avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu risc maternal

Buna ziua,

Ma confrunt cu o situatie mai speciala si poate imi da cineva niste raspunsuri. Acum 2 luni am pierdut o sarcina mare, la 30 saptamani (cauza - infarct placentar). De la 8 saptamani de sarcina am stat in concediu medical pt sangerari si iminenta de avort din cauza conditiilor de munca. Medicul ginecolog nu a vrut sa imi dea concediu de risc maternal, desi mi s-a recomandat de la serviciu, ci doar concediu medical. In consecinta mi s-au terminat cele 90 de zile si am intrat la comisia de expertiza de 2 ori, dupa care am pierdut sarcina si am primit concediu de lehuzie de 42 zile. Intre timp am schimbat ginecologul. Medicii mi-au spus sa astept 6 luni pana sa raman din nou insarcinata. Ideea este ca urmatoarea sarcina va fi incadrata direct la risc, avand in vedere antecedentele. Intrebarea este: din ce saptamana/luna de sarcina se poate acorda concediul de risc maternal? Avand in vedere ca acesta se da pe o perioada maxima de 120 zile, ce se intampla daca mai ramane timp pana la prenatal? Se poate prelungi concediul de risc, la fel ca cel medical? De exemplu, sa zicem ca iau concediu de risc la 7 saptamani si cele 120 zile se termina undeva cam pe la 6 luni de sarcina. Mai ramane o luna pana la concediul prenatal. Ce se intampla in aceasta situatie? Concediu medical ar fi cam greu sa mai iau, dat fiind ca am avut atata. Va rog sa ma lamuriti.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Bianca_vlasin , utilizator 08:03, 4 Iulie 2016
Bianca_vlasin a scris:

Avand in vedere ca acesta se da pe o perioada maxima de 120 zile, ce se intampla daca mai ramane timp pana la prenatal? Se poate prelungi concediul de risc, la fel ca cel medical? De exemplu, sa zicem ca iau concediu de risc la 7 saptamani si cele 120 zile se termina undeva cam pe la 6 luni de sarcina. Mai ramane o luna pana la concediul prenatal. Ce se intampla in aceasta situatie? Concediu medical ar fi cam greu sa mai iau, dat fiind ca am avut atata. Va rog sa ma lamuriti.


Prima perioada de 3 luni mergeti pe concediu medical de la specialist pentru risc de avort, dupa care luati concediu de risc maternal in baza unui document de la specialist, medicul de medicina muncii avizeaza (intocmeste evaluarea) iar certificatele medicale sunt eliberate de medicul de familie (poate si specialistul elibera certificatele, insa eu merg mai sigur cu medicul de familie).

Din pacate concediul de risc maternal este de 120 de zile calendristice, nu se poate prelungi, indiferent de starea persoanei in cauza.

Pentru o informatie si mai clara, va rog sa-mi dati in ultimile 12 luni perioadele de concediu medical de care ati beneficiati pana acum.

- Cazurile în care se află salariata care poate solicita concediul de risc maternal sunt:
"a) salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;"

- Concediul de risc maternal poate fi acordat de medicul de familie sau medicul specialist, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, în baza unui certificat medical. Acesta nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

Cnform art. 7 alin. 3 din Normele metodologice de punere în aplicare a OUG nr. 96/2003 „Concediul de risc maternal se acordă pe durate care nu pot depăşi, cumulat, 120 de zile calendaristice, astfel:
a) integral sau fracţionat, până în a 63-a zi anterioară datei estimate a naşterii copilului, respectiv anterioară datei intrării în concediul de maternitate"
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2016
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
Incepand cu data de 4 decembrie 2015 si pana in prezent am 152 zile de concediu medical (asa a calculat secretara, insa eu am calculat ca ar fi mai putine deoarece am avut si concediu de odihna - lucrez in invatamant si in perioada vacantelor scolare avem concediu de odihna, cam 5 saptamani), asta fara concediul de lehuzie (42 zile). In noiembrie 2016 se fac 6 luni de cand am pierdut sarcina si daca raman atunci insarcinata si am nevoie de concediu e destul de greu...
In legatura cu concediul pt sarcina si lehuzie, stiu ca cele 126 zile se pot lua cumulat, adica 84 zile prenatal si 42 zile lehuzie. Sper ca nu gresesc cand afirm asta.
Medicul de familie si dl director mi-au zis ca indeplinesc conditiile pt acordarea concediului de risc maternal deoarece fac naveta spre serviciu si drumul (de sat) este foarte rau, ma scutura , iar data trecuta aceasta a fost cauza pt care am luat concediu medical (desprindere de placenta cu sangerare si iminenta de avort).
E o situatie mai dificila...daca primeam atunci concediu de risc maternal probabil nu ma confruntam acum cu aceste dileme si imi ramaneau zilele de concediu medical...
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2016
Bianca_vlasin, utilizator
Bianca_vlasin a scris:

Buna ziua,
........
Intrebarea este: din ce saptamana/luna de sarcina se poate acorda concediul de risc maternal? Avand in vedere ca acesta se da pe o perioada maxima de 120 zile, ce se intampla daca mai ramane timp pana la prenatal? Se poate prelungi concediul de risc, la fel ca cel medical? De exemplu, sa zicem ca iau concediu de risc la 7 saptamani si cele 120 zile se termina undeva cam pe la 6 luni de sarcina. Mai ramane o luna pana la concediul prenatal. Ce se intampla in aceasta situatie? Concediu medical ar fi cam greu sa mai iau, dat fiind ca am avut atata. Va rog sa ma lamuriti.

Va multumesc anticipat!


1. Anuntati in scris angajatorul asupra starii de graviditate ,prezentand certificat medical care atesta acest fapt. Concediul de rm se poate acorda înainte de data solicitării concediului de maternitate, atunci când este vorba despre salariatele gravide care au anunţat angajatorul în prealabil Durata maxima a acestuia este de 120 de zile.
2.Dupa expirarea acestuia,intrati in concediul de maternitate,care de regula este de 63 de zile prenatal si 63 postnatal, dar avand in vedere situatia dvs speciala se poate acorda cumulat,conditia este sa ramana doar 42 zile postnatal obligatoriu.

Puteti beneficia de un total de 120 zile risc maternal + 84 zile concediu maternitate,total 204 zile concediu inainte de nastere.

3. Concluzie,avand in vedere ca durata unei sarcini normale este de 280 de zile si avand acoperite 204 zile concediu,se poate face solicitarea de a intra in crm incepand doar cu aprox a 76 a zi de sarcina !

4.Dar cum 76 de zile ar fi o sarcina trecuta de 2 luni,solutia ar fi fost sa puteti beneficia mai intai de un c medical pt incapacitate de munca(cm obisnuit) dar din cate inteleg ar fi ceva probleme pt ca ati trecut deja prin comisie . Dupa un calcul ati mai putea primi 31 de zile zile,in caz in care nu ati atins limita celor 183 de zile in ultimul an ,(noiembrie 2016-decembrie 2015
V-ar mai ramane descoperit o perioada de aprox inca o luna,de aceea de dorit ar fi sa mai amanati data estimata la care ati dori sa ramaneti insarcinata (noiembrie din cate am inteles)pt a putea beneficia si de cm. si a acoperi si primele 2 luni de sarcina,sau lucrand in invatamant sa faceti in asa fel incat sa prindeti pt inceput o vacanta scolara cand aveti concediul de odihna
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2016
ContSters391349, utilizator
Am inteles, multumesc pt raspuns. Din cele 76 zile descoperite am 35 zile concediu de odihna (5 saptamani de vacanta in timpul anului scolar), deci mai raman 41 zile. In plus o sarcina se descopera de regula aproximativ la 5 saptamani, concluzie - mai ramane cam o saptamana descoperita. Eu ma gandeam sa iau mai intai concediul de risc maternal, fractionat (exceptand vacantele) si abia apoi sa iau concediu medical pana la prenatal. Sa zicem ca se termina concediul de risc undeva prin aprilie 2016, perioada in care pot deja sa iau concediu medical fara a mai fi nevoie sa intru la comisie (din aprilie 2015 pana in aprilie 2016 sunt mai putin de 90 zile de concediu medical). Nu stiu sigur daca se poate face asa, insa mi se pare mai avantajos in acest fel. Oricum trebuie sa vorbesc si cu medicul despre aceste aspecte, sa vad ce zice si el.
Bianca_vlasin a scris:

(din aprilie 2015 pana in aprilie 2016 sunt mai putin de 90 zile de concediu medical).


Scuze, vroiam sa spun aprilie 2016 - aprilie 2017.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2016
Bianca_vlasin, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate Anasrl Anasrl Bună ziua! De la serviciu mi s-a eliberat un raport de evaluare de 120 de zile de concediu cu risc material semnat de medicină muncii. L am dus la medicul de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in timpul sarcinii log_in log_in buna ziua, sunt insarcinata in sapt 21 si am o sarcina cu riscuri. in ultimele 12 luni am beneficiat de 55 de zile de concediu medical 25 de zile de la medicul ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal VLADUTZA07 VLADUTZA07 Buna Exista anumite posturi ( conform COR) pt care nu se poate acorda concediu de risc maternal chair daca ginecologul recomanda? Am o sarcina cu eminenta ... (vezi toată discuția)