Un parinte divortat care nu a castigat custodia fiului minor rezultat din casatorie a fost obligat de instanta de fond în temeiul art. 86 și 94 C.fam. sa plateasca o pensie de întreținere pana la majorat. Cuantumul acesteia a fost stabilit la 1/4 din veniturile parintelui divortat. Copilul are un handicap grav sever de la naștere, nu are discernamant. După împlinirea vârstei de 18 ani, starea acestuia nu se schimbă deoarece la evaluare când a trecut de la copil cu handicap grav la adult cu handicap grav i s-a fixat că acest handicap este permanent și are nevoie în continuare de însoțitor pentru satisfacerea nevoilor. Întrebarea este, în această situație fosta soție mai are calitatea să acționeze in justitie pe fostul sot si sa solicite obligarea acestuia la plata in continuare a pensiei de întreținere tot în temeiul art.86 și art 94 C Familie de la data introducerii acțiunii și până la sfârșitul vieții în sarcina exclusivă a părintelui care a plătit pensia de întreținere până la majorat? Poate fi socotit acest caz ca fiind o altă excepție acceptata de lege in afara celei care prevede obligarea acestuia la plata pensiei pana la majorat si max 26 ani ptr continuarea studiilor? Pensia de intretinere acordata pentru minor pana la 18 ani (max 26 ani) si obligatia de intretinere intre parinti si copii, descendent ascendent, frati si surori...etc prev de art 86.pot face obiectul cauzei divorț cu minori? Se stabilesc în aceleași condiții aceste obligații? Care este deosebirea? După cum vad eu cred ca ambii parinti au drepturi si obligatii in aceeasi masura in fata legii. Este legal să fiu actionat in justitie de fosta sotie iar justitia sa ma oblige la plata unei pensii de intretinere stabilita dupa aceleași principii și prevederi legale ca și instanta care ma obligat pana la 18 ani? .Are calitatea fosta sotie sa ii reprezinte interesele in justitie fara un mandat special de la autoritatile statului care raspund de asigurarea protectiei si nevoilor speciale ale copilului? Și eu sunt parine la fel ca si fosta sotie iar dupa lege obligatiile sunt deopotriva fata de copil iar copilul are drepturi de la ambii parinti...Eu am vrut si am ajutato material si din mai multe puncte de vedere benevol dar fosta vrea o pensie pe viata sigura in conditiile in care a beneficiat pana la 18 ani. Instanta i-a stabilito prin sentinta civila in conditii asa cum a vrut, ( platind onorariu de 1700 lei) in asa fel incat sa nu imi pot achita datoriile si sa raman fara locuina ca n o sa pot sa-mi achit ratele... Ce vina am eu ca fiul meu s-a nascut asa si va ramane asa toata viata? Justitie romana, ce se intampla??? Este strigator la cer !!.. Cum e posibil asa ceva???
Nu..,practic nu continua studiile ,fosta sotie o sa primeasca salariu de insotitor de la stat...statul va prelua si intretinerea adultului prin pensie speciala...
instanta de fond s-a pronuntat deja fara sa tina seama de nelegalitatea chemarii mele in judecata de fosta soție in baza unei curatele de la Primarie ( fiul meu este adult cu handicap grav și lipsit de discernământ-exista acte la dosar depuse de fosta sotie) care ii da dreptul doar pentru a-i administra pensia de la stat fiului meu și pentru a-l ingriji... Mi-a fixat dupa 6 luni de taraganare a procesului o pensie de intretinere lunara de 467 lei in baza art. 86 și art 94.alin 3, de la data introducerii actiunii si m a obligat la plata onorariului de 1700 de lei perceput avocatul reclamantei ..În fapt cu buna stiinta iau fixat fiului meu un venit de 760 lunar (293+457) si m-au transformat in robul fostei sotii de care sunt divortat. Domnilor avocati, în savarsirea unui act de justitie corect conteaza marimea comisionului? Ce pot sa mai fac daca si a doua instanta nu va schimba nimic? Fiul meu nu merge, nu vb...sta intro camaruta la etj 3 a unui bloc, nu poate iesi cu el nimeni...doar eu am facut acest gest pana acum timp de 4 ani si i-am oferit sansa ca 2 ore pe saptamana sa fie plimbat cu masina si sa fie scos la aer (sa obisnuit si este singura lui bucurie)...instanta nu a retinut acest aspect...daca va ramane asa nu o sa imi mai permit sa continui a-l ajuta...nu o sa mai am cu ce... erau banii lui de benzina...
Cine e vinovat de abuzul care se face imotriva dreptului fiului meu de a iesi in mediu natural? Va spun eu, fosta sotie si lupii moralisti care i au promovat interesele ...Nu acestea sunt interesele fiului meu...Este absolut ilegal ceea ce se intampla.
Bugetul ei va fi 920 lei lunar fara sa muceasca..pentru ca de ingrijirea fiului meu si tot greul il suporta mama ei cu care locuieste cu ea si este batrana...Eu trebuie sa ma imprumut ca sa pot avea in continuare un serviciu...guvernul mi a luat 1/4, justitia la fel, ce sa mai cred?
Doar lupi moralisti am intalnit pana acum pe acest site, sper ca lupul alb sa imi dea cel mai bun sfat ca sa pot trece de aceasta bariera care este recursul? Ce aș putea sa atac, domnule avocat? Va las adresa de e-mail sa mi le spuneti si o sa va contactez daca imi lasati datele de contact ptr a va achita o consultaie sapt viitoare cand vin la bucuresti....gheyakob@yahoo.com..
O seara placuta va doresc !