avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Lipsa consemnarii obiectiunilor contravenientului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Lipsa consemnarii obiectiunilor contravenientului

Buna ziua!
stiti cumva ce vatamare poate fi invocata in cazul lipsei consemnarii obiectiunilor contravenientului dintr-un proces verbal?
cum nulitatea este una relativa, cum isi poate dovedi contravenientul vatamarea?
Cel mai recent răspuns: Sinziana_brj , utilizator 11:23, 14 Februarie 2011
Buna ziua,
In fata instantei de judecata, aratati motivele pentru care solicitati anularea procesului verbal.
pai motivul ar fi tocmai faptul ca nu i s-a adus la cunostinta dreptul de a face obiectiuni si nici sa consemneze vreo obiectiune, intrebarea mea se leaga de modalitatea prin care se poate demonstra vatamarea...dreptul la aparare este vatamat...
Sinziana_brj a scris:

Buna ziua!
stiti cumva ce vatamare poate fi invocata in cazul lipsei consemnarii obiectiunilor contravenientului dintr-un proces verbal?
cum nulitatea este una relativa, cum isi poate dovedi contravenientul vatamarea?

Lipsa consemnarii obiectiunilor nu este motiv de nulitate relativa ori absoluta a procesului -verbal de constatare a contraventiei, daca nu se poate proba ca agentul constatator nu a omis sa prezinte acest drept sau a refuzat sa le inscrie (vedeti si OG 2/2001). Cu toate acestea, constatarea abuziva si incheierea procesului-verbal cu "incalcarea dreptului la aparare", poate deveni motiv de anulare a acestei constatari pentru cauza abuziva si imorala, insa cu obligatia dvs. de a proba cele sustinute, mai ales daca ati semnat acel proces-verbal asa cum era el incheiat.
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
ContSters36411, utilizator
unele instante au apreciat ca lipsa mentiunlor cu privire la obiectiunile contravenientului constituie motiv de invocare a nulitatii relative atata timp cat reclamantul sa dovedeasca nu numai ca agentul constatator si-a incalcat obligatia de a-i aduce la cunostinta dreptul de a face obiectiuni ci si ca aceasta incalcare i-a produs o vatamare ce nu poate fi inlaturata decat prin anularea procesului-verbal de constatare a contraventiei.

OG 2/2001
art.16 alin (7): In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.



procesul verbal nu a fost semnat de contravenient, pt acest lucru a fost chemat un martor sa semneze procesul verbal
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
Sinziana_brj, utilizator
Fiind vorba de un proces verbal de constatare a doua contraventii despre care am tot discutat mai sus in acest topic, cum s-ar putea apara reclamantul nereprezentat de avocat impotriva acestor cerinte:
- paratul se opune administrarii oricaror probe cu caracter extrajudiciar, intrucat acestea nu respecta principiul contradictorialitatii si al nemijlocirii probelor in procesul civil (reclamantul s-a gandit la o eventuala cronometrare a semaforului)
ce altceva decat probe extrajudiciare ar putea cere reclamantul pentru a putea dovedi ca nu a trecut pe rosu? excluzand martorii, acesta nu are dreptul la aparare de fel? mi se pare absurd ca nu s-ar respecta principiul contradictorialitatii...
- in probatiune, paratii se folosesc de plangerea facuta de reclamant prin care recunoaste una din contraventii?! asta da probatiune, hai ca daca a fost un abuz din partea agentilor ca l-a oprit ca nu a trecut pe culoarea rosie a semaforului, totusi...nu a avut actele la el, trebuie sanctionat pt una din doua, normal nu?
- si ... mai frumos, nu au mai specificat nimic despre obiectiunile contravenientului pe care nu le-a consemnat agentul in procesul verbal, in schimb au simtit nevoia sa se justifice ca nu au putut trece locul de munca tocmai pentru ca reclamantul era somer

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a face obiectiuni in procesul verbal nitmar nitmar pentru a se dispune anularea procesului-verbal de constatare a contraventiei este necesar ca reclamantul-contravenient sa dovedeasca nu numai ca agentul ... (vezi toată discuția)
Când poate fi anulat un proces verbal de contravenție încheiat de un agent al poliției rutiere? c0sminvl c0sminvl Buna seara,am si eu nevoie de cateva informatii: 1.Faptul ca agentul nu mi-a precizat si nu mi-a spus sa scriu sau sa nu scriu daca am mentiuni poate duce la ... (vezi toată discuția)
Consecinta nerespectarii art 16, alin. 7 din oug nr. 2/2001 - neaducerea la cunostinta contravenientului a dreptului de face obiectiuni giv giv La art. 16 alin 7 din O.U.G. 2/2001 republicata se specifica: \" (7) În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă ... (vezi toată discuția)