avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Institutie publica/ societate prestatoare servicii ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Institutie publica/ societate prestatoare servicii publice-angajare aparator

Domnilor supun dezbaterii un subiect care a facut putina valva in ultimul timp, atat prin instante cat si in presa [vezi cazul Administratia Cimitirelor din subordinea Primariei Bucuresti la [ link extern ] .

Astfel, intrebarile "cheie" sunt :

1. O societate cu actionariat la Consiliul Local al Municipiului X, care presteaza un serviciu public pe raza acestuia, poate d.p.d.v. legal sa angajeze (din bani publici) un avocat pentru o reprezentare in fata instantei, in conditiile in care societatea in cauza dispune de un departament juridic, cu consilieri juridici angajati, dar de care nu intelege sa se foloseasca. !?

2. Desi este limpede ca fiecare are dreptul garantat la aparare, totusi instantele, cunoscand deja ca exista departamente juridice care pot asigura o aparare in eventuale litigii, de ce admit astfel de cereri de angajare avocat, formulate de societati ca cea prezentata mai sus !?

3. Pe langa faptul ca admit cererile de angajare aparator ales cu motivarea ca astfel se respecta dreptul la aparare, totusi observ ca unele instante admit si cererile de acordare cheltuieli de judecata (onorariul), astfel ca din bani publici sunt platite si salariile consilierilor juridici care nu sunt folositi in procese, dar sunt platite si onorariile avocatilor care uneori chiar sunt exorbitante in raport de complexitatea unui caz si munca efectuata in cauza respectiva....ce parere aveti de asta:

3.1. instanta daca totusi admite cererea de angajare aparator, ar putea respinge ulterior cererea de acordare a cheltuielilor, in totalitate !?

3.2. intr-o situatie ca cea prezentata mai sus, poate fi sesizata Curtea de Conturi pentru a constata risipa de bani publici !?


Astept cat mai multe opinii pro si contra, bine argumentate cum numai profesionistii de pe avocatnet.ro pot da :)


Numai bine va doresc...cu stima, Andrei PAP !!!
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:30, 22 Octombrie 2010
Astfel de institutii isi gospodaresc singure fondurile primite in conditiile legii.
Ele pot angaja avocati ,iar onorariile percepute de avocati,este obligatoriu ca instantele sa le mentioneze in cadrul cheltuielilor de judecata,daca se solicita de catre parte.
Onorariile de avocat nu sunt inserate in hotarari decat in situatia in care partea ,in mod expres,nu solicita obligarea partii potrivnice la plata lor
Neincluderea onorariilor de avocat in cadrul cheltuielilor de judecata reprezinta un motiv de atac al hotararilor instantelor,daca acestea se solicita de catre parte,ele reprezentand capete de cerere ale actiunii introductive de instanta.
Celelalte probleme ridicate de dvs in privinta modului in care se efectueaza cheltuielile sau se folosesc fonduri,pot face obiectul controlului diferitelor organe abilitate.





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Onorariu avocat angajat de primărie Luci321 Luci321 Primărie de comună, chemată în judecată pentru refuz comunicare informații de interes public e reprezentată de avocat. În întâmpinarea depusă pentru ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata Sever Simion Sever Simion Pentru ce in afara de reprezentare in instanta se pot solicita de catre un avocat cheltuieli de judecata? Consultanta poate? Intocmire si depunere ... (vezi toată discuția)
Litigiu munca plata cheltuieli de judecata ContSters147303 ContSters147303 Buna ziua, Daca chem in instanta angajatorul si pierd procesul acesta poate cere sa ii platesc cheltuielile de judecata (incl avocatii lor)? Multumesc (vezi toată discuția)