avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare - Limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare - Limita de varsta

Buna ziua!
Am un angajat nascut in data de 12.11.1946. In octombrie 2010 doreste sa se pensioneze pentru limita de varsta. Imi puteti spune, va rog, ce demersuri trebuie indeplinite in acest caz? Care sunt pasii de urmat?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: bvr , utilizator 10:00, 14 Octombrie 2010
1. Face o cerere catre angajator prin care solicita pensionarea pentru limta de varsta cu data de 01.10.2010.
2. Cu cererea va duceti la ITM sa o inregistreze in carnetul de munca (am banuit ca este vorba deo firma privata).
3. Cu carnetul de munca si cu celelalte acte necesare, salariatul se prezinta la Casa de Pensii de care apartine, completeaza cererea de pensionare si depune dosarul.
4. Daca angajatorul este de acord salariatul mai poate lucra pana la primirea deciziei de pensionare si chiar si dupa aceea.
@tudorvaleriu
Ati vrut sa scrieti ca solicita pensionarea cel mai devreme cu data de 12.10.2010. :bow:
Multumesc pentru raspuns.
Data la care solicita pensionarea poate fi si 12.10.2010.
Credeam ca este vreo procedura ceva mai complicata.

O zi buna!

Spuneti-mi, va rog, emit decizia de incetare a contractului in baza cererii salariatului sau astept decizie de pensionare de la casa de pensii?
Ultima modificare: Joi, 23 Septembrie 2010
bvr, utilizator
1. Asa este, aveti dreptate, pensionarea se poate solicita cu data de 12.10.2010. :(
2. Da, puteti sa aplicati art.56, lit.d), din Codul muncii, asa cum a fost modificat de Legea 49/2010:
"Art.56 - Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
d) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;"
Buna ziua!
Pot sa-l reangajez pe dl. in cauza incepand cu data de 13.10.2010?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Incepand cu data... andad andad In vederea iesirii la pensie pt.limita de varsta, incepand cu ce data se poate depune dosarul, daca persoana (feminin) este nascuta in data de ... (vezi toată discuția)
Salariu pana la emiterea deciziei de pensionare rin rin Daca un cim inceteaza de drept la o anumita data si salariatul nu avea cunostinta de aceasta data ce poate face in privinta drepturilor banesti de pana la ... (vezi toată discuția)
Controverse legate de adoptarea legii nr. 49/2010 Cornel  Vasile Cornel Vasile Sa incercam in acest topic sa punem pe tapet controversele aparute in legislatia muncii si de asigurari sociale odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.49/2010. (vezi toată discuția)