avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cercetare penala -recuzare si stramutare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cercetare penala -recuzare si stramutare

Intr-un dosar penal in legatura cu infractiuni economice, s-a dispus NUP de catre Parchet.Instanta a intors insa dos.pe art.278 alin .8 lit b din C.p.p. Dupa intoarcerea dosarului la Parchet, se ocupa un alt procuror , dar acelasi politist care nici macar nu mai lucreaza la servic. economic , ci la rutier.
Se poate face recuzarea politistului, sau chiar stramutarea cercetarii penale ( deci dosarul este inca la Parchet)?
Cel mai recent răspuns: ContSters185920 , utilizator 11:40, 18 Ianuarie 2011
Procurorul de caz se pronunta asupra cererii de recuzare prin ordonanta.

Daca a respins cererea, impotriva acestui act se poate face plangere la prim-procurorul Parchetului, in temeiul art. 278 Cod procedura penala.
In ceea ce priveste ofiterul de politie este IMPOSIBIL ca un dosar de economic sa fie lucrat de un ofiter de la RUTIERA. Sunteti in eroare intr-una din cele doua modalitati> ori ofiterul lucreaza in continuare la economic ori, plecat fiind la rutiera, dvs. credeti ca dosarul este tot la el intrucat asa apare in ordonanta procurorului de reluare a actelor premergatoare, dosarul fiind repartizat in realitate la alt ofiter.

In ceea ce priveste sustinerea dvs. cu privire la incompatibilitatea ofiterului care a propus NUP de a continua efecutarea cercetarilor potrivit dispozitiilor instantei, va sfatuiesc sa nu irositi timp, energie si hartie in sustinerea unei cauze fara temei. Potrivit art. 49 alin. 4 Cod de procedura penala Persoana care a efectuat urmarirea penala este incompatibila sa procedeze la refacerea acesteia, cand refacerea este dispusa de instanta. Intrucat afirmati ca parchetul a promovat o solutie de NUP inseamna ca nu a avut loc urmarirea penala (s-au efectuat doar acte premergatoare), deci nu are ce sa fie refacut. Mai mult, refacerea are in vedere nerespectarea unor norme sanctionate cu nulitate absoluta.
Multumesc pt raspuns. Nu ma insel...m-a contactat inspectorul in persoana, iar seful lui mi-a confirmat ca e mutat la circulatie rutiera, dar nu are alt inspector.

In ce priveste incompatibilitatea: mai intai a fost confirmata inceperea urmaririi penale, iar prin NUP-ul procurorului s-a dispus incetarea urmaririi penala. Apoi, Instanta a admis plangerea mea si a trimis cauza din nou la parchet in vederea redeschiderii urmaririi penale.
redeschiderea urmaririi penale nu constituie un caz de incompatibilitate a organului de cercetare penala.
daca insa aveti alte motive de recuzare (rudenie, interes, dusmanie, etc) puteti sa formulati o astfel de cerere. cazurile de incompatibilitate le gasiti in titlul II, cap. 2 sectiunea 1 din Codul de procedura penala (art. 46 si urm.)
in ceea ce priveste stramutarea: procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala poate cere Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa desemneze o instanta egala in grad cu cea careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta, care sa fie sesizata in cazul in care se va emite rechizitoriul. Motivele care ar justifica o asemenea cerere sunt>
-impartialitatea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor cauzei, dusmaniilor locale sau calitatii partilor,
-exista pericolul de tulburare a ordinii publice
-una dintre parti are o ruda sau un afin pana la gradul al patrulea inclusiv printre judecatori sau procurori, asistentii judiciari sau grefierii instantei

succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezolutia procurorului infirmata in instanta bukinst bukinst AM urmatoarea speta. Intr-o plangere penala s-a dat NUP de procurorul de caz ( prim procuror) iar la contestatie seful ierarhic (prim procurorparchet ... (vezi toată discuția)
Pot cere stramutarea unei cercetari penale? justlegal justlegal Pe siteul ICCJ am vazut ca o cerere de strămutare trebuie să se refere la o singură cauză şi trebuie să conţină: a) denumirea instanţei pe rolul ... (vezi toată discuția)
Recuzare agent politie cercetari primare dosar penal sorin007 sorin007 Care este modalitatea prin care pot recuza un agent de politie,in cazul unor cercetari penale primare,cui trebuie sa ma adresez si ce motive pot invoca .Partea ... (vezi toată discuția)