am cumparat un teren in 2007 undeva la tara cu 10.000 de euro iar in contract a fost trecuta suma de 20.000 de euro din neatentia tuturor crezand ca asa trebuie trecut adica pretul care apare pe grila notarului . unul dintre mostnitori a fost mandatat iar mandatarul cand s-a intors in tara a avut pretentie la diferenta de bani ce a aparut in contract . iar eu am fost in garantie eu ce sa fac? sa spun pretul din contract sau cel real ?
totodata am primit si o citatie in care sunt dat in judecata cu scopul de : 1 . Nulitate absoluta a c-v :; 2 obligarea mea la plata cheltuielilor . Motivand ca i s-a spus ca acel pret din c-v este cel corect ca asa fac notarii . el a vrut sa se razgandeasca dar a fost constrans din cauza avansului de 2000 de euro ' pe care-l primise fara niciun act ' deci cum putea fi constrans. ar aeva vreo sansa sa anuleze c-v multumesc.
Simpla eroare materiala nu conduce la sanctiunea nulitatii absolute.
Insa cunostinta pretului nu poate conduce catre o eroare, acest element fiind de esenta contractului , nu de natura lui .Amintind ca un contract e legea partilor, acestea sunt indrituite a executa obligatiile ce decurg din acest act .
(art.969 din Codul Civil )
Prin urmare, veti fi obligat la plata sumei de bani restante din pret.Daca recunoasteti, insa , pretentiile la primul termen de judecata (cand partile sunt legal citate ) , veti fi exonerat de la plata cheltuielilor ocazionate cu acest diferend.
Notarul trece pretul declarat de parti, nu valoarea din expertiza, doar taxarea o face la valoarea din expertiza.Nu cred ca v-a obligat notarul sa treceti pretul de 20.000 eur.
Vă va fi foarte greu să demonstraţi că preţul de 20.000 EURO a fost …scăpat din vedere motivat de faptul că “aşa trebuie” potrivit grilei notariale.
Înţeleg că au fost mai mulţi vânzători (moştenitori) dintre care unul a fost reprezentat prin mandatar.
În primul rând este greu de crezut ( şi de dovedit ! ) că TOŢI vânzătorii au omis a se întreba de ce primesc mai puţini bani decât apare în contract. În acelaşi timp, este greu de crezut că notarul nu a întrebat care este preţul declarat de părţi. Taxarea se face la preţul de grilă atunci când preţul declarat de părţi este mai mic decât valoarea din grilă. Niciodată notarul nu va trece preţul de grilă în contract fără ştirea şi acceptul părţilor. Uneori acest preţ de grilă coincide chiar cu preţul real/declarat.
În plus, chiar şi dvs. ar fi trebuit să vă întrebaţi cum va motiva mandatarul faţă de mandantul său diferenţa de preţ.
De asemenea, deoarece un preţ mai mare conduce la plata unui impozit mai mare, este de neînţeles cum au acceptat vânzătorii plata acestuia ( calculat la 20.000 EURO ) …
Spre exemplu, iată un calcul efectuat la un curs valutar BNR din data de 29.06.2007, de 1 EUR = 3.1340 lei: suma de 20.000 EURO reprezenta prin urmare echivalentul a 62.680 lei.
Astfel, vânzătorii au avut de plătit un impozit de:
1) fie 2 % din valoare ( dacă dobândirea – respectiv data decesului autorului moştenitorilor) era mai veche de 3 ani ), adică 1.254 lei ( comparativ cu 627 lei pentru 10.000 EURO );
2) fie 3 % din valoare ( dobândirea/data decesului a fost sub 3 ani ), adică 1.880 lei,
( comparativ cu 940 lei pentru 10.000 EURO ).
ªi este ştiut faptul că aproape oricine ( indiferent de nivelul de instruire, profesie, aptitudini etc. ), devine extrem de atent atunci când este vorba de plătit bani din buzunarul propriu.
De aceea, repet, va fi extrem de dificil să demonstraţi că a fost o eroare … mai ales că această eroare a fost “liber consimţită”.
Nu este vb de o lipsa de instruire ci de o practica notariala. Am patit acelasi lucru la vanzarea unui teren agricol. Am vandut 2 ha de tren cu 4 mil vechi intrucat acesta era pretul zonei, iar in contract notara a trecut 16 mil vechi cu motivatia ca nu poate dpdv legal sa treaca mai putin de 8 mil/ha. Cum ar fi putut sa justifice taxa notariala perceputa daca ar fi trecut pretul real?
daca in practica notarul recurge la practica ilegala faceti o plangere penala daca aveti martori care sa declare ce declarati si dvs. adevarul este ca consecintele se vor resimtii in urmatorii ani..........Sanatate si mergeti inainte indiferent ce zic notarii, avocatii abia asteapta sa i mance......ha, ha, ha Succes!