Am o salariata care s-a intors la serviciu dupa concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani. Conducerea unitatii a chemat-o la negocieri nu a fost de acord cu conditiile propuse de salarizare si a preferat sa plece in somaj. La momentul actual se afla in cele 20 de zile de preaviz. Astazi vine dupa 2 ani cu solicitarea de acordare a unui salariu mediu brut pe economie cf. prevederilor CCMUNN 2007-2010 -cap.4 - art.51, lit. c si art.10 si art.11 din Legea 130/1996. Este corect sa il acordam sau putem sa ne prevalam de prevederile art. 283 alin. 1 lit. e din Codul Muncii si sa nu ii acordam acest " drept" avand in vedere faptul ca au trecut mai mult de 6 luni de la data nasterii actiunii?
Multumesc anticipat pentru raspuns,
Fiind vorba de un drept prevazut de CCMUNN, termenul de presscriptie este de 6 luni de la nasterea copilului, asa cum este prevazut in Codul muncii:
Art. 283. - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
(2) In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.
M-am confruntat cu aceeasi problema, angajata nu a depus cererea in cele 6 luni ci la aproape 2 ani, i-am dat raspuns scris ca nu termenul de solicitare a acelui drept a trecut, angajata a facut sesizare la ITM, a urmat si un control...si ce credeti...inspectorul ne-a recomandat sa platim acel salariu chiar daca a trecut termenul intrucat au fost cazuri in care instanta a hotarat plata acelui salariu chiar si dupa 3 ani si ca fiind un drept ar fi trebui sa il dam indiferent daca a depus cerere sau nu. Nefiind vorba de o suma mare ( aprox 1500 lei) am platit acei bani si am evitat alte controale, procese.
@ carmelalita
Da, acest ajutor se acorda si in sectorul privat ... Avei grija ca trebuie facuta cerere care angajator in termen de 6 luni de zile de la data nasterii copilului.
Daca se depune cerere peste acest termen , intr-o eventuala actiune in instanta ca urmare a refuzului de plata riscati sa va fie respinsa ca fiind prescrisa.