avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... contributia CAS in cazul in care am si venituri din ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

contributia CAS in cazul in care am si venituri din cedarea folosintei bunurilor

Buna, am aflat ca trebuie sa platesc ca persoana fizica (nu pfa) 5,5% din veniturile din chirii la asigurarile de sanatate . Este o suma destul de mare avand in vedere ca am declarat sumele reale si deja am platit niste sume mari la impozitul pe venit. Am fost la casmb si am intrebat cat am de plata si mi-au spus ca nu au cum sa imi zica pana ce nu ma duc cu certificat constataor de la oficiul national al registrului comertului pe persoana fizica pe ultimii 5 ani si adeverinta de venit pe ultimii 5 ani de la administratia financiara. Mi-a spus de asemenea ca pe perioada cat am fost angajata si angajatorul meu a platit asigurarea de sanatate nu trebuie sa platesc cei 5,5% din chirii. Intrebarea mea este: nu pot sa imi fac asigurare la cerere cu suma minima si sa nu mai platesc acel procent si implicit sa nu ma mai prezint cu toate acele acte care necesita timp si alergatura pentru a fi obtinute?
lunga intrebarea... #-o
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 14:03, 8 Decembrie 2010
nu mai plateste nimeni acei 5,5% la CAS pentru veniturile din chirii?
Ultima modificare: Joi, 21 Octombrie 2010
danielamaria, utilizator
Daca dumneavoastra obtineti si venituri din activitati independente nu mai trebuie sa platiti CASS pentru veniturile din chirii.

Cum ati aflat ca trebuie sa platiti CASS, din vecini? somatie casa de sanatate ???
Am aflat de la o cunostinta, am verificat si intr-adevar asa este legea. Am fost pana la urma la CNSAS si m-am informat:
- pe perioada cat esti angajat cu carte de munca nu trebuie sa mai platesti acei 5,5% asigurare de sanatate
- daca nu ai contract de munca te obliga sa platesti 5,5% din valoarea contractului declarat la administratia financiara.
Am intrebat daca se poate sa imi fac asigurare la cerere si mi-au spus ca aceasta nu ma scuteste de plata celor 5,5%.
In cazul in care nu platesti la sf anului te someaza ei. Problema nu e numai aceasta, ci si faptul ca procentul de penalizare pentru intarzieri de plata e de 0,1% pe zi.
Daca aveti venituri considerabile din chirii si vreti sa nu mai platiti contributia la sanatate pentru aceste, faceti-va un PFA. Activitate,0. Veti plati la minimul pe economie.
Asa m-am gandit si eu. Ce se va intampla insa cand va trebui depusa declaratia pt FNUAS, o vor inregistra ca atare fara sa se intereseze de veniturile din ultimii 5 ani?

Alte discuții în legătură

Pfa in impas arg ramona arg ramona buna seara.sunt pfa,iar sotul meu lucreaza.sunt coasigurat la casa de sanatate prin el.trebuie sa-mi platesc si eu individual la cnsas?am pfa-ul de 5 ani si ... (vezi toată discuția)
Pfa plata cass CONSULTING ABM CONSULTING ABM Daca poate cineva,va mai rog sa ma ajutati cu un raspuns. Cum am mai spus, sunt pensionara la limita de varsta si sunt PFA. Intrebarea mea este; trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Plata contributie pensie pfa norma de venit StefiPop StefiPop Buna ziua. Doresc sa stiu daca un PFA cu norma de venit are obligativitatea platii pensiei, deoarece, desi am trimis declaratia 600 pentru anul 2013, ... (vezi toată discuția)