Buna ziua!
Am un angajat nascut in data de 12.11.1946. In octombrie 2010 doreste sa se pensioneze pentru limita de varsta. Imi puteti spune, va rog, ce demersuri trebuie indeplinite in acest caz? Care sunt pasii de urmat?
1. Face o cerere catre angajator prin care solicita pensionarea pentru limta de varsta cu data de 01.10.2010.
2. Cu cererea va duceti la ITM sa o inregistreze in carnetul de munca (am banuit ca este vorba deo firma privata).
3. Cu carnetul de munca si cu celelalte acte necesare, salariatul se prezinta la Casa de Pensii de care apartine, completeaza cererea de pensionare si depune dosarul.
4. Daca angajatorul este de acord salariatul mai poate lucra pana la primirea deciziei de pensionare si chiar si dupa aceea.
1. Asa este, aveti dreptate, pensionarea se poate solicita cu data de 12.10.2010. :(
2. Da, puteti sa aplicati art.56, lit.d), din Codul muncii, asa cum a fost modificat de Legea 49/2010:
"Art.56 - Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
d) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;"