arata astfel:
Art. 83. - (1) Drepturile de pensie pentru limita de varsta se cuvin si se platesc de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, prevazute de lege, daca cererea a fost depusa cu 30 de zile calendaristice inainte de data indeplinirii acestor conditii.
(2) Se considera depuse in termen cererile de pensionare inregistrate in intervalul cuprins intre data indeplinirii conditiilor de pensionare si cea de-a 30-a zi calendaristica anterioara acestei date.
...
3. Deci persoana in cauza poate depune actele la Casa de Pensii intre 13 oct si 11 nov. 2010.
4. Sa se grabeasca, sa nu cumva sa intra cei de la Casele de Pensii in greva spontana sau protest spontan.
tudorvaleriu a scris:

1. Fiind nascuta pe 12.12.1951 poate beneficia de pensie de limita de varsta la 58 de ani si 11 luni adica in noiembrie 2010.

2. Legea 49/2010 a modificat si art.83 din Legea 19/2000, care acum arata astfel:
Art. 83. - (1) Drepturile de pensie pentru limita de varsta se cuvin si se platesc de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, prevazute de lege, daca cererea a fost depusa cu 30 de zile calendaristice inainte de data indeplinirii acestor conditii.
(2) Se considera depuse in termen cererile de pensionare inregistrate in intervalul cuprins intre data indeplinirii conditiilor de pensionare si cea de-a 30-a zi calendaristica anterioara acestei date.
...
3. Deci persoana in cauza poate depune actele la Casa de Pensii intre 13 oct si 11 nov. 2010.
4. Sa se grabeasca, sa nu cumva sa intra cei de la Casele de Pensii in greva spontana sau protest spontan.

Multumesc dl. Valeriu!
Din acest moment:
1.cerere de incetare a CIM incepand de maine (de exemplu)
2.se emite decizie de incetare CIM
3.se face inscrierea in carnet "propus inscriere la pensie limita de varsta"
4.se face certificarea carnetului de munca de catre ITM
5.dosar catre Casa de Pensii

Acestia sunt pasii?

Dar daca se doreste continuarea activitatii cu acordul angajatorului
care ar fi pasii?
Multumesc!
1. Aceia sunt pasii.
2. Daca este vorba de un angajator privat, poate continua activitatea cat o tin puterile sau angajatorul. Ii faceti un alt CIM.
tudorvaleriu a scris:

1. Aceia sunt pasii.
2. Daca este vorba de un angajator privat, poate continua activitatea cat o tin puterile sau angajatorul. Ii faceti un alt CIM.

Cererea catre angajator cum ar trebui formulata...ceva de genul...va rog sa-mi aprobati intocmirea dosarului pentru P.L.V. incepand cu data 12.11.2010 (data cand intruneste conditiile de pensionare) sau ... va rog sa-mi aprobati incetarea CIM?
Ultima modificare: Vineri, 22 Octombrie 2010
andad, utilizator
1. Merg pe varianta ca este vorba de un angajator privat.
2. Face cerere catre angajator prin care solicita iesirea la pensie pentru limita de varsta cu data de...
3. Apoi, daca angajatorul nu-i inceteaza CIM ramane sa lucreze in continuare pana la "adanci batrenete", in baza aceluiasi CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare - limita de varsta bvr bvr Buna ziua! Am un angajat nascut in data de 12.11.1946. In octombrie 2010 doreste sa se pensioneze pentru limita de varsta. Imi puteti spune, va rog, ce ... (vezi toată discuția)
Cand se depune dosarul in vederea pensionarii? roxana si florin roxana si florin cind se depune dosarul de pensionare ? cu 30 de zile inainte sau cu cateva zile ? dati-mi o lege sau un ordin ceva va rog (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala agnes1999 agnes1999 Am un angajat care implineste varsta de 60 de ani in data de 03.01.2010. A depus o cerere pentru a iesi la pensie anticipata patiala cu aceasta data. As avea ... (vezi toată discuția)