avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Consecinta nerespectarii art 16, alin. 7 din OUG nr. ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Consecinta nerespectarii art 16, alin. 7 din OUG nr. 2/2001 - neaducerea la cunostinta contravenientului a dreptului de face obiectiuni

La art. 16 alin 7 din O.U.G. 2/2001 republicata se specifica:

" (7) În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare. Obiecţiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica "Alte menţiuni", sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal."

Curtea constitutionala prin decizia numarul 22/2007 publicata in M.O. 833/05.12.2007 precizeaza suplimentar ca:

"Ca urmare, s-a decis că pentru a se dispune anularea procesului-verbal de constatare a contravenţiei este necesar ca reclamantul-contravenient să dovedească nu numai că agentul constatator şi-a încălcat obligaţia de a-i aduce la cunoştinţă dreptul de a face obiecţiuni, ci şi că această încălcare i-a produs o vătămare ce nu poate fi înlăturată decât prin anularea procesului-verbal de constatare a contravenţiei."

Intrebarea mea este urmatoarea:
- Ce fel de vatamare poate fi invocata in aratarea acestei exceptii relative a P.V. de contraventie?
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 15:49, 3 Martie 2011
am incercat sa imi imaginez o asemenea vatamare insa singurul lucru care mi-a trecut prin minte este cazul in care semneaza fara obiectiu siin instanta politia incearca sa asimileze acest lucru cu recunoasterea faptei.
in acel caz, lipsa aducerii la cunostinte despre posibilitatea de a avea obiectiuni cu privire la pv sau numai la unele circumstante privind savirsirea contraventiei poate prejudicia contravenientul cu privire la dreptul sau de a beneficia de un proces.
Si daca nu semneaza deloc. Refuza sa semneze fara a i se fi adus insa la cunostinta acest aspect procedural.
Se poate invoca aceasta exceptie?
Cum se poate motiva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitate relativa versus nulitate absoluta stelian67 stelian67 in ce conditii nulitatea absoluta devine nulitate absoluta pe O.G. 2/2001,stiu ca exista o pronuntare a inaltei curti de casatie si juastitie ... (vezi toată discuția)
Lipsa consemnarii obiectiunilor contravenientului Sinziana_brj Sinziana_brj Buna ziua! stiti cumva ce vatamare poate fi invocata in cazul lipsei consemnarii obiectiunilor contravenientului dintr-un proces verbal? cum nulitatea este ... (vezi toată discuția)
Când poate fi anulat un proces verbal de contravenție încheiat de un agent al poliției rutiere? c0sminvl c0sminvl Buna seara,am si eu nevoie de cateva informatii: 1.Faptul ca agentul nu mi-a precizat si nu mi-a spus sa scriu sau sa nu scriu daca am mentiuni poate duce la ... (vezi toată discuția)