avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare imobil cu notificare Legea 10/2001
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare imobil cu notificare Legea 10/2001

Va salut,
Poate fi vandut un imobil in legatura cu care fostul proprietar a depus o notificare la PMB pe Legea 10/2001 acum 10 ani ? Acesta nu a completat dosarul si nu a mai facut nici-un fel de demersuri iar din raspunsul Directiei Legislatie a PMB nu rezulta cu claritate daca a fost ceruta restituirea in natura sau despagubiri(formularea este ambigua:"figureaza cerere de resituire in natura/despagubire"). Mentionez ca nu exista litigiu in instanta,ca fostul proprietar a primit despagubirea maxima admisa de lege la momentul plecarii din tara in anii '70,ca au trecut cei 10 ani timp in care nu putea fi instrainat conform Legii 112/1995 si ca apartamentul are cadastru si intabulare iar din extrasul de carte funciara si certificatul de atestare fiscala rezulta ca este liber de orice sarcini.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Antonwnk , utilizator 09:09, 19 Aprilie 2018
Pana la finalizarea aplicarii legii 10/2001 sunt interzise instrainarile imobilelor din domeniul privat al statului sau unitatilor administrativ teritoriale. O eventuala vanzare ar fi lovita de nuitate absoluta.
Solutia se impune cu atat mai mult cu cat exista o notificare care nu a fost solutionata ... cel putin asa inteleg ... iar actele doveditoare pot fi depuse pana la data solutionarii notificarii.
Dar respectivul imobil nu face parte din domeniul privat al statului sau unitatilor administrativ teritoriale ci este un apartament cumparat de la stat in baza si cu respectarea Legii 112/1995. Din discutiile prealabile avute cu trei notari rezulta ca vanzarea respectivului imobil este perfect legala si posibila,cu conditia mentionarii in contractul de vanzare-cumparare a acestei particularitati.(faptul ca exista notificare pe Legea 10/2001). Numai prezenta unui litigiu in instanta ar fi blocat,cum e si firesc,vanzarea acestuia.
Daca cumparatorul isi asuma acest risc ...atunci nu ar fi nici o problema.
Banuiesc ca nu s-a solicitat anularea contractului incheiat in baza legii 112/1995, nu?
daca vanzarea in baza legii 112 s-a facut inainte de aparitia legii 10/2011 atunci vanzarea in baza legii 112/95 este legala, de aici trebuie sa pornesti. Intrucat daca aceasta vanzare s-a facut dupa aparitia lg.10 si dupa depunerea notificarii de catre vechiul proprietar, contractul de vanzare in baza lg.112 este nul, poate fi atacat in instanta de catre persoana indreptatita in baza lg.10.
Daca vanzarea a fost anterioara aparitiei lg.10, atunci notificatorul este indreptatit la despagubiri pentru apartament.
Nu,nu s-a solicitat anularea contractului.

Alte discuții în legătură

Refuz notar: vanz-cump (legea 10/2001 si 112/1995) Leri Leri Doresc sa vand un apartament care a fost cumparat in baza legii 112/1995, iar ulterior mi-a fost donat de catre tatal meu (dupa expirarea temenului ... (vezi toată discuția)
Intinderea dreptului de mostenire Corsin Corsin Unchii mamei mele nu au avut descendenti in linie directa. Unchiul a murit inaintea sotiei lasand un testament autentificat la tribunalul Ilfov (1949) . nu ... (vezi toată discuția)
Vânzare apartament serbangh serbangh Buna ziua, Cum pot vinde un apartament cumpărat pe lg 112 având in vedere ca: - a fost cumpărat in anul 1996 prin contract de vânzare cumpărare cu ICRAL ... (vezi toată discuția)