Concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de O.U.G. nr.96/2003 şi este concediul pe care poate să îl solicite orice salariată care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare.
De asemenea, concediul de risc maternal se acorda daca sanatatea mamei si a copilului depinde de schimbarea locului de munca, iar angajatorul nu va poate repartiza la alt loc de munca, fara riscuri, conform recomandarilor primite de la medicul de medicina muncii sau de la cel de familie.
Va mai raspund eu:
Data acordarii si durata de acordare a certificatelor de concediu medical. Daca prin adaugarea zilelor de incapacitate temporara de munca aferente certificatului de concediu medical ce urmeaza a fi eliberat se depasesc 90 de zile, medicul curant va indruma pacientul la medicul expert al asigurarilor sociale pentru aviz peste 90 de zile, iar pentru pacientii internati care nu se pot deplasa, se vor trimite foile de observatie, rezultatele investigatiilor si referatul medical.
Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este este de maximum 183 de zile calendaristice pe an, mai mare in cazul unor boli speciale (tuberculoza pulmonara, meningeala, peritoneala, urogenitala, a glandelor suprarenale, tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara, alte forme de tuberculoza extrapulmonara, unele boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii). La perioada maxima de 183 de zile calendaristice pe an nu se iau in calcul perioadele de concediu medical cu codurile de indemnizatie (07), (08), (09), (12), (14), (15).