avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1101 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... împrumut între persoane fizice
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

împrumut între persoane fizice

Bună ziua.
Vă solicit sfatul autorizat cu privire la următoarea chestiune:

Care sunt condițiile în care pot împrumuta, cu o sumă de bani, ca persoană fizică, pe o altă persoană fizică?
1. Pentru a fi sigur că respectiva persoană îmi va înapoia suma datorată la data scadentă, POT solicita ca aceasta să depună un obiect drept gaj? Dacă da, vă rog detaliați..
2. Pot solicita o dobândă, pentru împrumutul respectiv? Citeam pe internet, în mai multe locuri, ceva despre ”dobânda legală”, dar nu am găsit nicăieri ceva clar, și care este cuantumul acesteia (un procent, sau modalitatea concretă de calcul).
3. Dacă aveți alte detalii, vă rog să le descrieți.

Vă mulțumesc.

Cu stimă,
Dumitru Daniel, Piatra Neamț
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 18:13, 10 Noiembrie 2010
Pentru a acoperii interesul dvs legitim de recuperare integrala imprumut se impune sa incheiati act notarial cu clauze
Puteti solicita imprumutatului sa puna gaj orice bun mobil, insa va recomand sa incheiati contractul in forma autentica si sa fie specificat ca actul notarial reprezinta titlu executoriu pentru a nu fi nevoit in caz de neplata sa apelati la instanta.
Dobanda din contractul de imprumut poate fi mai mare decat dobanda legala ( dobânda legală se stabileşte la nivelul taxei oficiale a scontului stabilit de Banca Naţională a României, diminuat cu 20%. Nivelul taxei oficiale a scontului, în funcţie de care se stabileşte dobânda legală, este cel din ultima zi lucrătoare a fiecărui trimestru, valabil pentru întregul trimestru următor. Nivelul taxei oficiale a scontului se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Băncii Naţionale a României). La acest moment dobanda este undeva in jur de 6 %.
Dumneavoastra puteti stabili o dobanda conventionala ce nu poate fi mai mare de dobanda legala plus 50%.
Vă mulțumesc mult pentru promptitudine!
Precizez că nu ar fi vorba de sume mari de bani, ci de sume mici - câteva sute de lei, etc.

Pentru valori mai mici nu cred că este necesar un contract.

În cazul în care nu apelez la notar, pot să accept gaj din partea celui care împrumută?

Pe ce bază legală pot face împrumutul (se acceptă chitanță etc) și cum specific garantarea cu un obiect depus drept gaj?

Vă mulțumesc.
Puteti face si un contract scris de mana.
Insa va trebui sa respectati cateva reguli.... sa fie scris de cel ce se obliga, de imprumutat, datat si semnat de ambele parti, in doua exemplare, sa se specifice pe act acest lucru.
Puteti preciza in acel inscris ca va lasa gaj un anumit bun mobil..... si daca nu plateste pana la data de urmeaza ca bunul sa intre in proprietatea dumneavoastra.
6% pe lună?

mulțumesc

și o zi excelentă!

cu stimă,

dumitru daniel

Alte discuții în legătură

Dobanda legala ylys ylys Imi poate spune cineva care este dobanda legala? care este modul de calcul a unei sume ce trebuie actualizata cu indicele de inflatie si dobanda legala? (vezi toată discuția)
Dobanda legala aferenta taxei de poluare ildiko_13 ildiko_13 Buna ziua, Am o sentinta definitiva, prin care am obtinut restituirea taxei de poluare cu dobanda legala de la data achitarii pana la data restituirii ... (vezi toată discuția)
Garantii notariale catalinpopa catalinpopa Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez, cineva ma roaga cu disperare sa-l imprumut cu suma de 4 000E pentru un an cu garantie notariala, va rog sa-mi spuneti ce ... (vezi toată discuția)