avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... refuz notar: vanz-cump (legea 10/2001 si 112/1995)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

refuz notar: vanz-cump (legea 10/2001 si 112/1995)

Doresc sa vand un apartament care a fost cumparat in baza legii 112/1995, iar ulterior mi-a fost donat de catre tatal meu (dupa expirarea temenului interdictiei de instrainare, la inceputul lui 2007). Donatia a decurs fara nici un fel de probleme (cu toate ca apartamentul e in Bucuresti, deoarece nici eu nici tatal meu nu stam in Bucuresti, donatia s-a facut in localitatea in care locuim).
Vanzarea insa va trebui sa o fac la un notar din Bucuresti pt ca persoana care doreste sa cumpere a contractat un credit (ipotecar) la o banca de acolo. Notarul din Bucuresti refuza insa sa ne faca vanzarea-cumpararea fara a avea o adeverinta de la Primarie cum ca apartamentul nu e in litigiu, sau, daca a fost in litigiu, ne solicita hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Mostenitorii proprietarului imobilului in care este situat apartamentul au depus in 2001 o notificare (in baza legii 10/2001) prin care cereau sa le fie retrocedate apartamentele care NU au fost cumparate in baza legii 112/1995 si sa fie despagubiti in bani pt apartamentele care au fost cumparate in baza acelei legi. Pana la data actuala le-au fost retrocedate unele apartamente in natura, insa nu exista nici o hotarare judecatoreasca (si nici vorba de una definitiva si irevocabila) referitoare la despagubirile in bani cerute pt apartamentele care au fost cumparate in baza legii 112/1995, unde se include si al meu.
Avand in vedere ca termenul de depunere a notificarilor a expirat in 2002, ca pana in 2002 apartamentul care doresc sa-l vand nu a fost cerut in natura si ca la cererea de primire a despagubirilor banesti instanta poate accepta sau refuza (si nicidecum sa ofere omului apartamentul in natura daca acesta a solicitat despagubire in bani pt el), inseamna ca nu exista riscul retrocedarii in natura a apartamentului pe care doresc sa-l vand. Cu toate acestea notarul refuza! De ce? Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz?
Cel mai recent răspuns: magda_expert , utilizator 11:14, 1 Octombrie 2007
Revin cu o precizare. In acest caz, daca in contractul de vanzare-cumparare (pe care urmeaza sa-l autentificam la notar), eu, actual proprietar, declar ca apartamentul este in litigiu (se pare ca e considerat in litigiu fie ca este revendicat in natura, fie ca se cer despagubiri banesti pt el) si declar+depun dovezi care arata ca oricare va fi solutionarea litigiului (se accepta sau se refuza despagubirea baneasca pt mostenitorul vechiului proprietar) aceasta nu se poate solda cu atribuirea apartamentului vreunei persoane, e ok?

Va multumesc anticipat celor care aveti un raspuns la aceasta intrebare.
Sa inaintati o cerere la primarie ,sa asteptati 30 zile termenul legal ;),si vi se da un raspuns in scris ,deoarece notariatele nu au cum sa faca vinzarea fara acest document , e nul contr de vinz -cump .
Va specific ca nu sint pers de specialitate in domeniu dar am avut un caz asemanator anul acesta la notariat tot in BUC. NU SE POATE FARA ACEA ADRESA DE LA PRIMARIE SA SE FACA VINZAREA

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil cu notificare legea 10/2001 Artigas Artigas Va salut, Poate fi vandut un imobil in legatura cu care fostul proprietar a depus o notificare la PMB pe Legea 10/2001 acum 10 ani ? Acesta nu a completat ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament obtinut in baza legii 112 genessis63 genessis63 Va rog sa ma ajutati in lamurirea urmatoarei probleme : In septembrie 1996 am cumparat un apartament nationalizat in baza legii 112/1995 pe care acum vreau ... (vezi toată discuția)
Dosar revendicare Gherghina1 Gherghina1 Buna ziua, Doresc sa imi vand apartamentul insa nu pot din cauza unei cereri de retrocedare facuta in 2004 si care nici in prezent nu apare ca solutionata. ... (vezi toată discuția)