elenabucataru a scris:
Bunicul meu detine jumatate dintr-o casa in urma...partajului succesoral ...insa nu s-a facut lotizarea imobilului.
Iata cum s-ar putea "traduce" ceea ce ati scris dvs. mai sus:
Bunicul detine o jumatate de măr in urma ...taierii (partajarii) mărului in bucati ...insa nu s-a facut taierea (lotizarea) mărului.
:-/ Adica ... sunt lamurita buştean asupra a ceea ce detine bunicul. :)
Daca bunicul detine o jumatate dintr-o casa NEimpartita (nepartajata, nelotizata) atunci poate vinde, dona etc. ceea ce detine = cota de 1/2 dintr-o casa. (pana la partaj nu se stie de unde pana unde tine jumatatea asta, asa cum nu se stie, pana la taierea marului in bucati daca o sa-mi pice partea curata sau partea viermanoasa).
Daca s-ar fi facut partajul (asa cum ziceti) atunci insemna ca s-ar cunoaste deja de unde si pana unde tine jumatatea bunicului (partea de casa din fundul curtii / partea de casa la strada / partea dinspre vecinul Icsulescu...etc).
In orice caz, nu e buna ideea de a
dona unuia dintre cei 5 copii ceea ce detine bunicul (asta daca nu cumva mai detine si alte bunuri de lasat celorlalti, astfel incat sa nu le fie incalcata rezerva succesorala prin acesta donatie)
Pentru 3 sau mai multi copii, rezerva este 3/4 din mostenire. (Art 831 c. civ. "Liberalitatile ...nu pot trece peste ...a patra parte, daca lasa trei sau mai multi")