avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Diferenta salariu obtinuta in instanta
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Diferenta salariu obtinuta in instanta

Buna seara

Un fost salariat, obtine in instanta o diferenta salariala actualizata cu coeficientul de inflatie. Unitatea are obligatia de a declara si de a calcula obligatiile salariale.

La care suma se intocmesc declaratiile : la suma neta rezultata sau la suma actualizata ? Fostul salariat in ce calitate figureaza in declaratiile intocmite de angajator ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 14:40, 23 Octombrie 2010
parerea mea e ca declaratiile rectificative se intocmesc pentru suma neta ("drepturi banesti" salariale), diferenta rezultata din inflatie fiind mai degraba despagubire.

Ordin nr. 340 din 4 mai 2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, actualizat

A. Contributia de asigurari sociale

I. Dispozitii generale (capitolul I din lege)
...........................................
Pentru situatiile in care au intervenit modificari cu privire la veniturile inscrise in declaratia nominala, prin acordarea retroactiva a unor drepturi banesti asupra carora se datoreaza contributie, nu se depune declaratie rectificativa. Aceste venituri se includ in baza de calcul a lunii in care aceste drepturi se achita. Fac exceptie situatiile in care drepturile banesti in cauza au fost acordate in baza unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, precum si situatiile in care prin astfel de hotarari se dispune reincadrarea in munca a unor persoane, cazuri pentru care se intocmesc declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni. (! ! !)
La depunerea la casa teritoriala de pensii a declaratiilor rectificative, acestea vor fi insotite de o nota justificativa intocmita de angajator, semnata de conducatorul unitatii, prin care se motiveaza necesitatea efectuarii rectificarilor, si de copia documentului legal care sta la baza acestora.

Ultima modificare: Vineri, 22 Octombrie 2010
ContSters123067, utilizator
Articolul invocat si logica d-voastra cu despagubirile sunt corecte . Insa, la efectuarea expertizei se retin contributiile actuale la CAS, CASS, somaj si impozitul. Daca se vor intocmii rectificative pt o perioada trecuta nu mai corespund cotele retinerilor aplicate de expert.
Cum considerati ca s-ar conta sumele considerate ,,despagubiri'' ?
658.1 = 5121 ?

Cineva a avut de rezolvat practic aceasta speta, si cum a fost rezolvata ?
Ultima modificare: Vineri, 22 Octombrie 2010
alcibiade, utilizator
alcibiade a scris:

Articolul invocat si logica d-voastra cu despagubirile sunt corecte . Insa, la efectuarea expertizei se retin contributiile actuale la CAS, CASS, somaj si impozitul. Daca se vor intocmii rectificative pt o perioada trecuta nu mai corespund cotele retinerilor aplicate de expert.
Cum considerati ca s-ar conta sumele considerate ,,despagubiri'' ?
658.1 = 5121 ?


Cineva a avut de rezolvat practic aceasta speta, si cum a fost rezolvata ?


e corect pentru "despagubiri":

6581.analitic = 5121 (5311) deductibil

ca diferenta rezultata din inflatie este "despagubire", nu mai e niciun dubiu:

"De asemenea, conform dispozitiilor speciale ale art. 164 al. 4 din Codul muncii, întârzierea nejustificata ori neplata salariului poate determina obligarea angajatorului la plata daunelor interese pentru repararea prejudiciului adus salariatului. În speta, actualizarea drepturilor salariale în raport de indicele de inflatie reprezinta modalitatea cea mai adecvata de reparare a prejudiciului constând în neachitarea drepturilor salariale, nefiind aplicabile prevederile dreptului comun ale Codului civil (art. 1084), pentru ca norma juridica speciala (Codul muncii) deroga de la cea generala si se aplica cu prioritate.În consecinta, va admite cererea reclamantului si va obliga pârâta catre reclamant la plata drepturilor banesti în suma de 14.797 lei, din care 11.779 lei reprezinta drepturi salariale cuvenite pentru perioada 01.11.2007 – 28.02.2009 si 3.018 lei reprezinta prima concediu odihna pentru anii 2006 – 2009, drepturi ce vor fi actualizate cu indicele de inflatie la data platii efective."

jurisprudenta CEDO 2009-2010
[ link extern ]



Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Octombrie 2010
ContSters123067, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata drepturilor salariale restante in baza unei sentinte civile janelo janelo Buna ziua , Vă rog să mă îndrumaţi cu privire la modalitatea de calcul şi declarare a contribuţiilor sociale obligatorii pentru perioade anterioare ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala la drepturi salariale din hotarari judecatoresti covmela covmela Printr-o hotarare judecatoreasca s-au castigat drepturi salariale, actualizate cu indici de inflatie si dobanda legala calculata de la data intoducerii ... (vezi toată discuția)
Contributii salariale maria-B maria-B Buna ziua! Avem urmatorul caz; Un salariat a actionat in instanta unitatea noastra pentru desfacerea contractului de munca pe motivul necorespunderii ... (vezi toată discuția)