Buna ziua.
Un prieten de-al meu a primit o amenda contraventionala de la un nene militial care a venit singur cu masina si i-a aplicat-o.
Amenda era pentru scandal (amendat cu art.2 alin. 26 din lg. 61/1991 cu mod. si complet. ult.)
In procesul verbal de contraventie la rubrica 'alte mentiuni' scrie ca contravenientul 'nu este de fata', desi saracul de el a fost tot timpul acolo dela venirea militianului pana la plecarea lui.
Daca ataca procesul verbal in instanta si invoca art. 16 punct. (7) din ordonanta 2/2001 in sensul ca militianul nu i-a adus la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare are castig de cauza in obtinerea nulitatii procesului? Inca o data mentionez ca contraventientul a fost tot timpul de fata acolo la scandal si in timpul cercetarii militianului.
Daca ne raportam la caracterul imperativ-limitativ al cazurilor în care nulitatea procesului-verbal încheiat de agentul constatator al contravenţiei se ia în considerare şi din oficiu, în toate celelalte cazuri de nerespectare a cerinţelor pe care trebuie să le întrunească un asemenea act, in cazul nostru de consemnarea distinctă a obiecţiunilor contravenientului la conţinutul PV, nulitatea PV de constatare a contravenţiei nu va putea fi invocată decât dacă s-a pricinuit părţii o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea acelui act.
Prin urmare nerespectarea de către agentul constatator a cerinţelor de a aduce la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare şi de a consemna distinct acele obiecţiuni, astfel cum acestea sunt înscrise în art. 16 alin. (7) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, atrage doar nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenţiei.
Asa cum am aratat ,nulitatea PV de constatare a contravenţiei nu va putea fi invocată decât dacă s-a pricinuit părţii o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea acelui act.