avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatia

Bunicul meu detine jumatate dintr-o casa in urma decesului bunicii mele in anul 1983 si a partajului succesoral cu cei 5 copii ai sai. Tatal meu este unul dintre ei iar bunicul vrea sa-i doneze partea lui, insa nu s-a facut lotizarea imobilului. Este posibila donatia in acest caz? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elenabucataru , utilizator 09:35, 21 Octombrie 2010
donatia poate fi valabila si in lipsa unei individualizari/ lotizari a bunurilor. aceasta trebuie sa se rezume doar la rezerva succesorala a donatorului.
Buna ziua !
Poate face acest lucru, dar trebuie avut in vedere ca donatiile nu pot depasi o cantitate din bunurile donatorului, daca are copii (in raport cu numarul lor) sau parinti. In cazul in care trec peste partea disponibila, se reduc la aceasta parte.
Cu stima !
Poate dona..dar trebuie respectata rezerva succesorala a celorlalti copii..care daca nu ma insel eu..este de 2/3
deci ar putea sa ii doneze 1/3..si cred ca in acelasi timp...tatalui dumneavoastra ii revine si partea sa de rezerva din acel 2/3...deci la acel 1/3 s-ar mai adauga 2/3 impartit la cati copii sunt
elenabucataru a scris:

Bunicul meu detine jumatate dintr-o casa in urma...partajului succesoral ...insa nu s-a facut lotizarea imobilului.


Iata cum s-ar putea "traduce" ceea ce ati scris dvs. mai sus:

Bunicul detine o jumatate de măr in urma ...taierii (partajarii) mărului in bucati ...insa nu s-a facut taierea (lotizarea) mărului.

:-/ Adica ... sunt lamurita buştean asupra a ceea ce detine bunicul. :)

Daca bunicul detine o jumatate dintr-o casa NEimpartita (nepartajata, nelotizata) atunci poate vinde, dona etc. ceea ce detine = cota de 1/2 dintr-o casa. (pana la partaj nu se stie de unde pana unde tine jumatatea asta, asa cum nu se stie, pana la taierea marului in bucati daca o sa-mi pice partea curata sau partea viermanoasa).

Daca s-ar fi facut partajul (asa cum ziceti) atunci insemna ca s-ar cunoaste deja de unde si pana unde tine jumatatea bunicului (partea de casa din fundul curtii / partea de casa la strada / partea dinspre vecinul Icsulescu...etc).

In orice caz, nu e buna ideea de a dona unuia dintre cei 5 copii ceea ce detine bunicul (asta daca nu cumva mai detine si alte bunuri de lasat celorlalti, astfel incat sa nu le fie incalcata rezerva succesorala prin acesta donatie)

Pentru 3 sau mai multi copii, rezerva este 3/4 din mostenire. (Art 831 c. civ. "Liberalitatile ...nu pot trece peste ...a patra parte, daca lasa trei sau mai multi")
Ultima modificare: Joi, 21 Octombrie 2010
romascanu, moderator
Multumesc frumos pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Divort/partaj Johnny81 Johnny81 Buna ziua! Eu detin o jumatate dintr-o treime al unui apartament. Sora mea la fel. Tatal nostru 2/3. Totul in urma succesiunii de pe urma mamei noastre. ... (vezi toată discuția)
Mostenire valentinbunea valentinbunea Mama a mostenit de la parinti un teren si a decedat intre timp. Suntem 4 frati si tata. Doresc sa stiu cum se imparte aceasta mostenire intre noi fratii si ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre donatie cota de apartament Dorky Dorky Situatia sta in felul urmator. Apartament pe numele sotilor, sotia decedeaza, finalmente dupa cativa ani se face dezbaterea succesorala. Fiecare dintre sot si ... (vezi toată discuția)