avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impozitare partaj imobiliar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impozitare partaj imobiliar

Buna ziua!
Am nevoie de ajutor in rezolvarea urmatoarei probleme:
- in data de 27.09.2007 s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de divort si tranzactia de partaj de comun acord, cu mentiunile: irevocabila pentru divort, cu recurs in 15 zile de la comunicare pentru tranzactie;
- s-au constatat erori materiale in tranzactie si s-a inaintat o cerere de indreptare;
- in data de 23.10.2007 s-a solutionat cererea avand, de asemeni, mentiunile: irevocabila pentru divort, cu recurs in 15 zile de la comunicare pentru tranzactie;
- prin Hotararea nr. 1195/2007 (publicata in M.O. nr. 707/19.10.2007), Guvernul a modificat normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, dispunand faptul ca pentru partajul voluntar nu se datoreaza impozit;

Intrebarea mea este: pentru bunurile imobiliare dobandite in urma partajului mai trebuie sa platesc impozit, avand in vedere datele de mai sus?

Multumesc!
Nu mai trebuie sa platiti impozit pentru bunurile dobandite prin partaj voluntar.
elis a scris:

Nu mai trebuie sa platiti impozit pentru bunurile dobandite prin partaj voluntar.


Multumesc, dar intrebarea mea se referea la acel 'mai' din raspunsul dvs. Stiu ca nu mai trebuie platit, dar ma vizeaza si pe mine sau nu aceasta situatie, tinand cont de cele de mai sus.
As avea nevoie de mai multe argumente, pentru ca acestea imi vor folosi la inaintarea unei petitii catre Administratia Financiara.

Multumesc din nou!
Prin modificarea adusa normelor metodologice de HG nr. 1195/2007, la pct. 1513 alin. 4 s-a prevazut: “In cazul partajului judiciar sau voluntar nu se datoreaza impozit”.
Data dobandirii imobilelor care fac obiectul actelor de partaj voluntar sau judiciar , este data la care fiecare coproprietar (coindivizar) a dobandit proprietatea. In cazul dvs data dobandirii este considerata data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti privind partajul.



Problema e ca ambele acte in discutie: hotararea judecatoreasca in sine si corectia de bunuri imobiliare au aceasta mentiune: definitiva si irevocabila. Cei de la Administratia Financiara insista sa se raporteze la primul act, respectiv hotararea din 23.09.2007, celalalt tratandu-l ca pe o simpla corectie de bunuri materiale.
I-am intrebat daca prin primul act as fi dobandit o pisica si un caine in urma partajului si nu un apartament, ulterior venindu-se cu corectia, ce ar mai fi considerat, ca nu am primit nimic de impozitat? Raspunsul a fost ca acea corectie nu se refera la substanta, ci la cateva erori de redactare (ceea ce n-as putea contesta).
In 27.09.2007 a ramas definitiva si irevocabila hotararea numai in ceea ce priveste divortul, iar capatul de cerere privind partajul era susceptiil de recurs in termen de 15 zile de la comunicarea hotararii.
Pentru data de 23.10.2007 identic.
Cand ati primit hotararea primei instantei atat dvs cat si fosta sotia? De la data primirii hotararii aveati 15 zile sa atacati cu recurs. In cazul in care nu s-a formulat recurs hotararea devine definitiva si irevocabila de la data expirarii termenului de exercitarea recursului.

Alte discuții în legătură

Se plateste sau nu impozit 2% la partaj voluntar kdoina2007 kdoina2007 Buna ziua, am divortat de curand si dorim, fostul sot si cu mine sa vindem apartamentul pe care il detinem si sa impartim in 2 suma primita fara sa facem ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru pentru procesul de partaj conventional admin12 admin12 Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti, daca cunoasteti, care va fi taxa de timbru in cazul procesului de partaj conventional incepand cu data de ... (vezi toată discuția)
Partaj procedura corinuta corinuta In aprilie 2008 s/a pronuntat sentinta cu privire la partaj a fost un partaj la care ambii soti au decis asupra bunurilor comune printr-o tranzactie efectuata ... (vezi toată discuția)