avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Am o promisiune bilaterala de vanzare in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Am o promisiune bilaterala de vanzare in calitate ...

Buna ziua,
Am o promisiune bilaterala de vanzare in calitate de vanzator in care este stipulat pretul vanzarii "X" EUR in echivalent lei la cursul BNR din data promisiunii care va fi platit din surse proprii + credit "Noua casa". La un alt subpunct se mentioneaza ca promitentul cumparator se obliga sa acopere diferenta intre cursul din promisiune si cursul de vanzare EUR al unei banci comerciale din data contractului de vanzare-cumparare.
Intrebarea mea este: in cazul in care cumparatorul este rau intentionat si refuza sa plateasca diferenta de curs, contractul de vanzare-cumparare poate fi blocat/anulat daca imi achita doar "pretul vanzarii" la cursul BNR din promisiune, nu si diferenta de la celalalt subpunct? Sau CVC ramane valabil si sunt nevoit sa recuperez diferenta respectiva in instanta?
Multumesc!
P.S. Am intrebat la 2 notariate si am primit raspunsuri complet diferite...
Cel mai recent răspuns: Torx , utilizator 18:20, 5 Noiembrie 2020
Depinde de formularea exacta din act. Intrebati, in primul rand, la notariatul care v-a autentificat promisiunea de vanzare.
Din ce spuneti dvs ar reiesi ca ati stabilit un pret in euro care se va achita in lei la un curs practicat de o anumita banca.
Pretul vanzarii se achita prin credit ipotecar acordat in lei sau prin credit obtinut in cadrul programului Noua Casa?
Multumesc pt raspunsul prompt! Pretul vanzarii se achita partial prin Noua Casa, restul din surse proprii ale cumparatorului. Numai ca in contract apare pretul vanzarii exprimat in EUR si lei la curs BNR (asa a cerut banca pt Noua Casa). Viramentul se va face in lei. La un subpunct separat de Pretul vanzarii se mentioneaza ca promitentul cumparator se obliga sa plateasca diferenta de curs. De aici si dilema. Daca achita in lei valorile mentioneate la Pretul Vanzarii dar nu si diferenta, ramane valabil CVC? Unul dintre notariate mi-a spus ca da si ca ar trebui sa il dau in judecata pt diferenta.
Daca neindeplinirea obligatiei de plata a diferentei de curs este una semnificativa raportat la pretul de vanzare stabilit, se poate cere rezolutiunea contractului cu repunerea partilor in situatia anterioara, respectiv cu restituirea pretului deja incasat catre vanzator. Daca diferenta este nesemnificativa sau vanzatorul nu doreste rezolutiunea, are un drept de creanta asupra restului de pret provenind din diferenta de curs .
Da, probabil ca este vorba de un credit Noua Casa accesat de la ING. Daca pretul este stabilit in euro si se mentioneaza pur si simplu echivalentul acestuia in lei, asta nu inseamna ca pretul trebuie achitat in lei. Formularea corecta in cazul dvs ar trebui sa sune cam asa: Pretul este de X1 euro, echivalentul a X2 lei calculat la cursul BNR de astazi si se va achita astfel: suma de X3 euro s-a achitat in avans iar restul de X4 euro se va achita astfel: suma de X5 lei se va achita in euro, prin credit obtinut in cadrul programului Noua Casa iar restul, pana la concurenta sumei de X4 euro calculata la cursul practicat de banca X la momentul efectuarii platii se va achita din surse proprii ale cumparatorilor.
Banca cere mentionarea echivalentului in lei pentru ca au nevoie de o valoare in lei la care sa se raporteze vizavi de venituri, evaluare, avans procentual etc atunci cand aproba creditul. Aceasta raportare se face, de fapt, in mod gresit, pentru ca acel echivalent in lei calculat la cursul din ziua semnarii promisiunii nu este de fapt pretul vanzarii dar ... cata vreme se aproba creditul, asta e uzanta. Pretul vanzarii in lei nu se poate afla decat in momentul efectuarii platii, pentru ca abia atunci se poate face conversia, cursul bancii platitoare fluctuand in permanenta.
Nu a fost de acord notarul cu varianta asta pt ca nu se potriveau sumele partiale cu totalul, a zis ca nu accepta banca asa ceva. Ceea ce incerc eu sa evit este sa ajungem in instanta, eventual sa se mai blocheze si vanzarea imobilului pe perioada procesului care poate dura destul de mult din cate am auzit.
Multumesc inca o data pt raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitate plata prima casa Amitrica Amitrica Pe data de 23.01.2014 am facut antecontractul cu cumparatorul prin prima casa. In antecontract la cap. 3 \\"Pretul si modalitati de plata\\" scrie: \\"Noi ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)
Antecontract prima casa ContSters435512 ContSters435512 Buna ziua, Vreau sa inchei antecontractul pentru prima casa si am stabilit sa inghetam cursul euro la 4.6. Insa in draftul primit apare: \"Pretul ferm ... (vezi toată discuția)