avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de somaj?

Am dreptul la somaj in conditiiile in care decizia de desfacere a CM s-a facut cu art 61 lit.d?Deasemenea specific ca in perioada 30iunie 2008-feb 2009 am lucrat la program de 8 ore iar din feb 2009 pina in 21 oct 2010 am lucrat la program de 4 ore la acelasi angajator,adeverinta de somaj imi va fi eliberata doar in 10 nov voi putea beneficia de somaj?
Ultima modificare: Joi, 21 Octombrie 2010
KLINTON, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:00, 23 Octombrie 2010
1. Se poate beneficia de indemnizatie de somaj daca CIM inceteaza cu unul din urmatoarele articole din Codul muncii: art. 31 alin. (4.1), art. 56 lit. b), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4).
2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca in ultimele 24 de luni sa fi avut 12 luni lucrate si cotizate la somaj.
3. Cele 12 luni trebuie sa fie cu 8 ore pe zi. Pentru fiecare luna cu 4 ore pe zi trebuie 2 luni pentru indemnizatia de somaj.
4. In cazul dvs. in ultimele 24 de luni (nov.2008-oct.2010) aveti 3 luni cu 8 ore pe zi si 21 de luni cu 4 ore pe zi, adica in total 13,5 luni intregi, deci veti beneficia de indemnizatie de somaj.
Multumesc pentru raspuns.
dar daca desfacerea s-a facut cu art 65, dar persoana in cauza este pensionar gr.III cu drept de munca de 4 ore pe zi....acest domn fiind pensionar nu mai beneficiaza de somaj....dar trebuie dat totusi preaviz de 20 de zile lucratoare? va multumesc pt. raspuns:sorry:
bugetar:
1. Acordarea preavizului este o obligatie legala si la care nu se poate renunta, conform Codului muncii:
Art. 38 - Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.
2. Acordarea indemnizatiei de somaj nu este o conditie pentru acordarea preavizului in cazul concedierii.
3. Asadar in cazul unei concedieri in baza art.61c, 61d, 65 si 66 din Codul muncii se acorda preaviz, indiferent daca salariatul indeplineste sau nu conditiile de a beneficia de indemnizatie de somaj.
Mii de multumiri, dl.Valeriu,
sa va dea dumnezeu sanatate maxima!

Alte discuții în legătură

Conditiile de somaj? joint_grozavu joint_grozavu buna ziua ..chiar astazi am fost pun sa-mi semnez demisia pentru ca se face restrangere de personal, am refuzat..si am cerut preaviz, apoi le-am adus in ... (vezi toată discuția)
Demisie Dana Dav Dana Dav Suntem cativa angajati tesa intr-o firma, iar incepand cu luna august 2010 angajatorul ne obliga sa trecem la 4 ore(modificand C.I.M). Va rog sa ne ... (vezi toată discuția)
Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)