avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune si Mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune si Mostenitori

Buna ziua.am o problema de rezolvat si nu stiu unde sa ma duc mai intai.tatal meu si bunica mea(mama tatalui)au cumparat impreuna o garsoniera in anul 2000.cand sa cumparat garsoniera parintii mei era casatoriti,dupa un timp au divortat,nu sa facut partaj la aceasta garsoniera.bunica fiind vaduva.in contractul garsonierei este trecut asa numele tatalui meu casatorit cu mama mea si bunica-vaduva.tatal a decedat anul trecut(2009)bunica(mama tatalui)luna aceasta(19octombrie)eu mai am un frate.tatal meu mai are o sora.noi copiii tatalui nu avem original sau duplicat dupa contractul garsonierei,originalul detinindu-l sora tatalui nostru.avem doar copie.noi nu putem face succesiunea dupa decesul tatalui din acest motiv lipsa de contract original.sora tatalui nu vrea sa ne dea originalul ptr a ne face succesiunea.unde ne puteti indruma a ne duce prima data sa putem detine un act,,original,,ptr succesiune sau ce avem de facut?stiu ca si sora tatalui nostru ar fi mostenitoare dupa mama ei(mama tatalui).VA MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic 23:58, 26 Octombrie 2010
Dvs si fratele dvs aveti dreptul la cate 3/8 parti di locuinta fiecare iar soar tatalui doar la 2/8 ,daca nu vine si mama la mostenire. Daca nu va da contractul nu-i nicio problema. Mergeti la notar , dati o declaratie de acceptare a sucesiunii in urma tatalui si a bunici decedate, si asteptati sa treaca termeniul de prescriptie de 6 luni.
Daca in acest timp sora tatalui nu se prezinta la un notar cu contractul pentru deschiderea deveniti singur mostenitor al intregii garsoniere. Daca se prezinta , veti fi chemat si dvs, si va trebui sa arate si contractul . Pe de alta parte contractul respectiv este inregistrat si la arhivele Colii Funciare , de unde puteti solicita la nevoie o copie. Va costa 10 lei eliberarea unei astfel de copii certficate.
[am uitat sa specific ca tatal nostru este decedat de un an si doua luni,iar despre bunica(mama tatalui)la fel nu avem nici macar o copie dupa certificatul de deces deoarece il detine sora tatalui.nu ne afecteaza la succesiune acest fapt?
Ultima modificare: Vineri, 22 Octombrie 2010
covadonga, utilizator
mergeti la starea civila si solicitati un duplicat dupa certificatul de deces si promovati o actiune in instanta de partaj succesoral.
prodiamant a scris:

Dvs si fratele dvs aveti dreptul la cate 3/8 parti din locuinta fiecare iar sora tatalui doar la 2/8 ,daca nu vine si mama la mostenire.


1. Ce sa caute fosta nora la mostenirea soacrei!?

2. Ce sa caute fosta nevasta la mostenirea celui de care a divortat?

3. Sunt sfarsita de oboseala la sfarsitul acestei saptamani (in care m-am ocupat inclusiv de-o inmormantare) dar tot mi se pare ciudat calculul dvs.

Bunica + tatal (fiul celei dintai) + mama (fosta nevasta a celui de-al doilea) au cumparat impreuna o garsoniera (G).
Teoretic (daca nu sunt prev in act alte cote), bunica avea 1/2 din G si cei doi soti cealalta jumatate. (1/4 tatal + 1/4 mama)

1/4 ramane mamei (cel putin teoretic - nu cunoastem cote de contributie)
1/4 (partea tatalui) merge la cei 2 copii - utilizatorul + fratele
1/2 (partea bunicii) merge la copiii ei = tatal + sora tatalui (1/4 tatal + 1/4 sora tatalui). Partea care i-ar fi revenit tatalui este culeasa de copiii acestuia prin reprezentarea tatalui lor predecedat.

In final mie imi da
- mama 1/4 din G
- sora tatalui 1/4 din G
- utilizatorul 1/4 din G
- fratele userului 1/4 din G.

Parerea mea este sa va asezati la ...o bere sa va hotarati sa vindeti si sa impartiti banii ...altminteri va costa cat nu face.
Ultima modificare: Vineri, 22 Octombrie 2010
romascanu, moderator
Foarte bun argumentul d-soarei av. Romascanu..Asa este, am gresit eu spunand "mostenire", gandindu-ma de fapt la partaj.
Am pornit de la premisa ca mama, ar fi renuntat la partea ei , in favoarea tatalui , daca nu s-a facut partajul iar partea mamei , ar reveni in acest caz userului si respectiv fratelui acestuia.. De aici si diferenta (3/8), cat despre , partea surorii tatalui , 2/8=1/4.. Multumesc pentru corectare.=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune bunica gina taban gina taban Buna ziua,bunica a avut 2 copii,ea a decedat,unul din fii a decedat si acesta din urma are 3 copii.Fiul decedat a avut o garsoniera la care 2 din copii au ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am o intrebare DARIUS! DARIUS! Buna ziua! Am o intrebare. Bunici mei s-au despărțit acum mult timp în urmă, bunicul meu sa recăsătorit , cea de a doua nevasta având copii din prima ... (vezi toată discuția)
Ce pot face sa obtin actele de mostenire + rezolva probleme? codec codec Cazul este urmatorul: - bunicii mei au lasat mostenire (casa+terenuri) tatalui meu acum 10+ ani. - in acel moment mama si tatal meu erau divortati. - la ... (vezi toată discuția)