avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis de conducere

Buna seara,as dori sa va cer parerea despre cum ar trebui sa procedez in urmatorul caz: La data de 11.10.2010 venind dinspre Soseaua Mihai Bravu ,cand am ajuns in dreptul penultimului semafor inainte de pasajul de la Piata Muncii am intrat pe culoarea galbena a semaforului nemaiputand opri vehiculul in conditii de siguranta . Apoi ,imediat inainte de pasaj am fost oprita de catre un domn politist care mi-a cerut actele la control. In acel moment l-am intrebat care a fost motivul pentru care m-a oprit .Domnul politist mi-a spus ca am trecut pe culoarea rosie a semaforului si ca imi va lua carnetul de conducere pentru 30 de zile.Am protestat ,i-am spus ca se inseala si ca atunci cand eu am ajuns in dreptul semaforului era culoarea galbena ,probabil imediat cum am trecut de el s-a pus culoarea rosie.I-am pus in vedere politistului,desi si el stia acest lucru,ca pentru trecerea pe culoarea galbena a semaforului nu se suspenda permisul de conducere(Art. 84. - (1) Când semnalul galben apare dupã semnalul verde, conducãtorul vehiculului care se apropie de intersectie nu trebuie sã treacã de locurile prevãzute la art. 83 alin. (2), cu exceptia situatiei în care, la aparitia semnalului, se aflã atât de aproape de acele locuri, încât nu ar mai putea opri vehiculul în conditii de sigurantã).Apoi s-a dus la masina sa scrie procesul verbal si mi-a spus ca imi va da si o amenda.Eu ii sustineam in continuare ca nu sunt de acord cu ceea ce spune dansul si l-am intrebat daca are vreo dovada sau vreun martor ca am trecut pe rosu ,mi-a raspuns ca nu,bineinteles,si ca este de ajuns dansul.Apoi a venit la mine sa semnez procesul verbal si nu am dorit sa semnez absolut nimic ,mi-a inmanat dovada de circulatie si a plecat. Nici macar nu m-a intrebat daca am obiectiuni .Din cate stiam ,daca procesul verbal nu a fost semnat de inculpat si agentul constatator nu a luat martori ca nu vrea sa semneze ,procesul verbal se anuleaza...asta credeam eu,pentru ca astazi mi-a ajuns procesul verbal acasa si surpriza...pe procesul verbal in dreptul martorului a aparut numele si semnatura unei anume Daniela Florentina...!!! Daca ii voi da in judecata credeti ca am vreo sansa sa castig procesul fara avocat? Si cum se procedeaza ,in momentul in care ma prezint la instanta de judecata cu plangerea atunci imi recuperez si permisul pe durata procesului? Si inca ceva ,mi-ar fi de mare folos daca mi-ati putea spune si unde as putea gasi un model de astfel de plangere...Astept raspunsurile dumneavoastra pentru a putea inainta cat mai repede plangerea.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 19:04, 21 Octombrie 2010
Stimata doamna,
Martorul care a semnat procesul verbal,atesta doar ca acesta a fost incheiat in lipsa dvs,fara a avea vreun alt rol in desfasurarea evenimentelor.
Obiectiunile la procesele verbale ridicate de contravenient,trebuiesc consemnate de politisti,dupa care contravenientul semneaza si i se inmaneaza procesul verbal.
Dvs.nedorind sa semnati procesul verbal nu vi s-au consemnat obiectiunile formulate.
Este posibil ca politistul sa fi procedat in mod intentionat astfel pentru a nu le consemna si pentru a ramane numai consemnarile acestuia,situatie in care procesul verbal vi se comunica la domiciliu.
In termen de 15 zile de la primirea la domiciliu a procesului verbal,il puteti contesta la instanta competenta teritorial locului constatarii contraventiei,urmand ca in aceasta situatie reprezentantul politiei sa faca dovada incalcarii de catre dvs.a regulilor de circulatie in sensul celor consemnate de politist.
Solicitati de la politie eventual o fotografie care sa ateste consemnarile din procesul verbal.
Ar fi bine ca si dvs sa puteti dovedi macar cu un martor cele invocate mai sus.
Verificati la sosire procesul verbal in sensul daca este corect completat,daca sunt consemnari gresite sau lipsa,daca sunt rubrici neconsemnate pe formular,in sensul constatarii existentei unor motive de nulitate a acestuia,astfel cum se prevede in art.16,176,34 din OG nr.2/2001

Ultima modificare: Joi, 21 Octombrie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Nu cred ca este adevarat,nu au voie sa puna ei martori "din burta"...la martor asistent apare numele acestei femei si semnatura dansei,nu mi se pare corect.Deci as avea sanse sa castig procesul fara ajutorul unui avocat?Am avut si un martor cu mine in masina,domnul politist nu are in schimb nicio dovada ca am comis acea infractiune(poza,filmare,etc) (Procesul-verbal de constatare si sanctionare contraventionala trebuie sa aiba la baza intocmirii sale mijloace de proba temeinice in ceea ce priveste vinovatia petentului in savarsirea faptei, mentiunile agentului constatator inserate in actul sanctionator neputind singure servi drept temei pt aplicarea sanctiunii contraventionale in absenta altor mijloace de proba, conform jurisdictiei Curtii Europene a Drepturilor Omului, in raport de dispozitiile art. 6 CEDO. Din acest punct de vedere se impune respectarea garantiilor specifice recunoscute persoanei acuzate). Plangerea credeti ca as putea sa o formulez singura fara ajutorul avocatului,trebuie neaparat sa fac referire la legi,sanctiuni etc?

V-am explicat ca in situatia in care procesul verbal nu este semnat de contravenient se apeleaza la un martor doar ca sa ateste lipsa contravenientului la intocmirea sa.
Asa prevede legea.
Dvs trebuie sa solicitai ca proba fotografia efectuata de politie,iar ei trebuie sa comunice ca nu exista,ceea ce ar fi in favoarea dvs.
De asemeni solicitati audierea respectivului martor.
L:a CEDO s-a solutionat si procesul Anghel vs.Romania,obligandu-se politia sa faca dovada contraventiei constatate.
Dupa ce va soseste procesul-verbal verificati si cauzele de nulitate despre am facut vorbire in prima mea postare,puteti avea surpize placute si astfel ati putea invoca in contestatie eventuale motive de nulitate.
Nu stiu ce cunostinte de drepot aveti dvs ca sa motivati si sa sustineti in fapt si in drept contestatia,sa puneti intrebari martorului si sa administrati probe,dar daca credeti ca va pricepeti nu apelati la avocat,desi recomandarea ar fi,daca aveti posibilitati,sa angajati unul pentru a va sustine cu profesionalism cauza.
Oricum,alegerea va apartine.
Am verificat procesul verbal,pare sa fie in regula desi este cam ilizibil...am intrebat daca ma pot reprezenta singura deoarece am citit pe forumuri ca majoritatea nu au apelat la un avocat si au castigat...daca cer judecarea in lipsa e ok sau nu recomandati?
Mergeti in instanta,particpati la dezbateri si aparati-va.
Este normal ,sa depuneti o cerere de probatorii,este normal ca martorul despre care ati facut vorbire sa fie audiat in prezenta dvs,cu intrebari puse de dvs.
Este normal sa discutati continutul unei eventuale adrese din partea politiei in sensul ca nu are plansa fotografica solicitata.
Simplul fapt ca formulati o cerere,nu este suficient pentru a avea castig de cauza.
Judecarea in lipsa nu va poate fi in folos.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa consemnarii obiectiunilor contravenientului Sinziana_brj Sinziana_brj Buna ziua! stiti cumva ce vatamare poate fi invocata in cazul lipsei consemnarii obiectiunilor contravenientului dintr-un proces verbal? cum nulitatea este ... (vezi toată discuția)
Poate fi un proces-verbal anulat daca nu este completata rubrica "alte mentiuni"? Instructor auto Mircea Crisan Instructor auto Mircea Crisan Poate fi anulat un proces-verbal de contravenție la regimul circulatiei doar pe motiv că rubrica \"Alte mențiuni\" nu a fost completată? Aș dori să ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis sherifu19 sherifu19 Buna ziua,as dori si eu un sfat de la dumneavoastra:Azi fiind in traffic in spatele unui autobuz am trecut printr-o intersectie pe culoarea galbena a ... (vezi toată discuția)