avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Cumparare imobil de la persoana executata silita
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Cumparare imobil de la persoana executata silita

Buna ziua,

Am urmatoarea problema la care va rog sa ma ajutati cu lamuriri: asociatul meu a cumparat pe firma , in Ianuarie 2013 , un imobil , cu rest de pret, de la o persoana fizica care a fost ulterior executata silit de catre banca .
Acum executorul a trimis adresa la firma sa facem dovada platii avanslui si sa achitam in contul lui urgent restul de pret, altfel va cere anularea actului de vanzare-cumparare,iar noi nu vom putea recupera nici avansul platit.
Dar la cumparare notarul a verificat si nu exista nici o ipoteca sau sarcina de nici un fel inregistratat la cadastru pe acel imobil, iar restul de pret trebuie achitat abia in Decembrie 2014.
Am urmatoarele intrebari:
1. Este legala solicitarea executorului de a afce dovada platii si de alati restul de pret in contul lui ?
2. Poate solicita anularea actului de vanzare ?
3. Daca da, in ce conditii poate aproba instanta o astfele de cerere?
4. Daca instanta o aproba, avansul platit de firma cum se recupereaza ?

Multumesc pentru lamuriri.





Cel mai recent răspuns: Manu2 , utilizator 23:32, 20 Mai 2014
Nu aveti de ce ii dovedi lui ca ati platit avansul , iar diferenta de pret o veti plati cf contractului in contul executorului ca sunteti tert poprit.
Revocarea vanzarii o poate cere creditorul. Daca se va ajunge la asta ( nu cred ca se va cere sau va fi admisa), veti recupera avansul.
1.
Solicitarea Executorului este indreptatita.
2-3.
Da, poate incerca anularea actului in instanta. Daca dovedeste ca pretul platit este "derizoriu" si este in paguba celui executat de el.
4.
In principiu, Da, in caz contrar este imbogatire fara justa cauza. Depinde insa de termenii contractului de vanzare-cumparare
Multumesc de raspuns, va rog detaliati sa inteleg mai clar:
- Pretul vanzarii a fost cel din grila notariala, care este actualizata anual.
Exista vreun risc in cazul acesta de a fi aprobata o eventuala cerere de anulare a vanzarii?
- Acest lucru poate fi facut chiar daca a trecut mai mult de un an de la vanzare ?
- Cumparatorul poate fi impiedicat in vreun fel sa vanda imobilul respectiv (dupa plata restului de pret evident) ?
Multumesc!
In primul rand, ar trebui sa stim daca documentul pe care l-ati primit de la executor este o simpla adresa (caz in care nu aveti obligatia sa faceti nicio dovada) sau o adresa de poprire a restului de pret.

In ceea ce priveste restul de pret, nu aveti obligatia de a-l plati conform solicitarii executorului, ci termenilor contractuali, respective la scadenta mentionata in contract. Puteti vinde imobilul si acum, chiar daca nu ati achitat restul de pret, pentru ca bunul nu este indisponibilizat pana la plata diferentei. Insa, daca nu achitati diferenta, vanzatorul (sau, in speta, creditorul vanzatorului, adica banca) ar putea urmari imobilul in mainile cumparatorului ulterior, in temeiul ipotecii legale a vanzatorului pentru restul de pret al imobilului. Aceasta posibilitate depinde, insa, de mai multe conditii, dar aici cred ca intram in prea multe amanunte.

Actiunea poate fi intentata in termen de trei ani, daca vorbim de actiune in anulare.

Oricine poate cere anularea unui contract, asta nu inseamna ca va avea si succes. In ceea ce priveste speta de fata, ma indoiesc de caracterul derizoriu, neserios al pretului. Deci cauza de anulare pe care ar trebui sa o invoce creditorul (banca) ar trebui sa fie alta, de ex o eventuala intelegere frauduloasa, in dauna creditorilor anteriori actului de vanzare, efectuata intre vanzator si cumparator.

Daca instanta dispune anularea actului, dvs. veti avea o creanta impotriva vanzatorului pentru avans, deci va trebui sa va plateasca sau sa-l executati silit, daca se va mai putea (daca va mai avea alte bunuri in patrimoniu).
Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2014
Alina Badea, Avocat
Subscriu intrebarii Alinei, trebuie sa precizati ce anume ati primit de la executor.
E o simpla cerere de informare, sau o somatie de tert poprit?
La o simpla adresa nu aveti nici o obligatie atata timp cat creanta urmarita silit nu era inscrisa in cartea funciara.
Daca sunteti tert poprit, atunci aveti obligatia de a vira diferenta de pret in contul executorului, la data scadenta conform contractului incheiat cu vanzatorul.

Despre pretul derizoriu, este bine de stiut daca pretul contractului dv. de cumparare al imobilului se afla in marja prevazuta de grila notarilor, sau este inferior acestei glile. Exista situatii cand vanzarea se realizeaza la preturi inferioare grilei, cu plata taxelor la minimul grilei. Detaliile fac diferenta, asa ca ar fi bine sa specificati acestea, pentru a primi un raspuns corect. Daca pretul imobilului se incadreaza in grila notarilor, nu aveti nici un motiv de teama in ce priveste anularea contractului.

Daca imobilul este in Bucuresti, va pot spune valoarea minima, daca imi spuneti adresa imobilului (strada), suprafata construita, anul constructiei, din ce este construit (lemn, paianta, zidarie) si daca este o locuinta individuala, sau un apartament la bloc.
Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2014
xdaniel, utilizator

Alte discuții în legătură

Anulare contract vanzare cumparare emilia_m emilia_m Buna seara! am mare nevoie de opinia dumneavoastra! Doresc sa cumpar un apartament si din documentatia prezentata de vanzatori rezulta ca in decursul anului ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o promisiune bilaterala de vanzare in calitate ... Torx Torx Buna ziua, Am o promisiune bilaterala de vanzare in calitate de vanzator in care este stipulat pretul vanzarii \"X\" EUR in echivalent lei la cursul BNR din ... (vezi toată discuția)
Pret imobil: minim/orientativ? notiunea de pret serios. andipop7777 andipop7777 Buna ziua. Cu un simplu search prin Google, am gasit \"Ghid Privind Valorile Orientative Ale Proprietatilor Imobiliare in Municipiul ... (vezi toată discuția)