avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Cumparare imobil de la persoana executata silita
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Cumparare imobil de la persoana executata silita

Buna ziua,

Am urmatoarea problema la care va rog sa ma ajutati cu lamuriri: asociatul meu a cumparat pe firma , in Ianuarie 2013 , un imobil , cu rest de pret, de la o persoana fizica care a fost ulterior executata silit de catre banca .
Acum executorul a trimis adresa la firma sa facem dovada platii avanslui si sa achitam in contul lui urgent restul de pret, altfel va cere anularea actului de vanzare-cumparare,iar noi nu vom putea recupera nici avansul platit.
Dar la cumparare notarul a verificat si nu exista nici o ipoteca sau sarcina de nici un fel inregistratat la cadastru pe acel imobil, iar restul de pret trebuie achitat abia in Decembrie 2014.
Am urmatoarele intrebari:
1. Este legala solicitarea executorului de a afce dovada platii si de alati restul de pret in contul lui ?
2. Poate solicita anularea actului de vanzare ?
3. Daca da, in ce conditii poate aproba instanta o astfele de cerere?
4. Daca instanta o aproba, avansul platit de firma cum se recupereaza ?

Multumesc pentru lamuriri.





Cel mai recent răspuns: Manu2 , utilizator 23:32, 20 Mai 2014
A zis deja, e in grila notarilor.
Ideea esentiala e daca e un aranjament sau chiar e o vanzare reala. daca sotul se cunostea anterior cu vanzatorul. Cum au ajuns sa faca tranzactia? Cum s-a platit avansul? Etc.
Banca nu vad sa invoce altceva decat o eventuala instrainare in dauna creditorilor, atat.
Buna seara si i multumesc pentru raspunsuri,
cum am spus pretul se incadreaza in grila notarilor.

In ce priveste solicitarea executorului, nu este somatie de tert poprit , ci doar instiintare ca va urma o poprire.

Referitor la precizarea lui Avlil: da, cumparatorul se cunostea cu vanzatorul.
Poate fi aceasta o suspiciune de instrainare in dauna creditorilor? Pentru ca banuiesc ca majoritatea tranzactiilor se fac intre persoane care se cunosc.

Intrebare pentru situatie ipotetica extrema: presupunand ca s-ar obtine aularea actului, nu este intai despagubit cumparatorul si abia apoi creditorul ?
Pentru ca mi se pare anormal sa aiba prioritate creditorul care nu are in fond nici o legatura cu acel imobil, si abia apoi cel care l-a platit !

Multumesc de lamuriri.
Simplul fapt al relatiei dintre vanzator si cumparator (cunostinte, prieteni, cumetrii etc.) nu este suficient sa conduca la anularea tranzactiei ca reprezentand o coniventa frauduloasa, adica o intelegere facuta in dauna creditorilor. Trebuie probat, de ex, ca vanzatorul stia dinaintea vanzarii ca urmeaza sa devina insolvabil, ca a vandut cu un pret care nu permite indestularea creditorilor din suma primita etc..

Nu, cumparatorul nu are prioritate generala fata de creditor. Nu are nicio semnificatie asa-zisa legatura cu imobilul. Putem vorbi despre o prioritate a uneia dintre parti cand exista o garantie asupra imobilului.
Multumesc Alina Badea,
am 2 intrebari :
1. Termenul in care se poate cere anularea actului de vanzare este de 1 an sau de 3 ani ?
am vazut opinii diferite pe forum...
2. ce poate face concret cumparatorul imobilului pentru a avea prioritate in a-si recupera suma platita pentru imobil in situatia ipotetica a anularii actului de vanzare ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract vanzare cumparare emilia_m emilia_m Buna seara! am mare nevoie de opinia dumneavoastra! Doresc sa cumpar un apartament si din documentatia prezentata de vanzatori rezulta ca in decursul anului ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o promisiune bilaterala de vanzare in calitate ... Torx Torx Buna ziua, Am o promisiune bilaterala de vanzare in calitate de vanzator in care este stipulat pretul vanzarii \"X\" EUR in echivalent lei la cursul BNR din ... (vezi toată discuția)
Pret imobil: minim/orientativ? notiunea de pret serios. andipop7777 andipop7777 Buna ziua. Cu un simplu search prin Google, am gasit \"Ghid Privind Valorile Orientative Ale Proprietatilor Imobiliare in Municipiul ... (vezi toată discuția)