Buna seara,
sotul meu a investit o anumita suma de bani in titluri de participare la fonduri deschise de investitii in urma cu un an.
In data de 30 sept a.c. a rascumparat aceste titluri incasand suma+castigul aferent.
In urma cu cateva zile am primit o scrisoare ce continea fisa de portofoliu in care era specificat castigul aferent perioadei de investitie precum si cerinta de a achita pana pe 25 oct suma reprezentand impozitul de 16% cfOUG58/01.07.2010
Intrebarea mea este urmatoarea: impozitul de 16% se aplica asupra castigului aferent perioadei 01.07-30.09 data rascumpararii, sau asupra castigului din toata perioada de investitie?
Mentionez faptul ca cei de la banca din Bucuresti mi-au spus ca va trebui platit impozitul aferent intregii perioade de investitie chiar daca legea a fost data in urma cu 2 luni
Va multumesc anticipat!
Oana
Impozitul se plateste pentru castigul obtinut in perioada 01.07.2010 - 30.09.2010.
Nu are importanta cand sau pe ce perioada a fost facuta investitia. Important este cand s-a "marcat" castigul. Castigul (sau pierderea) se marcheaza in momentul rascumpararii titlurilor detinute la fondul deschis de investitii si se calculeaza ca diferenta intre pretul de rascumparare si pretul de cumparare/subscriere.