am mare nevoie de opinia dumneavoastra! Doresc sa cumpar un apartament si din documentatia prezentata de vanzatori rezulta ca in decursul anului 2007 acestia au cumparat in baza unui contract de vz-cump. un apartamnet la pretul de EUR 60,000 pentru care au primit un credit bancar.
Aspectul care ma ingrijoreaza este ca taxele precepute de notar s-au calculat la suma de EUR 69,000 - conform grilei notarilor, de unde se deduce catranzactia s-a facut la un pret mai mic decat cel de piata (cumparatorii si vanzatorii fiind de altfel rude).
Intre timp, primul vanzator a decedat. Exista riscul ca diversi mostenitori sa conteste acest act de vanzare cumparare? In acest caz, eu pot fi considerata cumparator de buna credinta sau risc pierderea proprietatii?
Nu risti. Orice ti-ar opune vreun mostenitor poti sa invoci exceptia dobandirea bunurilor imobile prin act cu titlu oneros. Ce au facut ei e problema lor, tu ramai cu apartamentul.
Nu sta chiar asa treaba...
Trebuie sa caut in legislatia, insa legislatia de pana in 2007 prevedea nulitatea absoluta referitoare la aceste vanzari care nu declara corect pretul... De fapt pretul nu e sincer...
Depinde de formularea contractului, daca se precizeaza ceva privitor la motivul pentru care pretul este cu aproximativ 20% sub pretul pietei... Dar ma indoiesc, mai ales daca acel contract a fost facut numai de catre notar...
Stai putin, ca nu e vorba de declarat pretul incorect. Daca eu vreau sa-mi vand casa cu 10.000 de euro, pot s-o fac, tot asa cum notarul are evidentele lui si stie ca valoarea ar fi 12.000. Daca am primit exact cat am stipulat in contract, nu vad vreo problema. Din ce s-a scris mai sus am inteles ca numai taxele au fost platite la alta valoare.