avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Scutire taxe pentru succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Scutire taxe pentru succesiune

Tatal meu a murit in 25.10.2008. Mama are o pensie de urmas de 580 RON. Ce taxe ar trebui sa plateasca pentru succesiune luind in considerare ca peste cateva zile se implinesc 2 ani de la moartea tatalui meu.Poate fi scutita de plata unor taxe succesorale avand in vedere pensia mica? Trebuie actiune in instanta?
Cel mai recent răspuns: actb , utilizator 12:41, 26 Octombrie 2010
Buna ziua,
In primul rand trebuie sa retineti urmatorul aspect: toti mostenitorii sunt obligati sa achite taxele de succesiune, nu doar mama dvs. :love1:

1. Legat de taxe:
taxele de succesiune se calculeaza la valoarea masei succesorale, asadar numai notarul unde va hotarati sa dezbateti mostenirea va poate calcula taxele in baza actelor ce i le veti aduce dumneavoastra ca mostenitori, respectiv actele de proprietate ale bunurilor ce compun masa succesorala, certificate fiscale pentru aceste bunuri unde apare valoarea de impunere, etc. .....Mai sunt taxe pentru declaratiile de acceptare sau renuntare la mostenire, declaratiile martorilor, copii legalizate, etc. ....

2. Legat de scutirea de taxe:
- taxele sunt compuse din: timbru judiciar, taxa de timbru pe care, subliniez, o incaseaza statul si nu notarul, si onorariul notarului, asta ca sa nu faceti vreo confuzie.
- din experienta mea de pana acum ca "om al muncii " va pot spune ca in orice domeniu de activitate, o persoana care presteaza o munca calificata primeste in schimb si o remuneratie, deci am o veste proasta pentru dvs. :D: notarul nu va face nimic gratis ! In schimb ma gandesc ca puteti apela la "coarda sensibila" a notarului in sensul ca ii puteti cere sa va incaseze un onorariu mai mic, dar atentie: exista un minim sub care onorariul nu poate scadea si, de asemenea, este bine sa stiti ca onorariul notarului aferent succesiunii il puteti achita si dupa ce se redacteaza certificatul de mostenitor, asta insemnand ca mostenitorilor nu li se poate elibera certificatul decat dupa achitarea onorariului.

Ca o concluzie: cu cat sunteti mai multi mostenitori si aveti mai bunuri in componenta masei succseorale, cu atat cresc si taxele !

Va doresc succes !:vishenka:

Ultima modificare: Vineri, 22 Octombrie 2010
actb, utilizator
Multumesc pentru raspuns.
Cu mare placere. Sper sa rezolvati problema. Numai bine !:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune-neintelegeri intre mostenitori mariancristielena mariancristielena dezbaterea succesiunii,cand sunt doi mostenitori,si unul dintre ei nu este de acord cu inceperea succesiunii,si impartirea 50%- 50%,care este pasul de ... (vezi toată discuția)
Succesiune raul89 raul89 Buna ziua. In cazul dezbaterii a doua succesiuni succesive, in cadrul aceluiasi Certificat de Mostenitor, taxele succesorale se achita pentru fiecare ... (vezi toată discuția)
Succesiune nico_87 nico_87 Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: tatal meu a decedat in aprilie 2002, lasand un urma o sotie si 3 copiii minori. Mama noastra nu a inaintat ... (vezi toată discuția)