avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ACORDARE SALARIU MEDIU LA 2 ANI DE LA NASTEREA ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ACORDARE SALARIU MEDIU LA 2 ANI DE LA NASTEREA COPILULUI

Am o salariata care s-a intors la serviciu dupa concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani. Conducerea unitatii a chemat-o la negocieri nu a fost de acord cu conditiile propuse de salarizare si a preferat sa plece in somaj. La momentul actual se afla in cele 20 de zile de preaviz. Astazi vine dupa 2 ani cu solicitarea de acordare a unui salariu mediu brut pe economie cf. prevederilor CCMUNN 2007-2010 -cap.4 - art.51, lit. c si art.10 si art.11 din Legea 130/1996. Este corect sa il acordam sau putem sa ne prevalam de prevederile art. 283 alin. 1 lit. e din Codul Muncii si sa nu ii acordam acest " drept" avand in vedere faptul ca au trecut mai mult de 6 luni de la data nasterii actiunii?
Multumesc anticipat pentru raspuns,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:21, 21 Octombrie 2010
Se prescrie in 3 ani de la nasterea dreptului,eu cel putin asa stiu.
Deci corect ar fi sa ii acordati.
Fiind vorba de un drept prevazut de CCMUNN, termenul de presscriptie este de 6 luni de la nasterea copilului, asa cum este prevazut in Codul muncii:
Art. 283. - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
(2) In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.

M-am confruntat cu aceeasi problema, angajata nu a depus cererea in cele 6 luni ci la aproape 2 ani, i-am dat raspuns scris ca nu termenul de solicitare a acelui drept a trecut, angajata a facut sesizare la ITM, a urmat si un control...si ce credeti...inspectorul ne-a recomandat sa platim acel salariu chiar daca a trecut termenul intrucat au fost cazuri in care instanta a hotarat plata acelui salariu chiar si dupa 3 ani si ca fiind un drept ar fi trebui sa il dam indiferent daca a depus cerere sau nu. Nefiind vorba de o suma mare ( aprox 1500 lei) am platit acei bani si am evitat alte controale, procese.
Din practica am raspuns si eu.
Acest salariu mediu pe unitate poate fi acordat si in firmele private?
@ carmelalita
Da, acest ajutor se acorda si in sectorul privat ... Avei grija ca trebuie facuta cerere care angajator in termen de 6 luni de zile de la data nasterii copilului.

Daca se depune cerere peste acest termen , intr-o eventuala actiune in instanta ca urmare a refuzului de plata riscati sa va fie respinsa ca fiind prescrisa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul mediu pe societate,la nasterea unui copil[eveniment] stanca daniel stanca daniel va implor sa-mi dati dati o lege unde specifica exact cat este valabil de la nasterea unui copil,pentru salariul mediu pe societate,caci firmele nusi respecta ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate acordat mamelor se da in functe de data cererii? eles eles Hristos s-a inaltat! o intrebare referitoare la acest drept pe care il au mamele. Acest salariu se acorda in functie de data cererii sau se poate prelungii ... (vezi toată discuția)
Termen solicitare ajutor pentru nasterea unui copil adrianf adrianf Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie foarte importanta pentru mine.Sotia mea a nascut in luna martie 2010.Inainte de nastere a lucrat ca si ... (vezi toată discuția)