avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impozitare partaj imobiliar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impozitare partaj imobiliar

Buna ziua!
Am nevoie de ajutor in rezolvarea urmatoarei probleme:
- in data de 27.09.2007 s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de divort si tranzactia de partaj de comun acord, cu mentiunile: irevocabila pentru divort, cu recurs in 15 zile de la comunicare pentru tranzactie;
- s-au constatat erori materiale in tranzactie si s-a inaintat o cerere de indreptare;
- in data de 23.10.2007 s-a solutionat cererea avand, de asemeni, mentiunile: irevocabila pentru divort, cu recurs in 15 zile de la comunicare pentru tranzactie;
- prin Hotararea nr. 1195/2007 (publicata in M.O. nr. 707/19.10.2007), Guvernul a modificat normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, dispunand faptul ca pentru partajul voluntar nu se datoreaza impozit;

Intrebarea mea este: pentru bunurile imobiliare dobandite in urma partajului mai trebuie sa platesc impozit, avand in vedere datele de mai sus?

Multumesc!
Pai daca s-a pronuntat instanta pe partaj la 23 10 2007 ce treaba are fiscul cu divortul ?
Pai inspectorul de la fisc (la fel si persoana de la asistenta contribuabili) se raporteaza la data pronuntarii sentintei, nu la data ramanerii ei definitive si irevocabile in ce priveste partajul ... :hammer:

Problema e acum, in afara de incertitudinea asupra platii unui impozit 'nelegal', ca nu pot pune ipoteca pe imobilul respectiv pentru ca cei de la Biroul de Carte Funciara au nevoie de decizia Administratiei Financiare in legatura cu acest impozit pentru eliberarea si taxarea unui extras de Carte Funciara! :help:
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2008
nerantula, utilizator
Ati incercat sa discutati cu vreun consilier juridic de la AFP? Rugati consilierul de taxe si impozite sa se consulte cu Serviciul Juridic. Functionarul respectiv nu poate interpreta dupa bunului lui plac.

Mai exista varianta sa platiti, si sa actionati ulterior in judecata AFP pentru restituirea impozitului nedatorat achitat - asta daca va arde cu ipoteca.

CUm adica e nevoie la CF de decizia AFP pentru eliberarea unui extras CF:-/
Banuiesc ca pentru ipotecare va trebuie un certificat fiscal, dar se elibereaza de Primarie, nu de AFP.
Cred ca persoana de la asistenta contribuabili era consilier juridic, inspectorul acolo a mers pentru consultare ..
Nu as vrea sa platesc (e vorba de cam 1800 euro care nu mi-s de colo ..), pentru ca, o data dati banii la stat, dureaza o vesnicie recuperarea si mai are si alte costuri, probabil. Nu ma arde tare cu ipoteca ... inca.

Notarul care asista semnarea contractului de credit cu banca a inaintat cererea pentru extrasul de carte funciara si mi-a spus ca i s-a respins pentru ca nu exista o baza de taxare (:confused:) (pentru ca actul de proprietate, in acest caz, respectiv tranzactia de partaj, nu are mentionata pe ea valoarea imobilelor). Baza de taxare ar fi constituita din baza de impozitare pe care o va considera si AFP in stabilirea impozitului pe aceasta stranzactie ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se plateste sau nu impozit 2% la partaj voluntar kdoina2007 kdoina2007 Buna ziua, am divortat de curand si dorim, fostul sot si cu mine sa vindem apartamentul pe care il detinem si sa impartim in 2 suma primita fara sa facem ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru pentru procesul de partaj conventional admin12 admin12 Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti, daca cunoasteti, care va fi taxa de timbru in cazul procesului de partaj conventional incepand cu data de ... (vezi toată discuția)
Partaj procedura corinuta corinuta In aprilie 2008 s/a pronuntat sentinta cu privire la partaj a fost un partaj la care ambii soti au decis asupra bunurilor comune printr-o tranzactie efectuata ... (vezi toată discuția)