avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu risc maternal

Buna ziua. Lucrez intr-o institutie publica, sunt insarcinata in 19 sapt si am beneficiat in ultimele 12 luni de 58 zile concediu medical (intre acestea fiind si zile de spitalizare, lunile august si sept.). In anul 2008 am pierdut o sarcina fiind depistata cu toxoplasma, avand acte in acest sens, am urmat tratament, acum urmaresc valorile pentru toxoplasma. Avand in vedere prevederile OUG 96/2003 art. 14 si anexa 2 va rog sa ma lamuriti daca pot beneficia de concediu de risc maternal si cum se acorda acesta, ce pasi trebuie sa urmez, cui ma adresez. Acest concediu de maxim 120 zile va influenta concediu prenatal de 126 zile ??? Pot sa stau in risc maternal 120 zile chiar daca pot intra in aceasta perioada in prenetal ? ? ? Daca nu pot beneficia de acest concediu, care este numarul de zile de concediu medical de care pot beneficia, avand in vedere ca medicul a zis ca sarcina este cu risc, avand si placenta joasa dar pot lua doar 90 zile de concediu medical dupa noile legi. Cele 90 zile in ultimele 12 luni sunt impreuna cu cele 30 de zile date de medicul de familie sau sunt in total in ultimele 12 luni ?? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: hdana , utilizator 16:57, 28 Octombrie 2010
Concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de O.U.G. nr.96/2003 şi este concediul pe care poate să îl solicite orice salariată care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare.

De asemenea, concediul de risc maternal se acorda daca sanatatea mamei si a copilului depinde de schimbarea locului de munca, iar angajatorul nu va poate repartiza la alt loc de munca, fara riscuri, conform recomandarilor primite de la medicul de medicina muncii sau de la cel de familie.
Multumesc pentru raspuns. Astept si alte detalii legate de intrebarile mele.
Va mai raspund eu:
Data acordarii si durata de acordare a certificatelor de concediu medical. Daca prin adaugarea zilelor de incapacitate temporara de munca aferente certificatului de concediu medical ce urmeaza a fi eliberat se depasesc 90 de zile, medicul curant va indruma pacientul la medicul expert al asigurarilor sociale pentru aviz peste 90 de zile, iar pentru pacientii internati care nu se pot deplasa, se vor trimite foile de observatie, rezultatele investigatiilor si referatul medical.
Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este este de maximum 183 de zile calendaristice pe an, mai mare in cazul unor boli speciale (tuberculoza pulmonara, meningeala, peritoneala, urogenitala, a glandelor suprarenale, tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara, alte forme de tuberculoza extrapulmonara, unele boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii). La perioada maxima de 183 de zile calendaristice pe an nu se iau in calcul perioadele de concediu medical cu codurile de indemnizatie (07), (08), (09), (12), (14), (15).

Mutumesc pentru raspuns si as mai avea o neclaritate. Daca imi iau concediu de risc maternal mai trebuie aviz de la medicul specialist? Concediu de risc maternal de catre cine se elibereaza si ce acte trebuie sa prezint? Mentionez ca am mai pierdut o sarcina cauzata de toxoplasma si as vrea o lamurire in acest sens avand in vedere prevederile OUG 96/2003 art. 14 si anexa 2 unde se mentioneaza de toxoplasma.
Nu puteti fi obligata de catre angajator sa realizati activitati pentru care evaluarea a evidentiat riscul de expunere la agenti sau conditii de munca susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere.

Alte discuții în legătură

Mai am dreptul la concediu de risc maternal? Alinaabe Alinaabe Buna ziua. Am o nedumerire pana ajung la medicul de familie. Sunt insarcinata in prezent in 16 saptamani. Mi s a recomandat repaus total la pat , concediu de ... (vezi toată discuția)
Daca am avut concediu medical imi mai pot lua si concediu de odihna tintea.alexandra tintea.alexandra Buna ziua, Din cauza problemelor de sanatate cu sarcina, de la 14 saptamani am avut concediu medical, am fost si internata in spital 2 saptamani si jumatate ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal Bianca_vlasin Bianca_vlasin Buna ziua, Ma confrunt cu o situatie mai speciala si poate imi da cineva niste raspunsuri. Acum 2 luni am pierdut o sarcina mare, la 30 saptamani (cauza - ... (vezi toată discuția)