Buna seara,
Art. 86 alin 2 Cod Familie prevede:
"Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui cistig din munca, din cauza incapacitatii de a munci. "
Întrebarea mea este dacă în conformitate cu prevederile acestui alineat, o persoană care are un handicap permanent dobândit de la naștere, ireversibil, care nu are capacitatea fizică și mentală de a munci, după vârsta de 18 ani are sau nu dreptul la o pensie de întreținere de la părintele căruia nu i-a fost încredințat ?.
Aș vrea un răspuns argumentat. Dacă are, de ce? Dacă nu are, de ce? Vă mulțumesc!...
In aceasta situatie cand se dispune prestarea obligatiei de intretinere,date fiind disfunctionalitatile medicale ale acelei persoane,obligatia de pensie inceteaza odata cu incetarea starii de nevoie a celui care beneficiaza de ea.
Daca a beneficiat de pensie de intretinere doar pana la terminarea studiilor,trebuie formulata o noua actiune pentru obligarea intretinatorului la plata unei pensii de intretinere pana la incetarea starii de nevoie
Buna seara,
Poate nu m am exprimat clar, dar este vorba de un handicap grav permanent și ireversibil dobandit la nastere. În astfel de cazuri este foarte clar că nu vor înceta niciodata cauzele bolii. Există vreo legatura intre incapacitatea de a munci descrisa de art.86 alin 2 și incapacitatea de a munci datorata unei boli incurabile pentru care totuși starea de nevoie este acoperita de legea nr. 53/92 privind protecția specială a persoanelor handicapate la art. 8 alin (1) prevede, citez : “Persoana adulta, incapabila de munca datorita handicapului, beneficiaza de ajutor special lunar in valoare de 50% din salariul de baza minim brut pe tara, indexat, pe toata durata handicapului, daca nu are alte venituri proprii, cu exceptia pensiei de urmas; cei cu venituri pina la acest cuantum primesc diferenta pina la nivelul ajutorului special; pentru afectiuni care creeaza handicap ireversibil, ajutorul se stabileste pe toata durata vietii.” Se mai poate invoca acordarea pensiei de intretinere pana la incetarea starii de nevoie,ceea ce este sinonim cu incetarea cauzelor bolii ?
Nu inceteaza starea de nevoie i se va plati pensie in tot restul vietii.
Exprimarea juridica consacrata este" pana la incetarea starii de nevoie" pentru ca exista pentru ca sunt persoane care isi revin dupa un timp sau pot presta o munca cu care sa intretina
Ajutor si salariu?
floryka
Buna ziua!Am o intrebare care ma priveste direct:daca am un ajutor de handicap de 250 Ron /luna (am un singur rinichi si sunt incadrata in gradul II de ... (vezi toată discuția)