Avem urmatorul caz;
Un salariat a actionat in instanta unitatea noastra pentru desfacerea contractului de munca pe motivul necorespunderii profesionale, si a castigat acest proces.
Conform sentintei civile unitatea noastra este obligata sa il reintegreze pe locul de munca avut si la plata unei DESPAGUBIRI egala cu valoarea salariilor actualizate si indexate.
Codul fiscal nu face precizarea daca angajatorul trebuie sa plateasca pe langa despagubirile calculate si contributiile aferente (impozit, CAS, CASS, somaj. etc) ci doar pentru veniturile salariale sau asimilate salariilor conf. art. 55, ali.2 lit. j^1 din CF, in care, consideram noi, acest caz nu se include.
Exista insa Decizia Comisiei Centrale Fiscale, nr. 119/07/2010 in care se spune; '' in vederea interpretarii unitare a prevederilor art. 42, lit. b din Codul fiscal ..... la drepturile salariale, precum si actualizarile aferente acestora cu indicele de inflatie, indiferent de modul in care au fost acordate - fie cu titlul de drepturi salariale actualizate, fie sub forma de DESPAGUBIRI reprezentand drepturi salariale actualizate - se calculeaza si se retine impozit pe venit, precum si contributiile legale de asigurari sociale de stat, asigurari de somaj si asigurari sociale de sanatate''.
Intrucat in Codul fiscal nu apare ca aceasta decizie modifica articolul respectiv sau un alt articol, intrebarea care o adresam este urmatoarea; este obligata institutia noastra ca pe langa despagubirile acordate in suma neta sa plateasca si contributiile salariatului si angajatorului?
Pentru despagubirea mentionata unitatea datoreaza contributii la buget, iar pentru lunile pentru care se acorda despagubirile se vor intocmi declaratii 112 si 100 rectificative.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Somaj
claris05desi
In anul 2011 am fost disponibilizat, am contestat in instanta respectiva decizie avand castig de cauza am fost reincadrat cu obligatia din partea angajatorului ... (vezi toată discuția)