avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Obligativitatea semnarii declaratiilor fiscale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Obligativitatea semnarii declaratiilor fiscale

As avea rugamintea sa-mi spuneti daca in acest moment mai exista obligativitatea semnarii declaratiilor fiscale anuale de catre consultantii fiscali, deoarece in conformitate cu Codul de Procedura Fiscala modificat la zi, se pare ca da.Stiu ca Senatul aprobase eliminarea acestei dispozitii in noiembrie 2007.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:01, 4 Martie 2008
Problema de fond nu este cine pe cine "pacaleste" ci modul in care sunt respectate prevederile legale la un moment dat,asa cum sunt ele,bune ori rele.Iar referitor la "grija" ANAF-ului fata de contribuabil sa vedem daca si prevederile din Legea contabilitatii referitoare la intocmirea situatiilor financiare anuale vor fi la fel de usor trecute cu vederea.Pentru ca apropo de "costuri", orice firma care are obligatia de a depune situatii financiare anuale va trebui sa plateasca un expert contabil sa-i intocmeasca aceste situatii,chiar daca firma respectiva n-a desfasurat activitate in exercitiul financiar incheiat.
Pozitia ANAF-ului e una pur demagogica cata vreme seful institutiei asteia e una si aceeasi persoana cu seful Camerei Consultantilor iar initiativa introducerii obligativitatii certificarii declaratiilor anuale tot de la ANAF a venit.Dar pana cand problema incompatibilitatilor functionarului public nu va fi transata si in practica si nu doar in teorie tot asa vom vedea aplicandu-se legea in tara asta.
adnistor a scris:

Pentru ca apropo de "costuri", orice firma care are obligatia de a depune situatii financiare anuale va trebui sa plateasca un expert contabil sa-i intocmeasca aceste situatii,chiar daca firma respectiva n-a desfasurat activitate in exercitiul financiar incheiat.

Intr-adevar, bilanturile pt firmele cu CA mica nu mai pot fi semnate de administrator pe raspunderea proprie. Din pacate, multe din firmele astea nu isi permit pretul minim (de facto) de cam 100 EUR pentru certificarea unui bilant contabil.

Situatia este insa substantial diferita de cea cu consultantii fiscali, "oferta" de experti contabili fiind mult mai mare. Probabil ca o sa fie experti care vor introduce o noua categorie in grila de preturi.

Si, cel mai probabil, se va face si multa munca pro bono pentru prieteni si prietenii lor. :)
Pana in 2010, persoanele juridice pot depune declaratia anuala privind impozitul pe profit, fara a mai fi nevoie de certificarea acesteia de catre un consultant fiscal.
Supendarea prevederilor a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta nr. 19/2008, publicata luni in Monitorul Oficial, care modifica OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala. Obligativitatea certificarii declaratiilor fiscale a fost introdusa anul trecut, prin Ordonanta Guvernului nr. 47/2007, si se refera la Declaratia privind impozitul pe profit – Formularul 101.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnarea declaratiilor de catre un consultant fiscal ana_lov3s_u ana_lov3s_u Se poate sa depun o declaratie fara sa fie semnata de un consultant fiscal si sa mi se acorde un termen de a depunde declaratia semnata?Va multumesc (vezi toată discuția)
Vizare declaratie 101 mlan mlan se mentine obligativitatea vizarii declaratiei101 de catre un expert contabil? (vezi toată discuția)
Certificare declaratia 101 de consultant fiscal! gabi.b gabi.b Ce categorii de agenti economici au obligatia sa depuna declaratia 101 cu viza unui consultant fiscal? (vezi toată discuția)