avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozit preluare apartament de catre coproprietar
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozit preluare apartament de catre coproprietar

Buna ziua, voi face o prezentare inainte de a intreba:
- in urma cu 2 ani am cumparat impreuna cu sotia un apartament, prin credit ipotecar.
- am divortat de 2 luni prin acordul partilor, am declarat ca nu avem bunuri de impartit in instanta
- in acest moment sotia doreste sa imi achite o suma de bani iar eu sa renunt la apartament - eu sunt de acord
- modul in care ea doreste sa imi vireze banii este urmatorul: ea sa faca un credit ipotecar la banca Y care sa stinga si sa preia creditul ipotecar la banca X (la care am facut amandoi initial creditul) + sa-mi livreze mie o suma de bani
Intrebare: in cazul de mai sus se mai plateste acel comision de 3% (parca) pentru vanzarea apartamentului mai devreme de N ani?
Intrebare secundara: a intalnit cineva procedura de mai sus si poate sa imi spuna ce pasi mai sunt de efectuat in afara de intelegerea dintre banci?

Multumesc mult,

Vio
Cel mai recent răspuns: praetore , utilizator 22:53, 27 Ianuarie 2008
Mecanismul pare ok, desi l-ai prezentat putin aiurea (se refinanteaza primul credit si de preia ipoteca, nu creditul, de catre a doua banca).

"Comisionul" e de fapt impozitul datorat pentru transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, care in cazul imobilelor instrainate in primii 3 ani de la achizitie este:
- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.
Aici avem un partaj dupa divort pentru care (mai nou) nu se datoreaza impozit si nu o vanzare.
Io stiu, daca au declarat ca nu au bunuri de impartit... ce sa partajeze acum? In fine, intr-adevar am plecat de la prezumtia ca nu e partaj, si atunci se aplica impozitul. Daca e partaj, atunci intr-adevar e foarte bine ca ati mai asteptat, pentru ca pana acum putin timp se datora impozitul si in acest caz.
ce lege a modificat asta ca nu se mai plateste impozitul daca e partaj ca vreau si eu sa citesc...daca nu e prea greu :"> ?
E o HG, vezi aici: [ link extern ] >

Alte discuții în legătură

Se plateste sau nu impozit 2% la partaj voluntar kdoina2007 kdoina2007 Buna ziua, am divortat de curand si dorim, fostul sot si cu mine sa vindem apartamentul pe care il detinem si sa impartim in 2 suma primita fara sa facem ... (vezi toată discuția)
Impozitare partaj imobiliar nerantula nerantula Buna ziua! Am nevoie de ajutor in rezolvarea urmatoarei probleme: - in data de 27.09.2007 s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de divort si tranzactia de ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca vs banca GabiPopa GabiPopa Am divortat de sotia mea in unma cu mai mullt de un an. Ne-am inteles in toate privintele, am facut o intelegere la notar si asa am pus capat proceseler de ... (vezi toată discuția)