avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... varsta pensionare barbati
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

varsta pensionare barbati

Buna ziua,

am mare nevoie de ajutor pe tema stabilirii dreptului de pensionare pentru barbati - incerc sa il ajut pe tata "sa intre in randul asistatilor". Ideea este urmatoarea:
- tata lucreaza incepand din iunie 1968 si nu are intreruperi pe cartea de munca.
- are 1 an de grupa I
- are 13 ani de grupa a II-a
- este nascut la data de 04 Februarie 1950.

Avand aceste informatii - se poate sa imi spuneti daca tata se incadreaza pentru pensie anticipata / anticipata partial? Si daca nu se incadreaza acum, atunci cand va putea aplica pentru una dintre aceste pensii?

Va multumesc pentru ajutor:">
Cu stima
Florenta - Ecaterina
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 20:57, 26 Octombrie 2010
Stati linistita, in viitoarea lege sunt prevazute si categoriile de pensie anticipata / anticipata partiala. Fiti foarte atenta la stagii, ati scris in primul mesaj urmatoarele:
- tata lucreaza incepand din iunie 1968 si nu are intreruperi pe cartea de munca.

Asta inseamna aproximativ 42 de ani si 4 luni lucrati (lucreaza de la 18 ani). Daca in aceasta perioada a satisfacut stagiul militar, aceasta perioada trebuie scazuta din perioada totala.

Domnule Carp, si tot nu inteleg: pentru 1 an intreg in grupa I de munca am stagiu aferent 6 luni, iar pentru 13 ani lucrati in grupa II de munca am stagiu aferent 3 ani si 3 luni. In total, 3 ani si 9 luni. De ce ati scris 3 ani si 6 luni?
Dar probabil ca gresesc undeva, vad eu unde.
M-am bazat pe legea unitara,unde grupa I-a este asimilalta conditiilor deosebite.Este posibil sa gresesc eu,in care caz imi cer scuze.De grupa I-a nu se mai tine cont ca si reducere a varstei de pensionare,nu si de adaosul de grupa,asa cred ca ar fi trebuit sa interpretezO seara buna.
Ultima modificare: Luni, 25 Octombrie 2010
Carp Mircea, utilizator
Nu rezulta explicit de nicaieri. Citesc art. 17, alin. (1) si art. 18 din lege si nu-mi vine sa cred. Art. 17, alin. (1) pare ca se refera numai la persoanele prevazute la art. 6, alin. (1), pct. I, lit. c, iar art. 18 la perioade ulterioare datei de 1 aprilie 2001. Dar este si maine o zi, caut maine prevederea, cred ca n-o gasesc acum.

Art. 17. – (1) Constituie stagiu de cotizare şi perioada suplimentară la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu acordată în baza legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, respectiv în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c).
Art. 18. – Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale de muncă;
c) 12 luni pentru fiecare an lucrat în alte condiţii de muncă aşa cum
sunt reglementate la art. 29 alin. (2).
Scuze,Doamna Pintea,dar mi-am recunoscut inca de aseara greseala de interpretare.Confuzia se referea intre reducerea varstei de pensionare si sporul de grupa,pentru fosta grupa I-a de munca,potrivit legii unitare a pensiilor.Reducerea varstei se va face la fel ca si la conditiile deosebite de munca,pe cand sporul de grupa ramane potrivit legislatiei anterioare.Sper ca m-am facut inteles.O zi buna.
Eu am inteles ceea ce ati spus dvs. aseara, dar eu nu inteleg nici in aceasta seara art. 17, alin. (1) din legea privind sistemul unitar de pensii publice. Ramane s-o recitesc pe toata in alta zi, astazi n-am avut timp.
O seara buna si dvs.

Alte discuții în legătură

Grupa se ia in calcul la stabilirea pensiei anticipate? ContSters61634 ContSters61634 Reducerea vârstei de pensionare pentru grupa I sau a II a se cumulează sau nu cu reducerea de maxim 5 ani la stabilirea pensiei anticipate , respectiv ... (vezi toată discuția)
Pensionare gabitza1007 gabitza1007 tatal meu are varsta de 59 de ani impliniti.are vechime in munca din anul 1969 si pana in prezent, in momentul de fata lucrand cu contract de munca.de pe ... (vezi toată discuția)
Pentru pensionare inainte de 65 de ani EugenPurdea EugenPurdea Buna,vreau sa stiu daca ma pot pensiona mai repede de 65 de ani? (vezi toată discuția)