Sunt divorțat, am fiu cu handicap grav permanent de la naștere pentru care am fost obligat sa ii plătesc pensie de întreținere până la împlinirea vârstei de 18 ani. După această vârstă, fiul meu beneficiază de pensie de handicap conform legii nr.448/2006, fosta soție este asistent personal angajată pentru el și a obținut drept de curatelă. M-a acționat în judecata pentru a solicita o pensie de întreținere pe viață pentru copil invocând art.86 și art 94 cod familie. Are temei legal acțiunea ei?
Vă multumesc...
Nu are tenmei legal, pensia se datoreaza pina la implinirea virstei de 18 ani sau 26 de ani daca este in continuatrea studiilor. Starea de nevoie a persoanei cu handicap este acoperita de protectia sociala oferita de legea nr. 448/2006, actiunea este nefondata pentru o pensie viagera
Cereti dvs curatela asupra fiului si veti beneficia de 175 ron pensie pentru copil major si de 200 ron salar pentru insotitor pentru persoana cu handicap grav, conform reviziei legii 448 incepand cu ian. 2011. Lasati sotia sa-si caute loc de munca mai bine platit iar dvs veti gasi un insotitor cu carte de munca pentru un salar de 200 ron in cazul in care nu puteti sa intrerupeti serviciul.
Doamna Oxana 66, tot respectul pentru dumneavoastra si pentru toate femeile avocat din lume, eu am intrebat daca este intemeiata actiunea, doar atat, multumesc de solutii dar nu e cazul. Cand am vrut sa obtin custodia copilului justitia l-a încredintat mamei chiar daca eu am avut posibilitati mult mai mari de a-l ajuta, dovedit cu probe...(locuinta adecvata la parter, rampa, asistent personal pregatit, posibilitati de recuperare tratament..) iar fosta sotie, l-a tinut si continua sa-l tina izolat la etajul 3 al apartamentului ei si momentan imi interzice sa l ajut cu diverse obiecte si alimente...sa-l scot la plimbare...ea vrea pensie sigura pe viata de la mine ca sa nu stea la mana mea si sa nu munceasca...nu a mai muncit de aproape 20 de ani pentru ca a fost asistent personal pentru copil...si a primit 700 RON pensie de intretinere de la mine pe perioada cat copilul a fost minor...Nu a vrut sa renunte la copil pentru binele lui, acum cum e normal??? Sa stau eu acasa cu copilul dupa peste 30 de ani de munca sa imi dau demisia din serviciu pentru a- i crea sansa de a munci fostei sotii? ...Si eu sunt bugetar si in Romania e criza...criza de toate....de politica, de economie, de justitie, etc...asta e...multumesc!