Buna ziua, voi face o prezentare inainte de a intreba:
- in urma cu 2 ani am cumparat impreuna cu sotia un apartament, prin credit ipotecar.
- am divortat de 2 luni prin acordul partilor, am declarat ca nu avem bunuri de impartit in instanta
- in acest moment sotia doreste sa imi achite o suma de bani iar eu sa renunt la apartament - eu sunt de acord
- modul in care ea doreste sa imi vireze banii este urmatorul: ea sa faca un credit ipotecar la banca Y care sa stinga si sa preia creditul ipotecar la banca X (la care am facut amandoi initial creditul) + sa-mi livreze mie o suma de bani
Intrebare: in cazul de mai sus se mai plateste acel comision de 3% (parca) pentru vanzarea apartamentului mai devreme de N ani?
Intrebare secundara: a intalnit cineva procedura de mai sus si poate sa imi spuna ce pasi mai sunt de efectuat in afara de intelegerea dintre banci?
Mecanismul pare ok, desi l-ai prezentat putin aiurea (se refinanteaza primul credit si de preia ipoteca, nu creditul, de catre a doua banca).
"Comisionul" e de fapt impozitul datorat pentru transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, care in cazul imobilelor instrainate in primii 3 ani de la achizitie este:
- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.
Io stiu, daca au declarat ca nu au bunuri de impartit... ce sa partajeze acum? In fine, intr-adevar am plecat de la prezumtia ca nu e partaj, si atunci se aplica impozitul. Daca e partaj, atunci intr-adevar e foarte bine ca ati mai asteptat, pentru ca pana acum putin timp se datora impozitul si in acest caz.