avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Opis-ul - cine are dreptul sa-l consulte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Opis-ul - cine are dreptul sa-l consulte

As dori sa obtin niste informatii legate de un dosar, eu nefacand parte din acest dosar. Stiu ca am citit la un moment dat aici pe forum cum ca un tert ar putea consulta Opis-ul.
Imi puteti spune va rog ce este mai exact acest Opis si ce informatii as putea eu, ca tert, sa obtin din el? La ce insititutie ar trebui sa ma adresez pt a-l consulta?

Multumesc anticipat celor care imi vor raspunde.
Cel mai recent răspuns: Leri , utilizator 19:20, 29 Ianuarie 2008
Prea multe informatii in Opis nu se gasesc, doar ca afli nr dosarului.
Poate fi consultat de oricine.
Opisul gasindu-se in general la Registratura Instantei.
Opis-ul este ordonat pe literele alfabetului , in care se trece numele Partilor (la litera de alfabet corespunzatoare) , nr. dosarului , si eventual natura cauzei.
Scopul este sa gasesti nr dosarului.
Bafta
Depinde ce informatii doriti, unele sunt publice, altele nu. Si nu neaparat din Opis.
:D
Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Multumesc pt raspunsuri.

Dosarul care ma intereseaza este unul de revendicare in baza legii 10/2001. Vreau sa aflu in ce etapa este (de ex daca e completat dosarul).

Eu stau in acest apartament (ca proprietar actual), dar 2 presupusi vechi proprietari l-au revendicat, fiecare avand dosarul lui. Eu nefiind parte in proces nu am acces la informatiile pe care le au partile.

Aceasta fiind situatia, am cautat pe site-ul Primariei Capitalei si am aflat numerele dosarelor, dar aici se opreste tot.

Am cautat numarele dosarelor pe site-ul Tribunalului Bucuresti la sectiunea "dosare ECRIS" si am gasit informatii legate de unul dintre dosare, in curand se va da sentinta, dar se pare ca celalalt dosar nu exista in baza lor de date, la fel patesc si la o cautare pe portalul instantelor de judecata. La numarul acestui dosar al pe care nu-l gasesc in bazele de date am observat o cifra in plus :-/ . Dosarul e din oct 2001. Stiti cumva daca s-a schimbat numerotarea dosarelor de atunci astfel incat un numar vechi sa fie transformat in unul nou?
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2008
Leri, utilizator
Da, s-a modificat numerotarea... Dar nu ati intervenit in dosar? Cred ca era mai bine si aveati avantajul ca, daca vi se lua apartamentul, obtineati in acelasi timp despagubiri... ;)

Vedeti la Cf poate e notat litigiul si astfel aflati numarul dosarului... Daca nu... vedeti...
Nu va pot da o soloutie exacta caci nu stiu situatia in amanunt.
Dv. de unde stiti ca exista litigiu?
Nu, nu am intervenit in dosar.
In Cf nu este notat nici un litigiu (am cerut un extras de informare la o data la care stiam ca e pe rol unul dintre dosare, dar nu aparea nimic la "sarcini")...ma gandisem si eu la asta, ocazie cu care am aflat ca nimeni nu avea nici obligatie sa inscrie litigiul in Cf.

Stiam de existenta unui litigiu chiar de la una dintre cele 2 persoane care au depus fiecare cate o notificare. Dar tocmai despre dosarul acestei persoane am gasit informatii...in cateva zile se pronunta hotararea. Aceasta persoana a facut dovada de "fost proprietar" si a cerut despagubiri banesti pt apartamentul meu.

Despre al 2-lea dosar (cel cu numerotarea invechita) am aflat cautand adresa apartamentului la sectiunea "dosare pe rol" de pe site-ul Primariei Capitalei.

Acum am o alta nelamurire:( :daca fostului proprietar (cel care are pronuntarea in cateva zile) statul ii acorda despagubirile banesti cerute, ce se intampla cu dosarul celeilalte persoane? Daca primului i se recunoaste calitatea de "fost proprietar", dosarul celuilalt este, in consecinta, anulat ? Sau continua sa fie pe rol?

Alte discuții în legătură

Refuz notar: vanz-cump (legea 10/2001 si 112/1995) Leri Leri Doresc sa vand un apartament care a fost cumparat in baza legii 112/1995, iar ulterior mi-a fost donat de catre tatal meu (dupa expirarea temenului ... (vezi toată discuția)
Site cu termene de judecata OANA GORAN OANA GORAN aveti idee care este site-ul in care gasesc info privind dosarele pe rol, stiu ca exista info despre dosarele aflate pe rolul tribunaleor si judecatoriilor ... (vezi toată discuția)
Legea 112 - revanzare dboariu dboariu Buna seara. Am cumparat prin credit ipotecar un apartament intr-o vila, pe legea 112 in octombrie 2007. Termenul de 10 ani expirase in decembrie 2006, la ... (vezi toată discuția)