Buna ziua ,
Va rog sa ma sfatuiti cum trebuie procedat in situatia urmatoare :
4 frati ( trei fete si un baiat ) , parintii decedati .
Unul dintre frati cheama in judecata pe ceilalti trei la partajarea averii succesorale .
Afla pe acesta cale ca una dintre matusi este ( prin testament unica mostenitoare ) .
" Se consoleaza " cu idea dar solicita in instanta plata cheltuielilor de inmormantare a mamei ( care a murit in 2007 ) . Defuncta a fost asigurata la casa de ajutor ..si cred eu ca a primit niste bani si de la primarie ( reclamanta ) dar sustine ca a fost prea putin .
Reclamanta doreste si plata ( pomenilor s.a )
Cine trebuie sa plateasca dpdv legal ( nu moral ) aceste cheltuieli ? Ce documente trebuie sa aduca ca sa justifice suma pe care a cerut-o ?
Multumesc mult
Copiii se bucura de rezerva succesorala. Adica au dreptul sa ceara reductiunea testamentului pana la limitele rezervei cuvenita lor si atfel vor culege si ei o parte din mostenire, nu doar matusa. Pentru dovedirea cheltuielilor se pot aduce orice fel de dovezi: acte, martori, interogatoriu.
Recomandarea mea este sa angajati un avocat.
in acest caz , copiii beneficiaza de rezerva succesorala ,- testamentul poate fi atacat in instanta de catre mostenitorii rezervatari , respectiv copiii defunctilor. S-a dezbatut successiunea dupa unul dintre parinti ? Daca da , Cum ?
Actele necesare sunt cele de identitate , certificat de nastere si casatorie ( dupa caz ) , certificatele de deces , actele de proprietate ale imobilelor din masa succesorala , certificat fiscal , si nu in ultimul rand taxa de timbru care este de 3 % din valoarea masei partajabile, daca se cere stabilrea calitatii in instanta - 50 lei ptr fiecare mostenitor - conform legii nr.146/1997 modificata si republicata.
Pentru a face dovada cheltuielilor are nevoie de chitante si facturi fiscale , bonuri fiscale,respectiv martori .
Nu isi doreste sa mai atace testamentul . Una dintre surorile chemate in judecata m-a rugat sa va intreb , din pacate nu-si permite sa angajeze avocat , are o situatie materiala destul de rea . Singura ei teama este ca luna acesta are termen pentru plata partajului succesoral ( costurile inmormantarii , pomeni s.a ) si ii este frica ca acestea se vor imparti inclusiv chetuielile de judacta in cazul in care va pierde , caci cu siguranta se va intampla asta ( reclamanta am inteles ca are avocat ) .
Ma intreb instanta nu ar trebui sa puna la dispozitia paratilor documentele in baza carora reclamanta solicita o suma exacta ?
La vremea inmormantarii toti au participat cu bani , dar nu s-au stans chitante , totul este doar pe vorbe.
Ok, deci va intereseaza din p. de v. al paratilor.
Teoretic reclamanta trebuie sa aduca probe pt ceea ce sustine. Daca le are, paratii vor pierde si vor plati proportional cheltuielile de judecata si sumele solicitate in cererea de chemare in judecata. Dar exista si apel si recurs...