avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Calculul obligatiilor intre parinti și copii ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Calculul obligatiilor intre parinti și copii (majori cu handicap ireversibil dobandit la nastere care ii fac inapti de munca)

In art 86 alin 2 se precizeaza obligatia de intretinere intre parinti si copii...etc.
Daca un copil cu handicap psihomotor sever, dobandit la nastere, devine major, este evaluat ca fiind cu handicap permanent fara alte revizuiri, are ca asistent personal pe mama acestuia, are pensie stabilita in raport cu handicapul si legislatia speciala in domeniu, nu este in continuarea studiilor, are dreptul si la o pensie de intretinere viagera de la tatal acestuia care nu il are in intretinere deoarece la divort nu a obtinut custodia si a platit pensie de intretinere pana la majorat? Daca da, cum se calculeaza aceasta pensie? Poate sa ma lamureasca cineva cu argumente legale clare si nu cu pareri?....Mama copilului care solicita in numele lui aceasta pensie, si a angajat avocat, este nevoie sa mi angajez si eu? Mie nu mi se pare intemeiata aceasta solicitare conform art.86 alin 2 și art 95 Cod Familie, deoarece nu are ca exceptie continuarea obligatiilor in aceste situatii care fac obiectul unei legislatii aparte...
Cel mai recent răspuns: gheyakob , utilizator 21:21, 2 Noiembrie 2010
gheyakob a scris:

Poate sa ma lamureasca cineva cu argumente legale clare si nu cu pareri?....

art 86 alin 1 "Obligatia de intretinere exista intre ...parinti si copii..."
alin 2 - "Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui castig din munca, din cauza incapacitatii de a munci."

art 94 alin 1 - "Intretinerea este datorata [n. ns. - cuantumul se determina] potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati"

In rest sunt ...pareri (opinii exprimate in literatura juridica), dar inteleg ca pe acestea nu le doriti :)
Cum se calculeaza domna avocat??....In ce baza? 1/4 pentru un copil major cu handicap din copilarie care nu a avut si nu va avea in veci capacitatea de a munci....etc, etc....pana cand???...asta am intrebat...multumesc de raspunsuri care ocolesc intrebarea....am mai primit raspunsuri evazive...Atunci legile speciale pentru protectia sociala in astfel de cazuri nu se aplica???...
O zi buna!:D
Ati cerut texte legale? V-am dat texte legale!

Intre potrivit cu nevoia ....si cu mijloacele ingrosate in textul art 94 de mai sus stau: probele din dosar, pledoariile avocatilor si ...latitudinea judecatorului.
E mai limpede asa!?
Aici nu-i aritmetica domnule. E apreciere in functie de NEVOI si de MIJLOACE.
Evident ca ar trebui sa se tina cont si de ceea ce primeste ...de pe unde mai primeste.
Dar ati spus ca nu doriti pareri.
Pana cand? Pana cand o avea NEVOIE.

Daca dvs. ca parinte ati fi fost in NEVOIE si copilul dvs. ar fi fost bun zdravan si cu MIJLOACE ati fi putut sa-i solicitati intretinere in baza aceluiasi art 86. (obligatia este reciproca). Pana cand!? Pana cand va ierta Dumnezeu de-atatea nevoi.

Asa ca ...luati-va avocat si veti capata raspunsuri...neevazive.
Dar nu veniti la una ca mine ca v-as da afara.
Ultima modificare: Marți, 2 Noiembrie 2010
romascanu, moderator
Aveti dreptate doar in parte, pentru ca nu sunteti la curent cu cazul meu. Implicatiile emotionale și lectiile de moralitate pastrati-le pentru cei pe care ii cunoasteti...eu am vrut doar explicatii juridice ..Stiu cel mai bine ce am de facut pentru ca fiul meu sa nu sufere in viitor si sa nu traiasca in NEVOIE...Crucea in cazul meu, mi-am dus-o si o sa mi-o duc singur, cu demnitate, oricat de mult si oricat de greu mi ar fi... Dvs., D-na avocat, nu erati obligata sa -mi oferiti explicatii, iar daca tot ati facut acest gest, nu aveati nici un drept sa ma jigniti....sau mai mult, sa faceti judecati asupra calitatii mele de parinte in necunostinta de cauza...pacat.
o seara placuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort - trebuie sa dau procent din toate veniturile , fiicei mele? adriana2011 adriana2011 Am divortat si s-a hotarat sa dau 1/4 din venituri fiicei mele, pana la 18 ani. Vreau sa stiu daca parintii mei , trec 2 apartamente pe numele meu, pe care le ... (vezi toată discuția)
Obligatia de intretinere dintre parinti si copil in reglementarea codului familiei si a noului cod civil ContSters114133 ContSters114133 buna ziua.as vrea sa aflu parerea dvs.in legatura cu urmatoarea situatie:\"in baza art.42 al.3,art.86,art.94 si art.107 c.fam,instanta va obliga paratul sa ... (vezi toată discuția)
Conditii de calatorie minor teresitarus teresitarus cum se calculeaza pensia alimentara an momentul de fata si cum trebuie sa procedez pentru majorare si ce acte ami trebuie (vezi toată discuția)