avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cheltuieli de judecata

Pentru ce in afara de reprezentare in instanta se pot solicita de catre un avocat cheltuieli de judecata?
Consultanta poate? Intocmire si depunere intampinare? Culegere probe... nu stiu.
Taxa de timbru platita de client si ce altceva?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Sever Simion , Consultant resurse umane 10:39, 5 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!

Art. 3 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat stipuleaza:

(1) Activitatea avocatului se realizează prin:
a) consultații și cereri cu caracter juridic;
b) asistență și reprezentare juridică în fața instanțelor judecătorești, a organelor de urmărire penală, a autorităților cu atribuții jurisdicționale, a notarilor publici și a executorilor judecătorești, a organelor administrației publice și a instituțiilor, precum și a altor persoane juridice, în condițiile legii;
c) redactarea de acte juridice, atestarea identității părților, a conținutului și a datei actelor prezentate spre autentificare;
d) asistarea și reprezentarea persoanelor fizice sau juridice interesate în fața altor autorități publice cu posibilitatea atestării identității părților, a conținutului și a datei actelor încheiate;
e) apărarea și reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor fizice și juridice în raporturile acestora cu autoritățile publice, cu instituțiile și cu orice persoană română sau străină;
f) activități de mediere;
g) activități fiduciare constând în primirea în depozit, în numele și pe seama clientului, de fonduri financiare și bunuri, rezultate din valorificarea sau executarea de titluri executorii, după încheierea procedurii succesorale sau a lichidării, precum și plasarea și valorificarea acestora, în numele și pe seama clientului, activități de administrare a fondurilor sau a valorilor în care acestea au fost plasate;
h) stabilirea temporară a sediului pentru societăți comerciale la sediul profesional al avocatului și înregistrarea acestora, în numele și pe seama clientului, a părților de interes, a părților sociale sau a acțiunilor societăților astfel înregistrate;
i) activitățile prevăzute la lit. g) și h) se pot desfășura în temeiul unui nou contract de asistență juridică;
j) orice mijloace și căi proprii exercitării dreptului de apărare, în condițiile legii.

(2) Activitățile prevăzute la alin. (1) se exercită numai de avocat, dacă legea nu prevede altfel.

Ca atare, pentru astfel de activitati solicitate se poate percepe onorariul avocatial.
Taxa judiciara de timbru nu intra in onorariul avocatial, acestea sunt suportate de catre client, insa se poate solicita obligarea adversarului la plata acestei cheltuieli de judecata.

O zi frumoasa!
Ultima modificare: Joi, 2 August 2018
Carmen Matei, Avocat
Cheltuielile de judecata reprezinta toate sumele de bani pe care trebuie sa le suporte partile in legatura cu desfasurarea unui proces.

Art. 451 din Codul de procedura civila, prevede ca: “Cheltuielile de judecată constau în taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar, onorariile avocaţilor, ale experţilor şi ale specialiştilor numiţi în condiţiile art. 330 alin. (3), sumele cuvenite martorilor pentru deplasare şi pierderile cauzate de necesitatea prezenţei la proces, cheltuielile de transport şi, dacă este cazul, de cazare, precum şi orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfăşurare a procesului.

Onorariul de avocat reprezinta doar o parte a cheltuielilor de judecata, cheltuieli care se pot recupera, in cazul in care partea castiga procesul.

Potrivit Art 30 din Legea nr. 51/195 - Pentru activitatea sa profesionala avocatul are dreptul la onorariu şi la acoperirea tuturor cheltuielilor facute în interesul clientului sau.

Onorariul de avocat, ca parte a cheltuielilor de judecata, poate fi solicitat de catre avocat pentru intreaga activitatea depusa in cadrul unui proces, fie numai pentru anumite activitati indeplinite, cu titlu de exemplu, pentru consultanta juridica oferita in legatura cu procesul, redactarea cerere chemare in judecata, intampinare, raspuns la intampinare, concluzii scrise, depunere anumite acte, reprezentare sau asistare in instanta, etc.

Taxa de timbru nu face parte din onorariul de avocat dar reprezinta alaturi de onorariul de avocat o parte a cheltuielilor judecata, conform art. 451 din Codul de procedura civila.



Ultima modificare: Joi, 2 August 2018
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În lumina art 451 Cod Civil, cheltuielile de judecată constau în taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar, onorariile avocaţilor, ale experţilor şi ale specialiştilor numiţi în condiţiile art. 330 alin. (3), sumele cuvenite martorilor pentru deplasare şi pierderile cauzate de necesitatea prezenţei la proces, cheltuielile de transport şi, dacă este cazul, de cazare, precum şi orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfăşurare a procesului.
Multumesc foarte mult tuturor.

Avocat Tabrea Alexandru a scris:

În lumina art 451 Cod Civil, cheltuielile de judecată constau în taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar, onorariile avocaţilor, ale experţilor şi ale specialiştilor numiţi în condiţiile art. 330 alin. (3), sumele cuvenite martorilor pentru deplasare şi pierderile cauzate de necesitatea prezenţei la proces, cheltuielile de transport şi, dacă este cazul, de cazare, precum şi orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfăşurare a procesului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate cere instantei diminuarea cheltuielilor de judecata? shcgusa shcgusa Se poate cere instantei diminuarea cheltuielilor de judecata? Ma refer in cazul in care onorariile sunt exagerate? (vezi toată discuția)
Cheltuieli judecata litigiu de munca ContSters147303 ContSters147303 Buna ziua, Am urmatoarea intrebare, un angajat reclamant pierde procesul cu angajatorul, iar cel din urma cerere plata cheltuielilor de judecata. Exista ... (vezi toată discuția)
Plafonarea cheltuielilor de judecata aidu aidu Vreau sa solicit instantei plafonarea cheltuielilor de judecata, deoarece, spre deosebire de mine, care ma reprezint singur si nu produc nicio cheltuiala, ... (vezi toată discuția)